Meyveleri sevebilirsiniz, sebzeleri sevebilirsiniz ancak otları seviyorsanız siz büyük bir ihtimalle Egelisiniz. Boşuna değildir Alaçatı'da Ot Festivali düzenlenir. Dünya üzerinde adına festival düzenlenen kaç tane festival var ki?
Böyle bir yer işte İzmir, hem yaşaması hem yemesi güzel. Aman diyelim, herkes tası tarağı toplayıp da Ege'ye de kaçmasın tabii ki. Bırakalım orası böyle kalsın, doğal ve güzel.
O zaman Ege'de yetişen otlar serimize başlayalım, tanış olalım. Egeliler, siz de dört açın gözlerinizi ki önerilerinizi bize yorum olarak bırakabilin. Ne kadar araştırıp en ince detaylarına kadar insek de bir Egeli olmak kolay değil.
Cibes otu
Cibez otu olarak da bilinen, salatası ve yemeği yapılan turpgiller familyasından bir ottur. Lahana ve karnabaharın kesilip toplanma işleminden sonra toprakta kalan köklerinden büyüyen bir ottur. Küllerinden doğandır yani.
Şevketi bostan
Bostanotu, şevketotu, mübarekdikeni, akkız adıyla da bilinen, papatyagillerden dikenli bir ottur. Kemikli kuzu etiyle de yapılır, kaynatılıp salatası da hazırlanır. Afiyetle yenmelik otlar arasında ilk sıralarda yer alır.
Deniz börülcesi
Adı üstünde deniz kıyısına yakın yerlerde yetişen bir bitkidir. Kendisi şaşırtıcı şekilde ıspanakgillerdendir. Tuzludur, ekşidir ama lezzetlidir. Yemeği de salatası da yapılır. Çok oturgaçlı götürgeç gibidir.
Arapsaçı
Yabani rezene ve sıralık olarak da bilinen arapsaçı otu, ısırgangillerden bir bitkidir. Dereotuna çok benzer ama aslında arada büyük bir fark vardır, o da arapsaçının keskin bir anason kokusuna sahip olmasıdır.
Turpotu
Kolay yetişen, çiğ yenildiğinde tadı aynı turp gibi olan bir bitkidir. Beyaz çiçek açar, haşlandığında yapılan salatası misler gibi olur.
Hardal otu
Şekil olarak turpotuna benzer. Tatlı hardal ya da ak hardal olarak da bilinir. Turp otuna göre daha ince yapılı ve sarı çiçekli olur. Kendisiyle hem salata hem de yumurtalı kavurması yapılır.
Stifno
Halk arasında istifno, bambul, bambıl, köpek üzümü ya da it üzümü olarak da bilinen kabak, biber ya da börülceyle pişirilince efsane bir lezzete dönüşen bitkidir.
Dağlama
Koyungözü ya da alagömeç olarak da bilinir. Tek yıllık otsu bitkiler kategorisindedir. Börek ve gözlemelerde kullanılıp afiyetle mideye indirildiği bilinir.
Eşek dikeni
Yol kenarlarında bolca bulunan hatta dikenimsi yapısıyla hiç yenilmeyecek gibi bir his uyandıran bitkidir. Ancak bir yapmasını bilirseniz vazgeçebildiğiniz görülmemiştir.
Kazayağı
Kazıyak, gazyak, karakazıyak ya da gazayağı olarak da bilinen, maydanoza benzeyen bir bitkidir. Turşusu da salatası da böreği de yemeği de yapılır. Mutfağın her alanına girer yani.
Radika
Hindiba, tatlı radika, karahindiba... James Bond. Tırtıklı yapraklı, koparıldığında sütü çıkan bir bitkidir. Balık yerken en çok tercih edilen salatalarda hep radika vardır.
Gelincik
Narin mi narin bir bitkidir. Alt yapraklarından enfes yemekler ve salatalar yapılırken renkli yani kırmızı yapraklarından reçeli yapılır. Gül reçelini sollamamak için ağırbaşlılık yapar.
Köremen
Yabani pırasa, yabani sarımsak, sirım ya da körmen olarak da bilinen, yemeği oldukça lezzetli olan bir ottur. Bodrum usulü yapılıyorsa mutlaka nohutla pişirilir. Kömürem diyenler de vardır.
Su teresi
Sulak yerde yetişir, roka sevenlerin löp löp yiyebileceği güzelliktedir. Terenin akrabası olur. Salataya katıldığında ne kadar güzel olduğunu anlarsınız.
Sinir otu
Çayı ve lapası yapılarak kullanılan bitkidir. Sinirli ot da denir. Toplayan kişiden kaynaklı böyle bir isim almıştır herhalde. Sinirli ot mu olurmuş canım?
Eşek helvası
Helvacık otu, sütlüce, çoban düdüğü ve sütlü diken olarak da bilinen, dikenli bir bitkidir. Salatası yapılır, haşlanıp afiyetle mideye gönderilir. Eşeklerin bayılarak yediği otlardan bir tanesi olduğu için bu ismi alır.
Ebegümeci
Halk arasında develik ya da gömeç olarak da bilinen, leylak ya da pembe renkli çiçekleriyle insanın gözünü, güzel salata ve yemekleriyle karnını doyurur. Çayı ve böreği de yapılır tabii ki.
Hodan
Kaldırık, galdırık ya da zılbıt gibi isimlerle anılan, mavimsi mor renkli bir kök bitkidir. Yumurtayla yapıldığında bir harika olur.
İğnelik
Leylek gagası, mis otu ya da tarak otu olarak da bilinen, pembe çiçekleriyle göz alan bir ottur. Tabii ki salatası, böreği, gözlemesi ve haşlaması yapılır. Bir Ege klasiğidir.
Kaya koruğu
Temmuzda başlayıp ekim ayına kadar açmaya devam eden bir sulak bitkidir. Özellikle denize yakın bölgelerde hemen çıkıverir. Haşlanıp salatası da yapılır yemeği de.
Kuş otu
Serçe dili ya da serçe otu olarak da bilinen ottur. Salatası bir harika olur, yemeklerin yanına pek yakışır.
Sirken
Ispanak yemeği gibi de yapılabilen, yumurtalısı da olan ve hatta haşlanıp salata haline de getirilebilen ottur. Geleneksel Ege yemekleri arasında yerini alır.
Tilkişan
Yabani tatlı kuşkonmaz, tilkişen ya da tatlı sarmaşık olarak da adlandırılan, çalı gibi dikenli bir yapıya sahiptir. Yumurtalı ya da yumurtasız kavurmaları yapılır.
Zahter
Kara kekik ya da dağ kekiği de denir kendisine. Misler gibi kokar. Salatası da yapılır, kavurması da. Bayılırsınız.
Yorumlar
18