kudret-nari-nasil-yetistirilir-shutter-4

Görüntüsü ve Faydalarıyla Şaşırtan Bir Bitki O: Kudret Narı Nasıl Yetiştirilir?

Favorilerime
Ekle

Adını ilk kez duyanların, özellikle onu ilk kez görenlerin çok şaşırmasına sebep olan, görüntüsüyle ve iç yapısıyla dikkatleri üzerine çekerken vücuda olan faydalarıyla da deneme isteği uyandıran çok özel bitkilerden kudret narını masaya yatırıyoruz bugün. Evinde bitki yetiştirmeyi sevenlerin aklında oluşan kudret narı nasıl yetiştirilir sorusuna birlikte yanıt buluyor, toprak seçiminden sulama sıklığına, evde kudret narı bakımı nasıl yapılır adım adım anlatalım diyoruz.

Mide problemleri olanların pek yakından tanıdığı, zeytinyağında bekletilerek ya da bal ile karıştırılarak tüketilen bu özel bitkiyi daha yakından tanımak isterseniz şu yazımıza da mutlaka göz atmayı unutmayın diyor ve sizi hiç vakit kaybetmeden evde kudret nası yetiştirmeye davet ediyoruz.

Buyursunlar...

Kudret narı nasıl yetiştirilir?

kudret-nari-nasail-yetistirilir-shutter-1

Ülkemizde uygun koşullar kolayca sağlanabildiğinden Bursa'dan Şanlıurfa'ya kadar birçok yerde yetiştirilen, sıcaklık ve nemi seven bitkilerden kudret narını evde, ellerinizle yetiştirmek isterseniz aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterli:

1. adım: Toprak, saksı ve tohum seçimini doğru şekilde yaparak işe başlayın

Her bitkide olduğu gibi kudret narı bitkisini de yetiştirmeden önce doğru malzemeleri bir araya getirmeniz önemli tabii ki. Bunun için ihtiyacınız olanlar ise şöyle:

  • Drenaj için delikleri bulunan orta büyüklükte saksı
  • 5.5-6.7 pH arasında pH'ı bulunan, organik maddeler bakımından zengin toprak
  • Verimli kudret narı tohumları (Tohumları güvenilir çiçekçilerden, bitkicilerden, kudret narı yetiştiricilerinden temin edebilir, mevsiminde pazarlardan da alabilirsiniz.)
  • kudret-nari-nasil-yetistirilir-shutter-2

    2. adım: Ekimi dikkatlice gerçekleştirin

    Doğru malzemeleri bir araya getirdiğinize göre, geçelim tohumları nasıl ekeceğinize. Kudret narı tohumlarını hızlı ve etkili bir şekilde çimlenebilmesi için yaklaşık bir hafta kadar suda bekletin. Tohumlardan küçük küçük filizler çıkmaya başladığında bu filizlere zarar vermeden, çok dikkatli bir şekilde tohumları sudan çıkarın ve toprakla buluşturun. Bunun için seçtiğiniz saksının dörtte üçünü hazırladığınız toprakla doldurun, üzerine tohumları dikkatlice yerleştirin. Ardından üzerine çok bastırmadan az miktarda toprak ilave edin ve tohumları örtün. Bu aşamadan sonra can suyunu vermeyi de ihmal etmeyin.

    kudret-nari-nasil-yetistirilir-shutter-3

    3. adım: Sulamasını toprağı her zaman nemli olacak sıklıkta yapmayı ihmal etmeyin

    Kudret narı sıcak ve nemli iklimlerde daha verimli bir şekilde yetiştiğinden sulama yapmayı asla ihmal etmeyin. Toprağı hep nemli kalacak şekilde sulamasını yapın. Bunun için işaret parmağınızı bitkinin toprağına batırıp çıkarın ve parmağınızın ne kadar nemli olduğunu ölçün. Eğer parmağınız çok kuru bir şekilde çıkarsa hiç vakit kaybetmeden sulamasını yapın, eğer nemli ise sulamayı ertesi güne bırakın, eğer parmağınız topraktan çamurlu çıkarsa saksının dibinde biriken suyu bitkiden uzaklaştırın ki kökleri fazla sudan zarar görüp çürüme yapmasın.

    kudret-nari-nasil-yetistirilir-shutter-4

    4. adım: Bitkiyi olabildiğince doğru konumlandırın ve tadını çıkarın!

    Saksıyı olabildiğince güneş alabilecek, şiddetli hava akımlarının ve rüzgarların yaşanmadığı bir alanda konumlandırmaya özen gösterin. Sarmaşık şeklinde büyüyen bir bitki olduğundan mümkünse ve alanınız varsa bahçeye, balkona yayılabileceği şekilde ekin ya da saksınızın üzerinde sarmaşık kafesi kullanarak bitkinize büyüyebileceği bir alan sağlayın. Sıcağı seven bir bitki olduğundan ilkbahar ve yaz aylarında ekimi yapılan kudret narı, fide haline geldikten sonra yaklaşık 2 hafta içinde çiçek açmaya başlar. Eğer tohumdan ekim yapmak yerine fide şeklinde alır ve dikerseniz çok daha hızlı sonuç elde edebilirsiniz. Meyveler ise yaklaşık 1,5 -2 ay sonunda oluşmaya başlayacaktır, aklınızda bulunsun.

    kudret-nari-nasil-yetistirilir-shutter-5

    Bitkiniz meyve vermeye başladıktan sonra ise meyvenin olgunlaşmasını beklemelisiniz. Yeşil renkten turuncu renge dönmeye başlayacak kudret narını turunculaşmaya başladıktan sonra toplayabilirsiniz. Eğer toplamazsanız meyve, bitkinin üzerindeyken yavaş yavaş açılmaya başlar ve içindeki kırmızı yapılar kendini gösterir. Bu aşamadan önce toplayıp bir kavanoz bal ya da zeytinyağının içinde bekletebilir ve günde 1 yemek kaşığından fazla olmamak kaydıysa bu karışımlardan tüketerek faydalarını görmeye başlayabilirsiniz.

    Ancak oldukça etkili bir bitki olduğundan uyarmadan geçmeyelim, asla doktorunuza danışmadan kudret narı tüketmeye başlamayın ve kudret narıyla ilgili daha detaylı bilgi için mutlaka şu yazımıza göz atın: Kudret Narı


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?