Arapsaçı

Arapsaçı

Favorilerime
Ekle

Arapsaçı, Akdeniz ve Ege'de neredeyse yıl boyunca yetişen, keskin kokulu ve yeşil bir bitki türüdür. Yapısal olarak dereotunu andıran arapsaçı, mutfaklarda kullanılan rezene bitkisinin yabani bir türüdür. Dolayısıyla rezeneyle aynı özellikleri ve etkileri gösterir. İçinde B ve C vitamini ile bol miktarda kalsiyum ve magnezyum bulunmaktadır. Arapsaçı, genelde şifalı bir bitki olarak bilinir ve kullanılır.

Arapsaçı otunun faydaları nelerdir?

- Arapsaçı mideyi rahatlatır ve gaz sorunlarını giderir.

- Hamilelikte sütü arttırmak için kullanımı tercih edilebilir.

- Solunum hastalıkları, iştah sorunları ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir.

- Gözlere faydalı bir etkisi olduğundan gözle ilgili sorunlarda buhar ya da pomat olarak etkili olabilir.

- İnsanı rahatlatan ve sakinleştiren etkisi sayesinde bebekler için bile doktor kontrolünde yatıştırıcı olarak kullanılabilir.

- Cinsel gücü arttırıcı bir etkisi bulunduğu düşünülmektedir.

- Hastalık dönemlerinde öksürüğe ve balgam sorununa yararlıdır.

Arapsaçı nerelerde kullanılır?

Arapsaçının en yaygın kullanım şekli bitkinin kök ve yapraklı kısımlarından zeytinyağlı ot yemeği, yoğurtlu meze, soğanlı ya da yumurtalı kavurma yapılarak tüketilmesidir. Haşlanan arapsaçı, kuzu ya da koyun etinin içine katılarak etli yemek olarak da tüketilebilir. Böreklerin içinde otlu harç olarak da kullanılabilen arapsaçının tohumları balık yemekleri, sos yapımı ve salatalar için tercih edilebilir.

Bitkinin yapraklı kısımları çiğ olarak salata malzemesi ve sebzeli yemeklerin içine tat verici bir ot olarak kullanılabilirken, kaynatıldığında sakinlik veren ve iyileştirici bir etkisi olan şifalı bir çay olarak da içilebilir.

Bitkinin kök kısımları turşu yapımında tercih edilebilirken, gıda sektöründe şekerleme ve likör yapımında, sabun ya da parfüm gibi bazı kozmetik ürünlerin üretiminde koku verici olarak da kullanılabilir. Ayrıca cildi güzelleştirici etkisi sayesinde doğal bir maske ya da buhar banyosu olarak da kullanımı tercih edilebilir.

Arapsaçının püf noktaları nelerdir?

Arapsaçı bitkisi, mutfakta kullanılmadan önce dal kısımları kök bölgesine yakın bir yerden kesilmelidir. Ardından kökünün sert ve koyu renkli bölgesi atılmalıdır. Pişirilerek tüketilecek olan arapsaçı, dikey olarak dört parçaya bölünmeli ve iyice yıkanmalıdır. Bir - iki yıl gibi uzun bir süre toprakta kalmış ve aşırı kök salmış olan arapsaçı bitkilerinin alerjik ve olumsuz bazı etkileri gözlendiğinden, tüketilmemesi önerilir. Daha genç ve daha diri olanları tercih edilmelidir.

Görselin kaynağı: http://www.radikamutfagi.com/


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?