Brokoli Hangi Mevsimde Yetişir?

Saksı Seçiminden Sulama Sıklığına, Brokoli Nasıl Yetiştirilir?

Favorilerime
Ekle

A, B2, B3, B6, C, E ve K vitaminleri bakımından zengin, bunların yanında içeriğinde bolca da potasyum, kalsiyum ve demir gibi mineraller bulunan şifa dolu sebzelerden brokoli, şu sıralar tezgahlarda sıkça karşımıza çıkıyor, sonbahar-kış sezonu boyunca da bizi yalnız bırakmıyor neyse ki! Peki, onu evde yetiştirmekten söz etsek? Faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazla olan brokoli nasıl yetiştirilir, ne kadar biliyoruz?

Özellikle küçük de olsa bir bahçesi olanların, balkonunda dahi sebze yetiştirmeyi sevenlerin mutlaka bilmesi gereken detaylardan söz edeceğiz bugün size. Evde brokoli nasıl yetiştirilir, brokoli bakımı nasıl yapılır adım adım anlatacağız.

Eğer brokoli yetiştireceğiniz uygun bir alan varsa siz de aşağıdaki adımları takip ederek kendi brokolilerinizi kendiniz yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Nasıl mı? Hemen detaylarını anlatmaya başlayalım!

Brokoli nasıl yetiştirilir?

brokoli-nasil-yetistirilir-shutter-1

Brokoli, tahmin edebileceğiniz gibi geniş alanlarda, bahçelerde çok daha kolay bir şekilde yetiştirilebilen, doğru koşullar sağlandığında ise evde de yetiştirebileceğiniz bitkilerden biri. Onu evde ya da dar alanlarda yetiştirmek için bilmeniz gerekenlerse hemen aşağıda sizi bekliyor. Ama öncesinde şu bilgilendirmeyi yapmakta da fayda var: Brokoliyi evde yetiştirmek ve hızlıca verim almak istiyorsanız onu tohumdan değil fideden ekmelisiniz. Böylece çok daha hızlı gelişim gösterecektir. "Fideyi nereden almalı?" derseniz bu işi yapan yasal, güvenilir satıcılardan ya da yapı marketlerin bitki reyonlarından bu konuda yardım alabilirsiniz. Hatırlatmalarımızı da yaptığımıza göre geçelim brokoli yetiştirirken dikkat etmeniz gereken temel adımlara...

Toprak ve saksı seçimi

brokoli-nasil-yetistirilir-shutter-2

Brokoli yetiştirmek için seçeceğiniz saksının geniş bir saksı olmasına özen göstermelisiniz. En az 45-50 santimetre yüksekliği ve genişliği bulunan saksılar tercih etmeniz ideal olacaktır. Saksının genişliği ve yüksekliğinin yanında alt kısmında drenaj deliklerinin bulunmasına da özen göstermelisiniz. Ve tabii ki bu drenaj deliklerinden çıkabilecek fazla suyun akabileceği bir tablanın da hemen altında bulunması önemli, aklınızda bulunsun.

Toprak seçimine gelince, brokoli gübreli, organik maddeler bakımından zengin topraklarda verimli olur. Bu sebeple özellikle yanmış gübreyle zenginleştirilmiş bahçe topraklarını tercih edebilirsiniz. Toprak konusunda pek bilgi sahibi değilseniz bu konuda da yine yapı marketlerin bitki reyonlarında çalışanlardan, fideyi temin ettiğiniz satıcılardan ya da çiçekçilerden brokoli yetiştirmek istediğinizi söyleyerek destek alabilirsiniz.

Fidelerin dikimi

brokoli-nasil-yetistirilir-shutter-3

Brokoli fidelerini toprakla buluşturmak için çok sıcak olmayan havaları tercih etmelisiniz. Bu sebeple brokoli fidelerinin dikimi için özellikle sonbahar ve ilkbaharın ilk aylarını tercih etmeniz önerilir. Eğer 45 santimetre yüksekliğinde ve genişliğinde saksılar edindiyseniz her bir saksıya bir tane brokoli fidesi ekebilirsiniz. Eğer brokoli yetiştirmek için bahçenizde küçük bir alan ayırdıysanız yine fidelerin arasında en az 45 santimetre olacak şekilde boşluklar bırakarak dikimi gerçekleştirebilirsiniz.

Sulaması

brokoli-nasil-yetistirilir-shutter-4

Brokoli bitkisi, nemli toprakta çok daha verimli bir gelişim gösterir. Bu sebeple bitkinizi düzenli olarak sulamanız gerektiğini unutmamalı, toprağının kurumasına izin vermeden yeniden sulamasını yapmalısınız. Serin havalarda 2 günde 1, çok sıcak havalarda ise günde 1 olmak üzere sulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Ancak dikkat, sulama yaparken aşırıya kaçmamanız gerektiğini de unutmamalı, eğer saksının altındaki tablada fazla su biriktiyse bu suyu hemen bitkiden uzaklaştırmalısınız. Aksi halde bitkinin kök kısmından itibaren çürümeler baş gösterebilir.

Konumlandırılması

brokoli-nasil-yetistirilir-shutter-6

Çok sıcak havalarda yeterince gelişme imkanı bulamayan brokolileri serin ortamlarda yetiştirmeniz uygun olacaktır. Özellikle 15-20 santigrat dereceler bitkinin gelişimi için ideal olacaktır. Bitkinin saksısını da çok sıcak olmayan ama bolca güneş alan bir alanda konumlandırmanız iyi olacaktır. Çünkü her ne kadar çok sıcak havayı sevmese de brokoli bitkisi gölge alanlarda da uzun süre kaldığında yeterince gelişim gösteremez.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?