Yiyeceklerin dünyası tek tek keşfetmekle bitmeyecek kadar kocaman. Ancak bazı yiyecekler var ki dünya üzerinde bazı ülkelerde tamamen yasak. Bir başka deyişle, o ülkelerde bu yiyecekleri denemek isteseniz dahi deneyemezsiniz.
"Peki ama neden?" diyenler olacaktır, biliyoruz. Aslında yasaklanma nedenleri de ülkeden ülkeye, yiyecekten yiyeceğe farklılık gösteriyor. Bazıları yalnızca kültürel farklılıklar sebebiyle yasaklanırken bazıları yiyeceğin üretim sürecinde yaşanan olumsuz süreçler (hayvanların neslinin yok olmasına sebep olma gibi), etik değerler, doğaya verdiği zararlar ya da doğrudan yiyeceğin kendisinin zehirli olması gibi nedenlerle yasak.
Hadi o zaman, sizi daha fazla merakta bırakmayalım ve hangi ülkede hangi yiyecek yasak birlikte öğrenelim.
Fugu balığı
Fugu balığı, içinde tetrodotoksin isimli bir madde bulunan ve siyanürden daha zehirli olduğu söylenen bu madde sebebiyle öldürücü etkiye sahip bir balık. Japon mutfağında ise bu balık özel yöntemlerle hazırlanıp pişiriyor ve denemek isteyenlere sunuluyor. Ancak bu balığı pişirebilmek için uzman bir aşçı olmak da şart. Zira fugu balığının, sadece yiyeni değil yemeği hazırlayanı da öldürebileceği söyleniyor. İşte bu zehirli etkisi sebebiyle de kendisi Avrupa Birliği üyesi ülkelerde yasak.
Çiftlik somonu
Somon her ne kadar sağlıklı bir balık olsa da doğru şekilde yetiştirilmediğinde o da vücuda zararlı bir hale geliyor ne yazık ki. Özellikle çiftliklerde özel olarak yetiştirilen somon balıklarında hem çevreye hem de insan sağlığına zararlı birçok kalıntı bulunuyor. Somonların sağlıklı gözüküp bolca etlenmesi için verilen antibiyotik ve ilaçlar, açık denizlerde bulunan bu çiftliklerde saptanan bakteri ve böcek ilacı içeren atık tabakası gibi... Tam da bu sebeplerle çiftlik somonları Avustralya ve Yeni Zelanda'da yasak.
Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri
Çiğ süt ile ilgili tartışmalar ülkemizde de zaman zaman gündeme geliyor bildiğiniz gibi. Pastörize edilmeden, sağıldıktan hemen sonra kullanılmaya başlayan süt ve bu sütle hazırlanan her türlü süt ürünü Amerika Birleşik Devletleri'nin 22 eyaletinde yasak. Sebebi ise pastörize edilmemiş sütün salmonella başta olmak üzere birçok bakteri barındırabileceği düşüncesi.
Sürpriz yumurta
İlk kez duyan herkesi şaşırtsa da içinde çeşit çeşit oyuncaklar gizli bu sürpriz yumurtalar da Amerika Birleşik Devletleri'nde ve Şili'de yasak. Sebebi ise bir yiyeceğin içinde "gıda olmayan" malzemelerin bulunmasının yasak olması. Ancak bu ülkelerde de satışın devam etmesi adına farklı markaların ürettiği, sürprizin tam olarak ve doğrudan çikolatanın içinde olmayacak şekilde hazırlandığı özel "sürpriz yumurtalar" bulunuyor.
Sakız
Tam bir yiyecek olmasa da böyle bir listede sakız yasağından söz etmeden geçmek olmaz. Singapur'da sakız çiğnemek ve satmak yasak. Bu yasağın ardında yatan sebeplerle ilgili ise çeşitli rivayetler var. Kimilerine göre bu yasağın temeli sokakların temiz kalması isteğine dayanıyor, kimilerine göreyse vaktizamanında bir sakız sebebiyle metronun bozulması olayına. Çoğu Singapurlu bu yasağın çevreyi korumak adına atılmış güzel bir adım olduğunu düşünüyormuş. Unutmadan doktor reçetesiyle eczanelerden tedavi amaçlı sakız alınabiliyormuş, bizden söylemesi.
Kaz ciğeri
Özellikle Fransız mutfağında oldukça meşhur olan kaz ciğeri, Avrupa ülkelerinin bazıları, İsrail ve Arjantin başta olmak üzere 14 ülkede yasak. Aynı şekilde Amerika'nın bazı eyaletlerinde de ördek ya da kaz ciğeri üretmek illegal. Sebebi ise ciğerin hayvanlardan elde edilirken kullanılan zalimce yöntemler. Kaz ciğeri üretimi, kullanımı ve tüketimi bu sebeple hayvan istismarı olarak görülüyor.
Soya sosu
Aslında dünya çapında en çok tanınan soslardan biri olan soya sosu da Rusya, Lüksemburg, Macaristan, Avusturya gibi bazı Avrupa ülkeleri ve Basra Körfezi ülkelerinde yasak. Sebebi ise dünya üzerindeki soya fasulyelerinin %80'den fazlasının genetiği ile oynanmış olması. Genetiği değiştirilmiş bu fasulyelerden elde edilen soya sosunun da kanserojen etkiler oluşturabileceği düşünülüyor.
Klorla yıkanmış tavuk
Rusya, İngiltere ve Avrupa Birliği ülkelerinde klorla yıkanmış tavuk yasaklanan gıdalar arasında. Tavuk etinin klorla yıkanarak salmonello başta olmak üzere birçok bakteri ve mikroptan arındırılması amaçlanmış olsa dahi bu yıkamanın aynı zamanda insan sağlığına zararları olduğu da biliniyor.
Sakatat yahnisi
Klasik bir İskoç yemeği olan "haggis", yani sakatat yahnisi, Amerika Birleşik Devletleri'ne 1971 yılından bu yana yasak. Koyun ciğeri başta olmak üzere birçok sakatatın bir araya getirilmesi ve hayvanın midesi doldurularak pişirilmesiyle hazırlanan bu yemek, koyun ciğerinin ticarileşmesinin önüne geçilmesi amacıyla yasaklanmış durumda.
Ackee
Ackee adındaki bitkiden elde edilen ve aynı ismi taşıyan ackee meyvesi, Jamaika'da bolca yetiştiriliyor ve çok seviliyor. Ancak bu meyve Amerika Birleşik Devletleri'nde yasak. Sebebi ise meyvenin zehirleyici etkilerinin olması. Özellikle tam olarak olgunlaşmamış halinin karaciğerde glikoz salınmasını engellediği ve düzenli olarak tüketildiğinde ölüme neden olduğu biliniyor. Bu sebeple ülkede yalnızca bazı seçilmiş üreticilerin donmuş ya da konservelenmiş olarak ackee meyvesini ülkeye sokmalarına izin veriliyor.
Yorumlar
0