Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte diyetler daha bir hız kazanmaya başladı, egzersizler, iyi beslenme çabaları daha da arttı. Tam da bu noktada devreye son zamanlarda popülerleşmeye başlayan, adını sıkça duyduğumuz diyet programları girmeye başladı. Onların başını da bu sene abs diyeti aldı.
Adını ilk kez duyanlar için oldukça şaşırtıcı olan abs diyeti, özellikle karın bölgesinin zayıflamasına yardımcı olması sebebiyle "göbek eriten diyet" olarak da anılıyor, hal böyle olunca tüm dikkatleri de üzerine çekiyor. Siz de bu diyetin ne olduğunu öğrenmek isterseniz sizi hiç vakit kaybetmeden hemen aşağıya doğru alabiliriz.
Gelin şimdi hep birlikte abs diyeti nasıl yapılır, örnek bir abs diyeti listesinde hangi besinler bulunur, bu özel diyetin vücuda olan etkileri nelerdir incelemeye başlayalım.
İçindekiler
Abs diyeti nasıl yapılır?
Örnek abs diyeti listesi
Abs diyetinin faydaları ve vücuda etkileri nelerdir?
-
Abs diyeti nedir?
Abs diyetini toplamda 6 haftalık bir plandan oluşan, Men's Health'in yazı işleri müdürü David Zinczenko tarafından oluşturulmuş özel bir diyet programı olarak tanımlayabiliriz kısaca. David Zinczenko'nun kitabını yayınlamasının ardından büyük bir ilgi gören ve ünü tüm dünyaya yayılmaya başlayan abs diyetinin temel amacı 6 haftada karın bölgesini yağlardan arındırarak düzleştirmek, egzersizlerle bu diyet programını destekleyerek karın kası oluşumunu hızlandırmak.
Özellikle hızlıca karın kası yapmak isteyen erkeklere önerilse de abs diyeti, diyetisyenden destek alarak kendi bünyenize göre uyarladığınız takdirde herkesin yapabileceği bir programa dönüşebiliyor. Çünkü bu diyet programında aşırı sınırlamalar bulunmuyor, aksine sağlıklı bir yaşam vadediyor.
Toplam 6 hafta uygulanması önerilen diyet programı, gün içinde de 6 öğünden oluşuyor. 3 ana öğün, 3 ara öğün içeren günlük programın içinde haftanın en azından 3 günü 20'şer dakikalık egzersizler yapılması da mutlaka önerilenler arasında yer alıyor. Ama yukarıda da söylediğimiz gibi bu, uygulayacak kişinin doktoru, varsa antrenörü ve diyetisyeniyle birlikte karar vermesi gereken bir program, tekrar hatırlatmış olalım.
Abs diyetini daha detaylı incelemek üzere abs diyeti nasıl yapılır, bu diyet sürecinde hangi yiyecekler yenir, hangi yiyeceklerden uzak durulmalıdır öğrenmeye başlayalım.
-
Abs diyeti nasıl yapılır?
6 hafta boyunca bol bol smoothie ve su içilen, mevsimin en taze meyve ve sebzelerinden destek alınan abs diyetinin içeriğinde yine bolca yağ içermeyen protein, tam tahıl ve sağlıklı yağ bulunuyor. Bu sayede bu diyeti uygulayanlar neredeyse hiç aç kalmadan ve kalori hesabı yapmak zorunda kalmadan forma girebiliyor.
Öğünlerde dikkat edilmesi gereken 2 temel nokta ise porsiyonun büyüklüğü ve zamanlama. Abs diyetinde önerilen 1 ana öğünü tek bir tabağa sığacak miktarda küçültmek, bu öğünlerde bol bol yağsız protein tüketmek. Ana öğünler ile ara öğünler arasında en az 2 saat bırakmanız da önemli, aklınızda bulunsun.
Uygulaması çok zorlayıcı olmayan bu diyette 6 gün sonunda canınızın istediği 1 öğünde dilediğinizi yeme hakkı sunuluyor. Bu ödül öğünü "Ben bugün diyete ara verdim" demeyi alışkanlık haline getirenler için abs diyetinin en sevilen yanlarından biri olarak görülüyor.
Tabii bu kadarla sınırlı değil, abs diyetinde yapacağınız diyete ek olarak düzenli olarak egzersiz yapmanız da çok önemli. Haftanın en azından 3 gününü kardiyovasküler egzersizlere, karın egzersizlerine ve kuvvet antrenmanlarına ayırmanız gerekiyor. Kendi bünyenize en uygun egzersiz programı için alanında uzman antrenörlerden destek almayı ihmal etmemeniz önemli, bizden hatırlatması.
Genel olarak bu diyet sürecinde yenmesi gereken ve uzak durulması gereken besinler ise şöyle:
Abs diyetinde neler yenir?
Abs diyetinde neler yenmez?
-
Örnek abs diyeti listesi
Sağlık dolu, az yağlı ve rafine şekersiz yiyecekler tüketmeniz gereken abs diyeti nasıl yapılır genel olarak anlattık ama aklınızda bir fikir oluşturması açısından 1 günlük örnek bir abs diyet listesi de hemen aşağıda sizi bekliyor.
Kahvaltı: 1 adet haşlanmış yumurta, 1 dilim yağsız peynir, 2 dilim tam tahıllı ekmek, 1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
Ara öğün: 1-2 yemek kaşığı şekersiz doğal fıstık ezmesi ya da badem ezmesi ve 1 adet elma
Öğle yemeği: 1 porsiyon az yağlı tavuk, avokadolu, bol yeşillikli salata
Ara öğün: Muzlu, fıstık ezmeli, az yağlı yağlı yoğurt ya da sütle hazırlanmış smoothie, 8-10 adet çiğ badem
Akşam yemeği: 1 porsiyon fırında, yağsız pişirilmiş balık ya da et yemeği (fırın poşetinde pişirebilirsiniz), 1 porsiyon haşlanmış sebze (üzerine limon sıkabilirsiniz), 3-4 yemek kaşığı yağsız ya da zeytinyağlı kuskus
Ara öğün: 25-30 gram (Birkaç küçük kare) şekersiz bitter çikolata
Bu liste sadece örnek olması amacıyla paylaşılmıştır, doktorunuza ve diyetisyeninize danışmadan asla uygulamayın.
-
Abs diyetinin faydaları ve vücuda etkileri nelerdir?
Abs diyetinin doğru şekilde uygulandığında şöyle faydaları ve etkileri olduğu düşünülüyor:
Önemli bir not: Abs diyetini tüm yönleriyle anlattık ama tabii ki herkesin bünyesinin farklı olduğunu, bu diyetin yan etkileri olabileceğine de unutmamalısınız. Eğer bu programı ya da buna benzer diyet programlarını uygulamak istiyorsanız öncesinde mutlaka doktorunuza danışmalı, diyetisyeninizde gerekli ölçümleri yaptırmalı ve doktorunuzun, diyetisyeninizin sizin için uygun gördüğü yiyecekleri, uygun gördüğü program dahilinde tüketmelisiniz. Hızlıca kilo vermek ya da forma girmek için bilinçsizce diyet yapmayın, sağlığınızı asla riske atmayın.
Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanı ve/veya diyetisyene danışmadan hiçbir beslenme programını ya da diyeti uygulamamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.
Yorumlar
0