rahatlatici-yaglar

Aromaterapik Yağların İnsan Vücudunda Bıraktığı Etkiler ve Kullanım Alanları

Favorilerime
Ekle

Aromaterapi, en basit ifadeyle bitkilerden elde edilen yağların şifa amaçlı kullanımıdır. Kökleri 6000 yıl öncesine uzanır. Antik Çin, Hindistan, Yunan, Roma ve Mısır medeniyetlerinde hem tedavi, hem de kozmetik ürünlerle ilaç yapımında kullanılırdı. Modern bilimin aromaterapiyi keşfi ise 20. yüzyılın başlarında, Fransız kimyager René-Maurice Gattefossé’in, laboratuvarda parfüm üretirken kazara yanan eline lavanta yağı sürdüğünde daha kısa sürede iyileştiğini fark etmesiyle oldu.

Bu olaydan sonra Gattefossé, esans yağların kimyasal özelliklerini inceleyerek, çalışmalarını I. Dünya Savaşı’nda yaralanan askerlerin yanık, kesik ve yaralarının tedavisinde kullandı. Yüzyılın ortalarına gelindiğinde ise aromaterapi masajı terapistleri ve güzellik uzmanları ortaya çıktı ve bitkisel yağlar, tıp uzmanları tarafından da çeşitli şekillerde kullanılmaya başlandı.

Bitkisel yağlar nasıl kullanılır?

aroma-terapi

Aromatik bitkisel yağlardan üç yöntemle yararlanılıyor. Yağların masaj yoluyla cilt tarafından emilmesi, kokularının solunması ve nadir durumlarda ağız yoluyla alınması.

Cilt yoluyla emilen yağlar, kan dolaşımını hızlandırıyor ya da kasları gevşeterek ağrıları azaltıyor. Kokularını solumak, burundaki reseptörlerin beyindeki duygu ve hatıraların depolandığı bölümleri uyarması, ayrıca koku moleküllerinin kandaki hormon ya da enzimlerle etkileşime geçerek uyarılmamızı sağlaması sayesinde işe yarıyor.

Yaşam kalitesini yükseltiyor, kendimizi iyi hissettiriyor

rahatlatici-yaglar

Aromaterapi, çok basit yöntemlerle yaşam kalitemizi artıran ve kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan bir uygulama. Yalnızca hangi yağlardan, hangi amaçlarla, ne miktarda ve ne şekilde yararlanabileceğimizi öğrenmek gerekiyor ki bu, hiç de zor değil. Üstelik doğanın bize sunduklarını keşfetmek apayrı bir keyif…

Hafif şiddetli depresyon, uykusuzluk, anksiyete, aşırı stres, kas, eklem ve baş ağrılarında aromaterapik bitkiler önemli yararlar sağlıyor. Fakat hamile ve emziren kadınlar, astım rahatsızlığı olanlar, alerjik bünyeye sahip olanlar, hormonların yola açtığı kanser türlerinden mustarip olanlar ve kemoterapi tedavisi görenlerin bu yağlardan yararlanmadan evvel mutlaka bir doktora danışması gerekiyor.

Verim arttırır, sakinleştirir: Rahatlatıcı aromaterapik yağlar

aroma-terapi-yaglari

Zor veya keyifsiz bir anınızda 1 damlacık bitkisel yağ yardımıyla ruh halinizi olumlu şekilde değiştirebilir, gününüzü daha iyi hissederek geçirebilirsiniz. Özellikle yoğun konsantrasyon gerektiren çalışmalar öncesinde, stresinizi azaltıp duygu ve düşüncelerinizi daha kolay kontrol edebilir, böylece daha iyi odaklanarak çalışma veriminizi artırabilirsiniz.

Aşağıda adı geçen yağlar, stres seviyesini azaltıp, canlandırıcı ve uyarıcı özellikleriyle zihni harekete geçirerek odaklanmayı kolaylaştırıyor.

Biberiye yağı, beden ve zihin yorgunluğunu gidermek, zihni harekete geçirmek ve hafızayı güçlendirmekte ilk sırada kullanılan yağ.

Limon yağı, ferahlatıcı olduğu kadar sakinleştirici ve aynı zamanda canlandırıcı özellikte.

Okaliptüs yağı ve nane yağı, solunum yollarını açmak ve ferahlatmak için ideal. Yanı sıra keskinliğiyle zihnin hızla uyanmasını sağlıyor ve kafanızı toplamanıza yardım ediyor.

Lavanta yağı ve yasemin yağı, stres ve gerilimi ve her tip ağrıyı azaltma özelliği en yüksek olan yağlardan. İkisi de tam birer ferahlatıcı ve hafif şiddetli depresyonlarda çok iyi.

