Birazdan tanışacağınız meyveleri yiyebilmek için ya çok zengin olup ithalatını yaptırmanız gerekiyor ya da gidip yerinde yemeniz. Aksi halde Türkiye sınırları içerisinde bu meyvelere rastlayabilme imkanınız çok düşük.
Hepsi birbirinden garip, "Ama ben bunun neresini yiyeceğim?" diye insanı arada bırakan tropikal meyveler. Ancak o kadar lezzetli ve yararlılarmış ki insan "Azıcık bize de gelin" demek istiyor.
Belki de görüntüsünü sevmediğiniz bir yiyeceğin ne kadar lezzetli olabileceği konusunda da tabu yıktırabilirler. Hazır olun, en tropik meyveler geliyor. En garip meyveler geliyor.
Ake
Ake meyvesiyle başlayalım ve biraz şaşırtalım. Aslında içinde birden fazla koca çekirdek ve yenilebilir kısım bulunuyor akenin. Eğer hangi kısım yeniliyor diye soruyorsanız maalesef ki o tombiş siyah noktalar değil, beyne benzeyen sarı kısımlar. Batı Afrika'ya has meyvelerden bir tanesi imiş.
Rambutan
Malay dilinde "tüylü" anlamına gelen rambutan meyvesine bir tür kestane diyebiliriz. Dış kabuğu soyulduğunda içinden bir topçuk şeklinde meyvesi çıkıyor. Beyaz renkli meyvenin tadı üzüme benzetiliyor. Güney Asya'nın en bilinen meyvelerinden bir tanesi.
Jabuticaba
Jabuticaba, dikildikten 20 yıl sonra meyve veren ağaç ve bu ağacın meyvesine verilen addır. Güney Amerika'nın en bilinen meyvelerinden birisidir. Meyvesi doğrudan gövdeden yetişir. Şarabı ve likörü de yapılıp servis edilir.
Kiwano
Afrikan boynuzlu salatalık adıyla da bilinen kiwano, lezzet olarak hem salatalığa hem de kabağa benziyor. Bol lifli ve C vitaminli bir meyve. Dış görünüşü nedeniyle balon balığına da benzetildiği olmuş. Afrika'ya özgü meyvelerden bir tanesi. Kaşıkla ya da kafaya dikerek yeniyor.
Durian
Güney Asya'da bolca yetiştirilip yenilen hatta bir diğer adı "meyvelerin kralı" olan durian, kocaman bir meyve. Dışında iğneye benzeyen çıkıntıları var, içinde ise bademsi bir yenilebilir kısım. Genellikle kokusu çok fazla sevilmiyor çünkü çürük soğan gibi kokuyor ancak kendisi pek tatlı bir meyveymiş. Yiyenler öyle diyor.
Miracle berry
Kendisiyle sizleri daha önce tanıştırmıştık. İçerdiği bazı maddeler nedeniyle yenildikten belirli bir süre sonraya kadar ne yerseniz yiyin tatlı bir tat alıyorsunuz. Gerçekten adı gibi "mucize meyve". Merak edenleri yazımıza alalım: Yediğiniz Her Şeyin Tadını Tatlıya Çeviren Meyve: Miracle Berry
Mangostan
Mangosteen adıyla bilinen, kalın kabuğunun altında yumuşacık bir iç taşıyan meyvedir. Tadı şeftaliye benzetilir. Güney Asya'nın en sevilen meyvelerinden bir tanesidir. Açabilmek için genellikle kırmak ya da bıçakla kesmek gerekir.
Çerimoya
Dünyanın en lezzetli meyvelerinden bir tanesi olan çerimoya, 20 cm uzunluğunda, 7-10 cm genişliğinde olabilir. Bu da aslında kocaman bir meyve olduğunu işaret ediyor. İçi beyaz ve etlidir, siyah çekirdeklere sahiptir fakat çekirdekleri zehirli olduğu için yenmez. Anavatanı Güney Amerika'dır fakat Asya'da da oldukça sık bulunur.
Aguaje
Amazonların en sevilen meyvesidir aguaje. Yenilebilmesi için kabuğunun soyulması gerekmektedir. A ve C vitamini bakımından oldukça büyük bir depodur. Fermente edildiğindeyse ortaya müthiş bir şarap çıkıyormuş. Yine deneyenler öyle söylüyor.
Jackfruit
Dünyanın en büyük meyvesi olarak da bilinen, ağaçta yetişirken 35 kg. ağırlığa kavuşabilen bir meyvedir. Özellikle Hindistan, Bangladeş, Tayland ve Vietnam'da görülür. Yapılan araştırmalara göre Bangladeş'te 6.000 yıl önce de bu meyve kullanılıyormuş. En bilinen yeme şekli ise kızarmış olarak servis etmekmiş.
Cupuaçu
Çikolatalı ananas gibi tadı var desek cupuaçuyu anlatmak için doğru kelimeleri kullanmış oluruz. Amazon'da yetişen ve genellikle tatlı olarak tercih edilen bir meyve. Yapısı ise yağlı ve ince. Losyon olarak da kullanıldığı oluyormuş bu nedenle.
Wood Apple
Türkçe'ye çevirdiğimizde tahta elma gibi bir terimle karşılaşacağımız, aslında daha çok içi meyveyle dolu bir ceviz kabuğunu andıran yapısıyla "Bu da yenilir mi şimdi?" hissi yaratsa da afiyetle yenilir. Hindistan ve Sri Lanka'nın bilinen meyvelerindendir. Hindular tarafından kutsal görülen bir ağaçtır. Dışı oldukça sert olmasına rağmen içi çok yumuşak ve etlidir.
Salak
Bu isimde bir meyve olduğunu sizlere söylediğimiz için mutluyuz. Artık sulu şakalarda bulunabilirsiniz. Snake fruit yani yılan meyvesi olarak da bilinen salak, Java ve Sumatra'da oldukça sık rastlanan bir meyve. Bu meyve kardeş de ananasa benzeyen tadıyla öne çıkıyormuş.
Pitaya / Ejder meyvesi
Kaktüsün meyvesi olur da lezzetli olur mu? Tüm bu soruları geride bırakma vakti geldi. Çok leziz bir meyve var karşınızda. Anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika'dır. Kalori yönünden oldukça düşük olan meyve içindeki minik siyah çekirdekler nedeniyle kiviye benzetilir. Garip görünüşünün altında bir güzel meyve yatar.
Liçi
İngilizcesi lychee olan bu meyve oldukça tatlı, oldukça lezzetlidir. Çin, Tayvan ve Güney Asya'da sıklıkla rastlanır. Böğürtlen ailesinden olan bu meyveceğizin içi beyaz ve yumuşaktır.
Santol
Pamuk meyve ya da ekşi elma olarak da bilinen santol, mangostana benzeyen bir diğer meyvedir. Mangostanın tadına göre daha ekşi bir tada sahiptir. Yine mangostanda olduğu gibi ortadan bıçakla bölünür, ortasında kalan kısımlar çekirdekleridir. İçi kaşıkla sıyrılarak yenir. Malezya, Sri Lanka ve Endonezya'da sıkça rastlanır.
Ekmek meyvesi
Adı gibi ekmek meyvesi. Görünüş olarak ekmeğe benzemese de lezzet olarak adeta bir patates, adeta bir ekmek. Bu nedenle kızartılarak, fırınlanarak ya da haşlanarak pişirilebiliyormuş. Nişasta bakımından zengin olması nedeniyle var olduğu topraklarda ekmek yerine de kullanılabilen bir meyve. Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus çevresinde bulunuyor.
Yorumlar
0