baklagil-hatalari

Kuru Fasulyesinden Nohutuna Evde Baklagil Pişirirken Herkesin Yaptığı 9 Hata

Favorilerime
Ekle

Şöyle dumanı üstünde etli bir kuru fasulyeye, bir yandan bulgur pilavı demlenirken usul usul pişen yeşil mercimek yemeğine kim kolay kolay hayır diyebilir ki?

Suyuna ekmek banarak yendiğinde keyfi iki katına çıkan, protein deposu baklagillerin yeri her Türk evinde ayrıdır, çok özeldir.

Anne yemeği olarak da bağrımıza bastığımız baklagiller iyi yapıldığında en havalı yemekleri bile solda sıfır bırakırken onları pişirirken yapılan hatalar ise güzelim sulu yemeklere büyük haksızlık oluyor.

Bu yüzden eğer evde baklagil pişirirken eğer bu hataları yapıyorsanız aman diyelim. Onlara yazık etmeyin.

Süreyi kısaltmak adına önceden beklettiğiniz bakliyatların suyuna karbonat ekliyorsunuz

Karbonatın böyle bir yeteneği var, doğru. Ancak bu şekilde onların tüm vitamini ve minerallerini kaybetmesine sebep oluyorsunuz. Güzel pişmiş bir kuru baklagilin emek ve sabır istediğini unutmamak lazım. Ayrıca onları kireçli su içinde de bekletmek yanlış. Bekleteceğiniz su içme suyu olmalı ki besin kaybına neden olmasın.

Köpük köpük olan haşlama suyunu süzmüyorsunuz

Besin ve mineral kaybı olmaması için haşlama suyunun süzülmemesi gerektiğini söyleyenler olsa da eğer yedikten sonra rahatsızlık vermesin, yani kısacası gaz yapmasın istiyorsanız suyun yüzeyinde beliren köpükleri süzmenizde fayda var.

Yüksek ateşte pişiriyorsunuz

"O kadar bekledik, bari hemen pişsin" diyor ve ocağı sonuna kadar açıyorsanız yanlış yapıyorsunuz. Aslında tüm baklagiller kısık ateşte, yavaş yavaş pişirilmeli. Aksi takdirde kabukları pişerken çıkacak, soyulacaktır.

Pişirme esnasında soğuk su ekliyorsunuz

Eğer su ilave etmeniz gereken bir durum varsa mutlaka sıcak su eklemelisiniz. Nitekim soğuk su bakliyatların sertleşmesine neden olacaktır. Ayrıca yine kireçsiz su tercih etmeli, içme suyunu ısıtıp eklemelisiniz.

Tuzu en başta atıyorsunuz

Tuzu en başta ya da pişirmenin ortasında eklemek pişirme süresinin uzamasına yol açar. Bu yüzden siz yine sabredin ve tuzu pişmeye yakın, en son aşamada ekleyin.

Suyu az ekliyorsunuz

Bakliyat pişirirken eklediğiniz su miktarı oldukça mühim. Zira kuru bakliyatlar piştiği zaman bile üzerinde mutlaka su gözükmeli. Bunun sebebi ocağın altını kapatsanız bile suyun çekilmeye devam etmesi. O kadar emek verdiğiniz yemeğinin altı tutmasın, aman diyelim.

Güveç yaparken fırını yüksek derecede çalıştırıyorsunuz

firini-isitmak

Güveç, bakliyat yemeklerine ekstra lezzet katıyor, onda hemfikiriz. Ancak bu durumda dikkat etmeniz gereken nokta fırını tarife de sadık kalarak 100 derece ve altındaki sıcaklıklarda çalıştırmanız. Yoksa bakliyatların muhteva ettiği o proteinlerle de vedalaşmak durumunda kalabilirsiniz.

Etli kuru fasulye yaparken et çeşidine önem vermiyor, rastgele seçiyorsunuz

Mümkünse kuşbaşı dana etini tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Sebebi ise çok basit. Bu tür etin pişerken saldığı suyun fasulyeyi daha lezzetli hale getirmesi.

İçinde et olan baklagil yemeklerini pişer pişmez servis ediyorsunuz

Nohut Tarifi

Nohut Tarifi

Her et yemeğinde geçerli olan kural baklagil yemeklerinde de geçerli. Ne kadar acıkmış olursanız olun, ne kadar aceleniz olursa olsun içinde et olan baklagilleri hemen servis etmeyin ve bekletin ki etler suyunu iyice salsın, yemeğinizin lezzetine doyum olmasın.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?