Bakliyatlar Nasıl Saklanır?

Kuru Fasulyeden Pirince, Uzun Süre Dayansınlar: 5 Adımda Bakliyatlar Nasıl Saklanır?

Favorilerime
Ekle

Barbunyadan mercimeğe, kuru fasulyeden pirince, bulgura... Çeşitlerini saymakla bitiremeyeceğimiz bakliyatları nasıl saklayacağımızı ne kadar biliyoruz dersiniz?

Kabul, belki onları plastik poşetlerin içinde saklamıyor, alır almaz cam kavanozlara aktarıyorsunuz ama... Bu kadarı yeterli ya da doğru mu dersiniz? Malumunuz, bakliyatlar doğru şekilde saklanmadığında ortamın sıcaklığından, neminden zarar görüyor, hatta böcekleniyor ya da güveleniyor. Peki bunun bir çözümü yok mu?

Uzun süre sapasağlam kalmaları, evde hep bulunmaları için bugün bakliyatlar nasıl saklanır, nasıl saklanmalı anlatıyoruz, toplanın!

1. adım: Bakliyatları saklamadan önce hepsine göz atmalı, bozuk taneleri ayıklamalısınız

bakliyatlar-aslinda-nasil-haslanir

Evinize bol bol bakliyat alıyor ve uzun süre nem almadan, böceklenmeden, sağlıkla kalsın istiyorsanız onları doğruca cam kavanozlara doldurmanız aslında pek de doğru bir çözüm değil. İlk adım olarak saklayacağınız bakliyatın tamamını genişçe bir tepsiye döküp hepsine şöylece bir göz atmanız gerekiyor.

İçlerinden çıkabilecek minik taşları ve yabancı maddeleri ayıklamanız, bakliyat taneleri içinde formu ya da rengi bozulmuş olanları da çıkarmanız gerekiyor. Aksi halde içindeki bu bozuk taneler ya da yabancı maddeler tüm bakliyatlarınızın daha hızlı bir şekilde bozulmasına neden olabiliyor, aklınızda bulunsun.

2. adım: Bakliyatları bez torbalarda saklamalı, bez torbanız yoksa cam kavanozları tercih etmelisiniz

bakliyat-saklama-ocak-2021

Başında da söylediğimiz gibi aslında birçoğumuz zaten bakliyatları cam kavanozlara koyuveriyoruz. Ama bundan daha doğru olan aslında bakliyatları pamuklu bez torbalarda saklamak. Çünkü bez torbalar hem onların ışık almamasını sağlıyor hem de oluşabilecek nem sorununun dengelenmesine yardımcı oluyor.

Ancak elinizde yeterince bez torba yoksa elbette onları ağzı vakumlu kapaklarla kapanan cam kavanozlarda saklayabilirsiniz. Bu, plastik poşetlerin ya da kapların içinde saklamaktan çok daha doğru bir tercih olacaktır.

3. adım: Bakliyatları saklarken içine kurutulmuş defne yaprağı ya da sarımsak koymalısınız

Bakliyatları saklarken en çok karşılaşılan sorunlardan olan böceklenme, güvelenme ya da kurtlanma problemlerini yaşamamak adına bakliyatları sakladığınız torba ya da kavanozun içine kurutulmuş defne yaprağı veya kabuklu halde sarımsak koyabilirsiniz. Yaklaşık 1 kilogram bakliyat için 1-2 adet defne yaprağı ya da birkaç diş sarımsak koymanız yeterli olacaktır. Sarımsakları soymadan, kabuklarıyla birlikte koymalısınız, aman diyelim.

4. adım: Bakliyatları nemden korumak adına üstlerine bir miktar tuz ilave etmelisiniz

elde-tuz-ovalama-2021

Bakliyatların nemlenmesini önlemek ve daha uzun süre sağlıkla kalmalarını sağlamak için tuzdan destek almayı da ihmal etmemelisiniz. 1 kilogram kadar bakliyatın içine ekleyeceğiniz 1 yemek kaşığı tuz size yardımcı olacaktır. Eğer sofra tuzu kullanmak istemezseniz daha iri taneli kaya tuzunu da tercih edebilirsiniz.

5. adım: Bakliyatları serin ve karanlık ortamlarda saklamalısınız

Bakliyatları korumanın ve bozulmamalarını sağlamanın en önemli yolu tabii ki onları uygun sıcaklık ve nem şartlarında, yani serin ve karanlık ortamlarda tutmaktan geçiyor. Anlayacağınız onları kavanozlara koyup renk renk, adeta bir mutfak dekoru olarak kullanmak hiç de iyi bir fikir değil aslında.

Bakliyatlarla dolu o kavanozları ya da bez torbaları mümkünse sıcaklığı 0 ila 5 derece arasında, bu mümkün değilse en fazla 15-18 derece arasında olan ortamlarda ve karanlıkta, güneş ışığından uzak alanlarda saklamalısınız. Rutubetsiz bir dolap, bunun için uygun olacaktır.

Tüm bu adımları uyguladığınızda bakliyatlarınızın 1, hatta 2 yıla kadar dayanabildiğini göreceksiniz. Şimdiden emeklerinize sağlık.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

mno51tr3 Kasım 2022 20:21
Güzel faydalı bilgiler verilmiş teşekkürler
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?