temizleme-yaglari

Cildi Kimyasal Madde İçeren Ürün Kullanmadan Evdeki Yağlarla Temizleme Önerileri

Favorilerime
Ekle

Cildimizin, özellikle yüzümüzün derinlemesine temizlenmesi, sağlıklı ve aydınlık bir görünümün ilk adımıdır. Çoğumuz yüz temizliği için temizleme sütlerini, yüz sabunlarını veya yüz yıkama jellerini tercih ediyoruz. Piyasada pek çok çeşidi bulunan bu ürünler arasında zararlı kimyasallar içermeyenler de bulunabiliyor. Fakat büyük çoğunluğu vücutta birikip sağlık sorunlarına neden olan kimyasalları içeriyor.

Cildi yağ kullanarak temizlemek ise daha sağlıklı, güvenli, etkili ve ucuz bir yöntem. Bu yöntem, seçtiğiniz bir taşıyıcı yağı, bir esans yağ ile karıştırıp temizleyici olarak kullanmak anlamına geliyor. Esans yağlar oldukça güçlü olduklarından cildimize sürmeden önce mutlaka seyreltmemiz, yani taşıyıcı yağlarla karıştırmamız, taşıyıcı yağ + esans yağ formülüne sadık kalmamız gerekiyor.

Oldukça kolay fakat son derece etkili olan bu yöntemi, evdeki malzemelerle, kısa sürede uygulayabilirsiniz. İhtiyacınız olanları sıralıyoruz:

- Cilt temizleme yağı hazırlama,
- Sıcak su,
- Pamuklu bez veya makyaj pamuğu.

Mantık bu: Çivi çiviyi söker, yağ yağı çözer

esans-yaglar

Cildi yağlarla temizleme yönteminin mantığı işte bu. Bitki yağları, cildimizin ürettiği yağı ve ona karışarak gözeneklerin tıkanmasına neden olan dış dünyanın getirdiği kirleri kolayca çözüyor. Doğru yöntemle temizlendiğinde ise cilt pırıl pırıl parlıyor.

Onlarsız olmaz: Taşıyıcı yağlar ve esans yağlar

temizleme-yaglari

En kolay temin edebileceğiniz taşıyıcı yağ, mutfağınızda bulunan soğuk sızma natürel zeytinyağıdır. Yanı sıra Hindistan cevizi yağı veya tatlı badem yağını da taşıyıcı yağ olarak kullanabilirsiniz.

Esans yağlar arasında hemen her cilt tipi için uygun olanlar ise şunlardır: Aynısefa, papatya, lavanta, yasemin, buğday veya kuşburnu yağı.

Eğer çok yağlı ve sıklıkla sivilce çıkartan bir cilt tipiniz varsa bu yöntemi uygularken şu esans yağları tercih edebilirsiniz: Çay ağacı, nane veya kekik yağı.

Eğer limon, portakal veya bergamot gibi turunçgil ailesi üyesi bir bitkinin yağını kullanmak isterseniz bu yöntemi sabah değil, akşam uygulayın. Çünkü bu ailedeki yağlar, sıkılaştırıcı ve gözenek kapatıcı etkiye sahip olmakla birlikte cildinizin güneşe hassasiyetini artırır ve güneşin cildinizde leke yapmasına neden olabilir.

Peki, cilt temizliği yağlarını nasıl hazırlarız?

Ağız kısmı kapatılabilen bir kap veya boş şişeye, seçtiğiniz taşıyıcı yağdan 5 yemek kaşığı ve seçtiğiniz esans yağdan 15 damla ekleyip karıştırın veya şişeyi çalkalayın. Yağınız hazır. Her kullanımdan önce yağın iyice karışması için yeniden çalkalamayı unutmayın.