Zencefil yağı, kas ağrılarını azaltıyor ve enerjiyi artırıyor.

Yanı sıra yine stresi azaltmak ve odaklanmayı güçlendirmek için portakal, tarçın, sandal ağacı, gül, ardıç, çam ve bergamot yağlarını da kullanabilirsiniz.

Zevkinize göre seçin: İdeal karışımlar

aroma-terapik-yaglar

Tüm bu yağlar arasından, tamamen kendi kişisel koku duygunuz ve zevkinize göre seçimler yapmalı, sizi en çok rahatlatacak olanları tercih etmelisiniz. Zira her bireyin anıları ve duygularını, kendini iyi hissettirecek şekilde etkileyecek koku birbirinden farklıdır. Fakat genel beğeniye uygun, bazı ideal karışımlar da var. Örneğin;

Biberiye, limon ve nane yağlarından 2’si veya 3’ünü karıştırabilirsiniz.

Tarçın, limon ve biberiye yağlarından 2’si veya 3’ünü karıştırabilirsiniz.

Nane, okaliptüs ve biberiye yağlarından 2’si veya 3’ünü karıştırabilirsiniz.

Yasemin ve lavanta yağlarını tek başlarına kullanabilirsiniz.

Portakal, limon ve biberiye yağlarından 2’si veya 3’ünü karıştırabilirsiniz.

Zencefil, limon ve bergamot yağlarından 2’si veya 3’ünü karıştırabilirsiniz.

Sandal ağacı, limon ve biberiye yağlarından 2’si veya 3’ünü karıştırabilirsiniz.

Gül, ardıç ve nane yağlarından 2’si veya 3’ünü karıştırabilirsiniz.

Peki, hangi basit yöntemlerle bu yağlardan yararlanacağız?

rahatlatici-1

Bir mendil, birkaç damla esans yağ. Ofiste, okulda, arabada veya toplu taşıma araçlarında uygulayabileceğiniz en basit yöntem budur. Pamuklu ya da kağıt bir mendile kokusundan hoşlandığınız yağdan birkaç damla dökün ve yavaşça soluyun. İhtiyaç hissettikçe, bunu tekrarlayın.

Birkaç damla yağ yeter: Kolay ve hafif masaj

rahatlatici-aromaterapi

Kokusundan en çok hoşlanacağınız yağı seçin. Tek 1 damlasını baş ve işaret parmaklarınız arasında ovuşturup, burun deliklerinize hafifçe sürün. Birer damla ile bileklerinizi, birer damla ile şakaklarınızı ovun. Eğer baş ağrınız varsa birer damla ile de kaşlarınızın üstünü ovun.

Uzun soluklu çalışmalar için: Vücut masajı

rahatlatici-masaj

Seçeceğiniz 5 yağdan 3’er damlayı 2 yemek kaşığı vücut losyonu, Hindistan cevizi yağı veya zeytinyağı ile karıştırın ve sıcak bir banyonun ardından vücudunuza bu karışımla masaj yapın.

Misler gibi koksun her yer: Oda kokusu

rahatlatici-yaglar-1

100 ml’lik bir sprey şişesine seçtiğiniz 3 yağdan 3’er damla ekleyin ve iyice çalkalayıp çalışacağınız mekana sıkın. Ayrıca esans yağ difüzörü yardımıyla da ortamın güzel kokmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için difüzörün üstteki yuvarlak haznesine taşmayacak kadar su ekleyin ve içine seçtiğiniz yağlardan birer damla dökün. Mumu yakın ve haznesine yerleştirin. Su buharlaşana kadar ortamın kokusu değişecektir. Arada suyun bitip, bitmediğini kontrol etmeyi unutmayın.

Banyo suyunuza ekleyin: Sakinleştirici karışımlar

aroma-terapik-yaglar-1

Küvetinizi doldurup istediğiniz yağlardan ikişer damla ekleyebilir ve böylelikle yağların sıcak suyla karışımından doğacak kokusunu soluyabilirsiniz. Küvet kullanmıyorsanız, banyo öncesinde bir kaba 1 lt sıcak su ekleyip, yine seçeceğiniz yağlardan ikişer damla ekleyip, banyonuz bittiğinde son su olarak bu suyu döküp rahatlayabilirsiniz.

Tüm bu kolay uygulamalar öncesi veya sonrasında papatya , biberiye, nane kekik veya okaliptüs çaylarından tüketirseniz, stresiniz daha da azalacak ve çalışmanız daha verimli hale gelecektir.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Cilt doktoruna ve/veya güzellik ve bakım uzmanına danışmadan hiçbir cilt bakım ürününü uygulamamalısınız. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere uzmanların sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?