''Yarın akşam yemeğine şöyle bir kuru fasulye yapayım, yanına da pilav'' düşüncesiyle başlar tüm süreç. Araya işler girer, gece koltukta uyuyakalınır ve o kuru fasulyeler ıslatılmayı unutulur. Gün içinde de canımızın kuru fasulye çektiği durumlar oluyor mesela. ''Hadi bir kuru fasulye yapayım'' denilince de bir türlü yapılamaz o kuru fasulye. Zira önümüze çıkan ''bir gece önceden ıslatma kuralı'' var.
Elbette bir gece önceden ıslatmak kuru fasulyenin daha kolay pişmesini ve daha lezzetli olmasını sağlıyor. Ancak kuru fasulyeyi aynı gün içerisinde lezzetli bir şekilde pişirmenin de yolları var. Bu yöntemler sayesinde hem pişirdiğiniz kuru fasulyeler daha lezzetli olacak hem de ıslamayı unuttuğunuzda imdadınıza yetişecekler.
Şimdi gelsin yanına tane tane dökülmüş pilavlar, karışık turşular...
Islatmadan kuru fasulye nasıl pişirilir?
Öncelik kuru fasulyenin cinsinin pişme süresini etkilediğinden bahsedelim biraz. Kuru fasulye büyüklüğüne, yetiştiği bölgeye göre ya da kurutulma şekline göre çabuk pişebiliyor ya da çok zor bir şekilde pişebiliyor. Bu süreyi azaltmak ve süreci en risksiz şekilde atlatabilmek adına kuru fasulyeler bir gece önceden ıslatılıyor. Islatılmadığı durumlarda ise yapılabilecekler aslında çok basit!
ilk yöntem hiç tahmin edemeyeceğiniz bir malzemeden geliyor. Sütten! Sütle kuru fasulye pişirmek aslında ülkemizin Kuzey bölgesinde sıkça tercih edilen bir yöntem. Ancak süre anlamında biraz fazla uzun sürdüğünü baştan belirtelim.
Kuru fasulyelerinizi derin bir tencerenin içerisine aktarın. Üzerine süt ilave edin. Kısık ateşte karıştırarak ve sütün taşmamasına özen göstererek pişirmeye başlayın. Kuru fasulyeler cinsine bağlı olarak ortalama 40 dakika - 1 saat içerisinde yumuşamaya başlayacaktır. Yumuşamaya başladıklarında ocaktan alın. Yumuşayan kuru fasulyeleri sudan geçirin.
Sudan geçirdikten sonra bildiğiniz klasik kuru fasulye tarifini yapmaya koyulun. Ancak suyunu fazla koymanızı öneririz. Çünkü daha önceden ıslatılmadığı için pişme süresi biraz daha uzun olacaktır. Bu şekilde pişirirseniz kuru fasulyeniz klasik pişirme süresinden daha uzun bir sürenizi alsa da akşama kadar sofranıza konmuş olacaktır.
Süreci hızlandırmak isteyenlerinize, ''Benim hiç o kadar vaktim yok'' diyenlerinize bir önerimiz daha var. Kullanmaktan biraz çekindiğimiz ama doğru kullanımda şahane sonuçlar veren düdüklü tencere! Basınç etkisiyle pişen etler, en pişmesi zor sebzeler dahi çabucak pişebiliyor. Kuru fasulye de bunlardan biri.
Düdüklü tencerenizin içerisine kuru fasulyelerinizi aktarın. Üzerine suyunu ilave edin. Daha lezzetli olması için mutlaka yağ, tuz ve gizli bir öneri olan defne yaprağını da ilave etmeyi ihmal etmeyin. Bu şekilde suyu eksildikçe ilave ederek bu şekilde kuru fasulyeler hafif yumuşayana kadar kapağı açık bir şekilde pişirin.
Ardından tarifinizdeki malzemeleri ilave ederek kapağını kapatın ve kuru fasulyenizi düdüklü tencerenizin pişirme süresine bağlı olarak (bu süre ortalama 20-30 dakika arası değişecektir) pişirin. Ardından da düdüklünün kapağını dikkatli bir şekilde açın. Sıcak sıcak kuru fasulyenizi servis edin.
Bu iki yöntemi de uygularken içine soğan, defne yaprağı, biberiye gibi malzemeler eklemeniz lezzetini güzelleştirecektir. Kimyon koymanız da yerken sindirim sisteminizin yorulmamasına neden olacaktır, aklınızda bulunsun.
Dışarıda yediğiniz kuru fasulyeleri evde yapmak isteyenlerinizi de buradan alalım: Neden Lokantada Yediğimiz Kuru Fasulye Evdekinden Hep Daha Lezzetli?
Şimdiden afiyetler olsun.
Yorumlar
2