Parlamaya az kaldı: Cilt temizleme yönteminin aşamaları

temizleme-yaglari-1

Önce su kaynatın ve kaynamış suyu temiz bir kaba alın. Bu kabın içine, yalnızca cilt temizleme işlemi için kullanacağınız pamuklu, yumuşak, cildinizi tahriş etmeyecek bir bez parçasını atın. Eğer daha hijyenik olması açısından pamuk kullanmak isterseniz, makyaj pamuğunuzu sıcak suyun yanında hazır edin. Ellerinizi iyice yıkayıp temizleyin, bakterilerden mümkün olduğunca arındırın. Sonra avuç içlerinizi birbirine sürterek ellerinizi ısıtın. Isınmış eller, yağın cildiniz tarafından emilmesini kolaylaştırır.

Cilt temizleme yağınızdan bir tatlı kaşığından daha az miktarı avcunuza dökün ve iki elinizde bu karışımı tüm yüzünüze doğrudan sürün. Ardından yüzünüze hafifçe masaj yapın. Alnınızın saç başlama çizgisiyle buluştuğu noktanın ortasından, burnunuza doğru düz çizgiler halinde parmaklarınızla hafifçe bastırıp bırakarak bu noktaya masaj yapın. Kaşlarınızın üstünden gözlerinizin altından geçecek şekilde daireler çizerek hafifçe masaj yapın.

Ağız kenarlarınızdan kulaklarınıza kadar olan bölgeyi hafifçe masaj yaparak ovun. 3-5 dakikalık bir masaj, yağların geçirgenliği yüksek olduğundan ve kan dolaşımını kolayca hızlandırdıklarından yeterlidir.

Şimdi, elinizi yakmamaya dikkat ederek sıcak suda beklettiğiniz pamuklu bezi alın, iyice sıkın veya makyaj pamuğunu bu sıcak suya batırıp çıkarın ve iyice sıkın. Sıcaklığını koruyan bez veya pamukla, yağı uyguladığınız bölgelerini silerek, temizleyin.

temizleme-rutini

Cildinizi tahriş edecek kadar çok baskı yapmadan fakat gözeneklerde çözülmüş kiri de alacak kadar sert bir şekilde bezi veya pamuğu cildinizde gezdirerek temizleyin.

Bu yağ karışımıyla, haftada 2-4 defa yüzünüzle birlikte boyun ve dekolte bölgenizi de temizlerseniz, çok daha iyi sonuç verecek, yüzünüzün aydınlığı ile bu bölgelerdeki derinizin aydınlığı ve tonu eşitlenecektir.
Bu temizleme işleminden sonra cildinizde hafif bir yağ kalabilir, bunu ek malzemelerle temizlemeniz gerekmez. Krem sürmüş gibi olursunuz ve cildiniz beslenir.

Önemli Not: Yağlar dahil her tür bitkinin kullanımının alerjik reaksiyonlara neden olabileceğini unutmayın. Bu yağları kullanmadan önce, elinizin küçük bir noktasına kullanmak istediğiniz yağdan bir miktar sürün. 24 saat içerisinde cildinizde kızarma, şişlik, kabarma gibi sorunlar oluşursa yağı kullanmayın. Cildiniz herhangi bir tepki vermezse yağı kullanabilirsiniz.

Burada önerdiğimiz yağların tümünü, haricen yani cilde sürerek kullanım için öneriyoruz. Dahilen yani içeceklere veya yiyeceklere karıştırılarak kullanılmasının önerildiği yazılara da rastlayabilirsiniz.

Fakat yağın saflığı ve kalitesi hakkında emin olmadıkça ve doktorlara danışmadıkça bu yöntemi tercih etmemenizi öneririz. Ayrıca hamile ve emziren kadınların, herhangi bir hastalık nedeniyle tedavisi süren hastaların her tür bitkisel kür için öncelikle doktorlarına danışması gerekmektedir.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Cilt doktoruna ve/veya güzellik ve bakım uzmanına danışmadan hiçbir cilt bakım ürününü uygulamamalısınız. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere uzmanların sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?