truf-mantari-nasil-yetistirilir-shutter-1

Dünyanın En Pahalı Mantarı O: Trüf Mantarı Nasıl Yetiştirilir ve Kullanılır?

Favorilerime
Ekle

Mantarlar ailesinin en özel üyelerinden olan trüf mantarını bugün radarımıza alıyor, trüf mantarı nedir, trüf mantarı nasıl yetiştirilir, nasıl kullanılır adım adım öğrenelim diyoruz. Siz de bize katılmaz mıydınız?

Dünyaca ünlü şeflerin dahi mutfaklarında çok dikkatle kullandığı, değeri çok iyi bilinmesi gereken trüf mantarı tıpkı havyar gibi dünyanın en pahalı, en değerli görülen ürünlerinden biri. Onu bu denli değerli kılansa hem zengin içeriği, hem lezzeti hem de faydaları.

Gelin, hep birlikte trüf mantarını tüm yönleriyle tanıyalım şimdi.

Trüf mantarı nedir?

truf-mantari-nedir-shutter-1

Halk arasında domalan ya da keme mantarı olarak da anılan trüf mantarı, dünya üzerinde en çok Fransa, İspanya ve İtalya'da üretimi yapılan, ülkemizde ise Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetiştirilebilen çok özel bir mantar türü. Özellikle meşe ağaçlarının kök kısımlarında kendine yetişme imkanı bulan trüf mantarı, kendine has özel bir kokusu olan ektomikoriza cinsi olarak bilinen bir tür.

Dünyanın farklı yerlerinde yetiştirilen yaklaşık 70 çeşit trüf mantarı olsa da en değerlileri kara elmas olarak da anılan siyah trüf mantarı. Trüf mantarını dünyanın en pahalı mantarı haline getiren nedir derseniz, yetiştirme koşullarının bir hayli hassas olması ilk sebep diyebiliriz. Zira kendisi yetişme aşamasında oldukça hassas bir doğal dengeye ihtiyaç duyuyor. Ortamın nemlilik seviyesi, hatta mantarın yetişme döneminde hangi zamanlarda yağmur yağdığının dahi lezzetini etkilediği söyleniyor. Bitmiyor, tamamen toprağın altında yetişen bir mantar olduğu için onu ne zaman toplayabileceğinizi de iyi bilmeniz gerekiyor. Sırf bu sebeple yetiştirilen ve mantarın kokusunu alarak yer gösteren yardımcı köpekler dahi var.

Trüf mantarı nasıl yetiştirilir?

truf-mantari-nasil-yetistirilir-shutter-1

Trüf mantarı yetiştiriciliği ne yazık ki kolay değil. Bu özel mantar türü, yetiştirme koşullarına çok dikkat edilmesi gereken hassas bir tür. Dolayısıyla trüf mantarı yetiştirmek isteyenlerin öncesinde çok detaylı bilgiler edinmesi ve bu bilgileri uygulayabileceği uygun iklim koşullarını bulması önemli. Trüf mantarı yetiştirmek isteyenlerin genel olarak şu konularda çok dikkatli olması gerekiyor:

  • Trüf mantarını tohumdan elde etmek isteyenler mutlaka verimli ve doğru tohumları aldığından emin olmalı. Trüf mantarı çok değerli bir mantar olduğu için bu konuda ne yazık ki birçok sahte ürün bulunuyor. Bu sebeple mutlaka güvenilir adreslerden tohumları elde ettiğinizden emin olmalısınız. Fideden yetiştirmek isterseniz yine güvenilir kişilerin meşe ağaçlarına aşıladıkları fideleri değerlendirebilirsiniz.
  • Trüf mantarının ekimini yapmak için aşılamanın çok önemli olduğunu unutmamalı, bu konuda Ziraat Mühendislerinden ve işinin uzmanı yetiştiricilerden destek almalısınız.
  • Aşılama sonrası çimlenmenin oluşması için 4 ila 6 hafta kadar tohumları steril bir ortamda bekletmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Ardından ise yaklaşık 7-8 aylık bir gelişim süreci beklenir. Bu süreçte de yine uzmanlardan destek almanız gerekir.
  • Uzun bekleyişin ardından elde ettiğiniz fidelerin dikiminde toprağı yaklaşık 20-30 santimetre kadar kazmanız yeterli olacaktır. Fidenin alt kısmında da yağmur suyunun tutulması için birkaç santimetre çapında bir çanak açmalısınız.
  • Ekimden hemen sonra can suyu vermeyi ihmal etmemelisiniz. Yaklaşık 2,5-3 litre kadar can suyu verebilirsiniz.
  • Ekim tamamladıktan sonra ise toprağı her zaman nemli olacak sıklıkta sulama yapmaya devam etmelisiniz.
  • Ekim için seçeceğiniz alanın mümkünse Akdeniz iklimine sahip olduğuna özen göstermeli, verim alabilmek için meşe ağacının altlarını seçmelisiniz. Eğer meşe ağacı yoksa zeytin ya da fındık ağaçlarının da köklerine yakın olacak şekilde ekim yapabilirsiniz.
  • Trüf mantarını ekeceğiniz toprağı seçerken pH’ının 7,1 ila 8,85 arasında olmasına özen göstermeniz gerektiğini, mümkünse kireçli toprakları tercih etmeli, toprağın organik maddeler bakımından zengin olmasına da dikkat etmelisiniz. Kil, kum ve alüvyon bakımından zengin topraklar da trüf mantarı için idealdir.
  • Ekim için çok şiddetli yağışların, rüzgarın, soğuğun ya da sıcağın olmadığı sonbahar ya da ilkbahar ayları tercih etmelisiniz.
  • Trüf mantarı nasıl kullanılır?

    truf-mantarinin-faydalari-shutter-1

    Trüf mantarı kendine has özel bir kokusu ve tadı bulunan hassas bir mantar türü olduğundan hasat edildikten sonra 5 gün içerisinde tüketilmesi öneriliyor. "Trüf mantarı nasıl saklanır?" derseniz trüf mantarını aldıktan sonra hava ve gün ışığı olmayacak şekilde cam kap ve kavanozlarda saklamanız doğru alacaktır diyebiliriz. Farklı bir yöntemle saklamak isterseniz trüf mantarını cam bir kavanoza aktardıktan sonra üzerine tamamını kaplayacak miktarda bolca zeytinyağı ilave edebilir ve yine havayla doğrudan temasını engelleyerek saklayabilirsiniz. Bu şekilde sakladığınızda ilave ettiğiniz zeytinyağına da trüf mantarının aroması geçecektir. Bu yağı da yine yemek yaparken rahatlıkla kullanabilir ve yemeklerinize trüf mantarının aromasını taşıyabilirsiniz.

    Trüf mantarı aroması güçlü bir mantar türü olduğundan yemeklerde az miktarlarda kullanılabilir. Onu kullanmanın en pratik yolu yaptığınız makarnaların, et yemeklerinin, hamburgerlerin ya da risotta gibi lezzetlerin üzerine çiğ halde rendelemek olacaktır. Yalnız dikkat, rendelerken aşırıya kaçmayın, az miktarda rendelemeniz yeterli olacaktır. Çok fazla rendelerseniz yemeğinizin çok keskin bir aroması olabilir, aman dikkat.

    Eğer elinizde siyah trüf mantarı varsa bu mantarı da dilerseniz mangalda pişirerek ya da fırınlayarak pişirebilirsiniz. Siyah trüf mantarı pişirildiğinde fazla su salmayan göerece daha sert bir yapıda olduğundan kolayca pişirebilirsiniz ancak tadı, ilk kez deneyenler için fazla aromatik ve keskin olabilir. Bu sebeple öncesinde trüf mantarını denemek için yaptığınız bir makarnanın ya da et yemeğinin üzerine rendelemeniz daha iyi olacaktır, aklınızda bulunsun.


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?