bal-kabagi-nasil-yetistirilir-4

Toprak Seçiminden Sulama Sıklığına, Saksıda Bal Kabağı Nasıl Yetiştirilir?

Favorilerime
Ekle

Bal kabaklarını çok seviyor, "Keşke dört mevsim bizimle olsa" demeden edemiyoruz. Hal böyle olunca onu sadece mevsiminde değerlendirmekle yetinmek istemiyor, evde yetiştirmek dahi istiyoruz.

Eğer siz de evinde bitki yetiştirmeyi sevenlerdenseniz, buyurun hemen böyle. Evde bal kabağı nasıl yetiştirilir, saksıda bal kabağı bakımı nasıl yapılır, hep birlikte öğrenelim. Bundan böyle bal kabaklarının içinden çıkan çekirdekleri asla ziyan etmek istemeyecek, her birini saksılarla buluşturmak isteyeceksiniz, eminiz.

Saksıda bal kabağı nasıl yetiştirilir?

bal-kabagi-nasil-yetistirilir-1

Evde bal kabağı yetiştirmek istiyorsanız bir bahçe tercih etmeniz en iyisi olacaktır tabii ki. Ancak bahçeniz yoksa, balkonunuzda ona yer ayırabilecekseniz saksılarda da dikkatli bir şekilde bal kabağı bitkisini yetiştirebilirsiniz. Bunun için mutlaka dikkat etmeniz gereken adımlar ise şöyle:

Saksı seçimi: Bal kabağı yetiştirmeye karar verdiğinizde dikkat etmeniz gereken ilk konu saksı seçimi olacaktır. Çok hızlı bir şekilde büyüyüp yayılabilen bir bitki olduğu için seçeceğiniz saksının büyük bir saksı olduğundan emin olmalı, en az 45 litrelik saksıları tercih etmelisiniz. Birçok farklı bal kabağı türü olduğu için hatırlatmakta fayda var, eğer yetiştirmek için seçtiğiniz kabak büyük bir türse mutlaka çok daha büyük bir saksı tercih etmelisiniz. Aynı şekilde saksıda drenaj için delikler bulunduğundan da emin olmalısınız.

Toprak seçimi: Bal kabağı yetiştirmek için temin edeceğiniz toprağın humuslu olması verim almanız açısından önemli olacaktır. Bunun yanında, drenajlı ve az da olsa su tutma kapasitesi bulunması önemli. Seçeceğiniz toprağın organik maddeler bakımından zengin olması da bal kabağının hızlı ve güzel bir şekilde yetişmesine faydası olacaktır, bizden söylemesi.

bal-kabagi-nasil-yetistirilir-2

Ekimi: Bal kabaklarını fide şeklinde temin edecekseniz fideyi doğudan seçtiğiniz saksı ve toprağa, köklerine zarar vermeden yerleştirmeniz ve can suyunu vermeniz yeterli olacaktır. Eğer tohumdan yetiştirmeye karar verirseniz, saksının dörtte üçü kadarını toprakla doldurduktan sonra çekirdekleri yerleştirin ve ardından üzerini yeniden az miktarda toprakla kapatın. Yine can suyunu vermeyi ihmal etmeyin. Eğer bu işlemi küçük saksılarda yapıp tohumlar fideye döndükten sonra büyük saksıya geçirecekseniz çekirdekleri saksıları birer birer de ekebilirsiniz. Ancak dikkat, sık saksı değişimi bitkinin hassas köklerine zarar verebilir. Bu sebeple mümkün olduğunca az saksı değiştirmelisiniz.

Sıcaklık, ortam: Kabak ekimini gerçekleştirmek için ortam sıcaklığının 19 santigrat derecenin üzerinde olduğu bir günü seçmeniz verimli olacaktır. Daha soğuk havalarda yeterince verim alamama ihtimaline karşı ekim için ilkbahar aylarını bekleyebilirsiniz. Eğer kapalı balkon gibi doğrudan hava koşullarından etkilenmeyen bir alanda yetiştirecekseniz yılın istediğiniz bir zamanında ekim yapabilirsiniz. Ekim yaptıktan sonra da bitkinizi çok soğuktan, don olaylarından korumanız önemli, aklınızda bulunsun. Bal kabağı bitkisini olabildiğince güneş gören bir yere konumlandırmanız gerektiğini de unutmayın.

bal-kabagi-nasil-yetistirilir-3

Sulama: Bal kabağı bitkisi sulama ihtiyacı yüksek olan bir bitki. Bu sebeple toprağının her zaman nemli olduğundan emin olmalı, sulama düzenini asla aksatmamalısınız. Mümkünse bitkiyi aynı gün ve aynı saatte, dinlendirdiğiniz bir suyla sulamaya özen göstermelisiniz. Böylece bitkiniz alışkanlık kazanacak ve verimliliği artacaktır. Son olarak, sulama yaparken bitkinin yapraklarını ıslatmamaya özen göstermelisiniz. Aksi halde kısa sürede yapraklarda küflenmeler, bozulmalar meydana gelecektir, aman diyelim.

Saksıda bal kabağı yetiştirirken dikkat edilmesi gerekenler:

bal-kabagi-nasil-yetistirilir-4

Evde bal kabağı yetiştirmek için bilinmesi gereken temel noktalara değindik. Sıra geldi dikkat etmeniz gereken önemli noktalara. Bal kabağı yetiştirmeye karar verdiyseniz ya da saksıda bal kabağı yetiştirmeye başladıysanız dikkat etmeniz gereken adımlar şöyle:

  • Bal kabağı doğru koşullarda çok hızlı büyüyebilen bir bitki olduğundan bitkinin dal ve yapraklarını sardırabileceği bir alan açmaya özen göstermelisiniz. Bunun için dilerseniz bitki kafeslerinden destek alabilirsiniz.
  • Eğer bitkinizde çok fazla dallanma, yapraklanma oluyorsa -ki verimli bir bitkide olacaktır- bu fazlalıkları dikkatli bir şekilde budayabilirsiniz. Aksi halde kısa sürede tüm balkonunuzu kaplayacaktır.
  • Bal kabağı bitkisi gübrelenme yapılması durumunda çok daha verimli olacağından toprağını gübreleyerek verimi artırabileceğinizi unutmamalısınız.
  • Bal kabağı sıcak havalarda daha verimli olduğundan yukarıda da söylediğimiz gibi kabakları mümkünse ilkbahar aylarında yetiştirmeye başlamalısınız.
  • Aynı şekilde bal kabağını susuz bırakmamaya özen göstermeli, toprağının kurumasına asla izin vermemelisiniz.
  • Son olarak bitkinin büyümesi ve çiçeklenmesi hızlı olsa da meyve vermesi döllenme ve kullandığınız tohumların kalitesine göre değişiklik gösterebilir, meyve alabilmek için bir ziraat mühendisinden, kabak yetiştiricisinden ya da işinin uzmanı çiçekçilerden, bitki yetiştiricilerden destek alabilirsiniz, aklınızda bulunsun.

  • Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?