Doğadan gelen şifalı bitkiler, hastalıkları önlemede her zaman etkili olmuştur. Sağlıklı bir yaşam için ise doğal beslenme şarttır. Doğal ve dengeli beslenmenin altın kurallarından biri sebze tüketmektir. İçerdiği lif, demir, magnezyum, kalsiyum gibi mineraller ile bamya, yüksek besin değerine sahiptir.
İçeriği zengin olduğu için vücuda faydaları da saymakla bitmeyen bamyanın kendisinden daha da etkili bir yeri varsa o da tohumlarıdır desek hiç yanlış olmaz. Özellikle eklem ağrıları konusunda çok etkili olduğu söylenen bamya tohumları ve bamyanın faydaları tüm detaylarıyla karşınızda şimdi.
İçindekiler
Bamya tohumu nasıl kullanılır?
Bamya tohumunun diz ağrısına faydası var mıdır?
Bamya buzlukta nasıl saklanır?
Bamya yetiştiriciliğinin özellikleri nelerdir?
Bamya kaç kalori?
-
Bamya ve bamya tohumunun faydaları nelerdir?
Bamya ılık iklimlerde yetişen ve ebegümecigiller familyasına ait bir bitkidir. Hem lezzetli hem de şifa kaynağı bir sebze olan bamya, sağlıklı yaşamaya özen gösteren herkes tarafından tercih edilir. Bamya tohumu son zamanlarda sıklıkla faydaları ile gündeme gelen bir vitamin deposudur. Düzenli olarak kullanıldığında birçok hastalığın iyileşmesinde etkilidir.
- Bağırsak hareketlerini ve sindiriminizi düzenler.
- Kan şekeri ve insülin direncinizi dengeler.
- Kolesterol değerlerinizi düzenlemeye yardımcıdır.
- İçerdiği demir ile kandaki demir ihtiyacınızı karşılar.
- Bamya suyu mide asidinizi düzenler.
- A ve C vitaminleri sayesinde cildinizi korur ve hücre yenilenmesine yardımcı olur.
- Bamya tohumunu, kahve olarak tükettiğinizde bronşit sorununu çözmede etkilidir.
- Vücudunuzda tümör oluşma ihtimalini en aza indirir, var olan hastalıklı hücrelerin ise yayılıp çoğalma hızını azaltır.
- Antioksidan olduğu için bağışıklık sisteminizi destekler.
- Lifli yapısı ile tokluk hissi verir ve diyetisyenler tarafından önerilir.
- Öksürük ve boğaz ağrısı şikayeti olanlara iyi gelir.
-
Bamya tohumu nasıl kullanılır?
Bamya tohumlarını temiz bir öğütücüde kahve çekirdeği gibi çekerek toz haline getirebilirsiniz. Toz haline getirdiğiniz bamya tohumlarına sıcak su ilave ettikten sonra, kahve demler gibi birkaç dakika bekleterek kolaylıkla tüketebilirsiniz.
Bir başka yöntem olarak; oda sıcaklığındaki bir bardak suya 8-10 tane bamya tohumu koyarak bir gece bekletip sonrasında suyu içerek de bamya tohumlarından yararlanabilirsiniz. Bamya tohumlarını beklettiğiniz suyu içtikten sonra, isterseniz yine su ile birlikte bamya tohumlarını yutabilirsiniz. Özellikle kış aylarında bu şifalı bitkiyi tüketirseniz, vücut direncinizi hastalıklara karşı korumada oldukça etkili bir yöntem seçmiş olursunuz.
Bamya tohumu hakkında daha detaylı bilgi için şu içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
-
Bamya tohumunun diz ağrısına faydası var mıdır?
Bamya tohumu, birçok faydasının yanında dizdeki kireçlenme ve sıvı kaybı için de oldukça etkilidir. Dizlerinizdeki ağrılar için doğal bir yöntem olarak bamya tohumunu kullanabilirsiniz. Bamya tohumunu kür olarak kullanmak isterseniz; 10 tane bamya tohumunu toz haline getirerek, 1 yemek kaşığı bal ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile macun haline getirerek tüketebilirsiniz.
-
Bamya buzlukta nasıl saklanır?
Bamyayı kışın da tüketmek isterseniz buzlukta saklama yöntemini tercih edebilirsiniz. Temizleyip ayıkladığınız bamyaları, bir miktar limon sıktığınız kaynar suda rengi sarılaşana kadar kaynattıktan sonra, soğuk suyun içine alıp şoklayabilirsiniz. Bu yöntemin ardından bamyaları buzdolabı poşetlerine aktararak buzluğunuza kaldırabilirsiniz. Böylece bamyanız istediğiniz zaman pişirmeniz için hazır hale gelir.
Daha detaylı bilgi için sizi şu içeriğimize de alabiliriz.
-
Bamya yetiştiriciliğinin özellikleri nelerdir?
Bamya fazla nemli topraklar dışında birçok toprak çeşidinde yetişebilir. Toprağınız uygunsa siz de bahçenizde bamya yetiştirebilirsiniz. Bamya yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız, ilkbahar aylarında ekim yapmanız önerilir. Toprağınızı derin olmayacak şekilde sürdükten sonra ekeceğiniz bamya miktarına göre gübreyi tek seferde kullanmalısınız. 40-50 cm aralıklarla ekim yapacağınız alanı açtıktan sonra tohumları ekebilirsiniz. Ancak tohumları 2-3 cm derinliğe ekmelisiniz. 2 hafta içinde çimlenerek toprak üzerine çıkan bamyalar ilk yapraklarını verdikten sonra çapa yapabilirsiniz. Bamyalarınız 15 - 20 cm uzunluğuna ulaştıktan sonra ise ikinci kez çapa yapabilirsiniz. Sulama ise bamyaların çiçekleri çıktıktan sonra daha etkili olacaktır. Uygun koşullar sağlandığında bamyanın hasat süresi ortalama 4 ay sürebilir.
Detaylı bilgi için: Bamya nasıl yetiştirilir?
-
Bamya kaç kalori?
Yorumlar
0