limon-nasil-yetistirilir-shutter-1

4 Pratik Adımla Saksıda Limon Nasıl Yetiştirilir?

Favorilerime
Ekle

Evinde bitki yetiştirmeyi sevenler başta olmak üzere meyvelerin içinden çıkan çekirdekleri en verimli şekilde değerlendirmek isteyen hemen herkesin aklına gelen sorulardan birine yanıt buluyor, evde, saksıda limon nasıl yetiştirilir adım adım anlatalım istiyoruz.

Siz de kullandığınız limonlardan kalan çekirdekleri nasıl çimlendirebileceğinizi öğrenmek istiyorsanız saksıda adım adım limon nasıl yetiştirilir anlatıyoruz, toplanın!

Kabul, biraz emek ve bolca sabır gerektiren bir süreç bu ama sonu, verdiğiniz tüm emeğe, sabrettiğiniz her güne fazlasıyla değiyor.

Buyursunlar, saksıda limon nasıl yetiştirilir, evde limon bitkisi bakımı nasıl yapılır 4 temel adımla tüm detayları karşınızda...

Saksıda limon nasıl yetiştirilir?

limon-nasil-yetistirilir-shutter-5

Saksıda limon yetiştirmek için ilk ihtiyacınız olan verimli limon tohumları ya da doğrudan çiçekçilerden, yapı marketlerin bitki reyonlarından temin edebileceğiniz limon fidesi tabii ki. Fideden yetiştirmek de tohumdan yetiştirmeye göre çok daha kolay ama gelin, biz bu kez evlerde kullandığımız limonlardan kalan çekirdekleri çimlendirme yöntemini öğrenelim ve onlarla limon bitkisi yetiştirelim. Nasıl mı? Tüm detayları hemen aşağıda sizi bekliyor.

1. adım: Çekirdeği çimlendirme

limon-nasil-yetistirilir-shutter-4

Kullandığınız limonlardan kalan çekirdekleri bir kenara ayırın ve üzerlerindeki incecik zarları dikkatlice ayıklayın. Ardından bu çekirdekleri bir kağıt havlunun arasına yerleştirin ve kağıt havluyu sprey ağızlı bir şişeyle güzelce ıslatın. İçinde çekirdekler bulunan ıslak kağıt havluyu bir buzdolabı poşetine yerleştirin ve poşetin ağzını güzelce kapatıp poşeti karanlık bir yerde 10 gün kadar bekletin. 10 günün sonunda hafifçe çimlenmeye başlamış olan limon çekirdeklerini poşetten ve kağıt havlunun içinden çıkarın. İşte bu kadar, limon çekirdekleri çimlendi. Şimdi sıra geldi onları toprakla buluşturmaya.

Daha detaylı bilgi için şöyle buyurun: Limon çekirdeği nasıl çimlendirilir?

2. adım: Doğru toprak ve saksı seçimi

limon-nasil-yetistirilir-shutter-3

İkinci aşamada çimlenen limon çekirdeklerini torf bakımından, bir başka ifadeyle organik maddeler bakımından zengin, killi ve humuslu bir toprakla buluşturmanız gerekiyor. Bunun için çiçekçilerden ya da yapı marketlerin bitki reyonlarından uygun bahçe toprağını kolayca temin edebiliyorsunuz. Saksı olarak ise yine altında drenaj delikleri bulunan orta boy saksılar tercih etmeniz yeterli olacaktır, aklınızda bulunsun.

Doğru toprak ve saksıyı tercih ettikten sonra çimlenen limon çekirdeklerini çimlenen kısmı toprağa doğru olacak şekilde aralıklarla yerleştirin. Üzerlerini az miktarda toprakla örtün ve üzerine can suyunu yine sprey ağızlı bir şişeyle verin. Tebrikler, ekim işlemini tamamladınız.

3. adım: Sulama

limon-nasil-yetistirilir-shutter-2

Üçüncü adım olarak limon bitkinizin düzenli olarak sulamasını yapmanız yeterli. Limon nemli topraklarda verimli bir şekilde yetişebildiğinden sulama miktarını toprağı hep nemli kalacak sıklıkta yerine getirmelisiniz. Sıcak havalarda daha sık, soğuk havalarda daha nadir olacak şekilde sulama yapabilirsiniz. "Toprağın nemli olup olmadığını nasıl anlayacağım?" derseniz parmak testi uygulayabilirsiniz. Bu teste göre işaret parmağınızı bitkinin toprağına batırıp çıkarın. Eğer parmağınız çamurlu çıkıyorsa sulamayı başka bir güne bırakın. Hatta fazla suyu bitkiden uzaklaştırmak için saksının altında su biriktiyse bu suyu da saksıdan uzaklaştırın. Eğer parmağınız tamamen kuru çıktıysa hemen sulamasını yapın. Eğer parmağınız nemli bir şekilde çıkıyorsa sulama sıklığınız doğrudur, aynı sıklıkla devam edebilirsiniz.

Unutmadan, bitkiler hep aynı saatte ve aynı miktarlarda sulandıklarında daha verimli olurlar. Bu sebeple mümkünse bitkinizi hep aynı sulama kabıyla ve hep aynı saatlerde sulamaya özen göstermelisiniz, bizden önermesi.

4. adım: Doğru konumlandırma ve saksıda limon bakımı

limon-nasil-yetistirilir-shutter-1

Son adım ise sabır ve doğru konumlandırma. Limon bitkisi güneş almayı sever. Bu sebeple evinizde, balkonunuzda onu güneş görebileceği bir alana konumlandırmalı, şiddetli hava akımlarından ve aşırı soğuk havalardan korumalı ve bitkinizin yerini sık sık değiştirmemeye özen göstermelisiniz.

Aklınızda bulunsun, limon bitkinizin meyve vermesini istiyorsanız en az 2 ayrı saksıda limon yetiştirmeli ve aralarında polen alışverişi olmasını sağlamalısınız. Bu yöntem yeterli gelmezse aşılama yöntemiyle kesin sonuçlar da alabilirsiniz tabii.

Ellerinize sağlık!


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?