yilbasi-kaktusu-yilbasi-ciceginin-bakimi-shutter

Yılbaşı Kaktüsü, Ponsetya veya Kokina: Yılbaşı Çiçeklerinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Favorilerime
Ekle

Yılbaşı çiçeği dendiğinde akıllarda tek bir görüntü canlanmıyor, kış aylarında çiçek veren, rengiyle hemen akıllara geliveren birçok çiçeğe yılbaşı çiçeği deniyor. Bugün istedik ki yaygın olarak "yılbaşı çiçeği" denilen üç çeşit bitkinin bakımını anlatalım, yılbaşı çiçeğinin bakımı nasıl yapılır diye düşünenlere yanıt olalım.

Listemizin ilk sırasında ponsetya ya da Atatürk çiçeği olarak anılan, özellikle yurt dışında yılbaşı dekorasyonlarının olmazsa olmazlarından görülen çok özel bir bitki var. Hemen ardından ise çiçekleriyle, görüntüsüyle ilk kez gören herkesi kendine hayran bırakan yılbaşı kaktüsü geliyor. Ve son olarak da tam şu sıralar her yerde görmeye alışık olduğumuz, çiçekçilerin vazgeçilmezlerinden kokinalar sizi bekliyor.

Hadi, gelin bu çeşit çeşit yılbaşı çiçeklerini yakından tanıyalım, yılbaşı çiçeğinin bakımı ile ilgili bilinmesi gereken detaylara hep birlikte göz atalım. Buyursunlar...

Atatürk çiçeği (Ponsetya) bakımı nasıl yapılır?

ataturk-cicegi-yilbasi-cicegi-bakimi-shutter-1

Beyaz ve pembe gibi farklı renklerde çiçekleri bulunsa da bu dönemlerde en çok kırmızı renklisi tercih edilen ponsetya, namıdiğer Atatürk çiçeğiyle başlıyoruz. Yeni yıl zamanı geldiğinde ev dekorasyonunun bir parçası olarak görülen, evinde yaz-kış bitki yetiştirmeyi sevenlerin kışın çokça tercih ettiği bu çiçeği evinizde yetiştirmek istiyorsanız şu adımlara dikkat etmelisiniz:

Toprak ve saksı seçimi: Atatürk çiçeğinin verimli bir şekilde yetişmesi için torf bakımından zengin, geçirgen ve yumuşak toprakları tercih etmelisiniz. Saksı olarak ise altında mutlaka drenaj delikleri bulunan saksılardan temin etmelisiniz.

Güneş ışığı ve ortam: Ponsetyalarınızı 10 ila 19 santigrat derece aralarındaki sıcaklıklarda yetiştirmeli, aşırı sıcak ve aşırı soğuktan korumalısınız. Doğrudan güneş ışığına maruz kalmaktan hoşlanmadığını da unutmamalısınız.

Sulama: Kış aylarında haftada 1 sulamanızın yeterli olacağı Atatürk çiçeğini ilkbahar ve yaz gibi havaların daha sıcak olduğu zamanlarda haftada 2 ya da 3 kez sulamalısınız.

Daha detaylı bilgi için şöyle buyurun lütfen: Sulamasından Budanmasına, Evde Atatürk Çiçeği Bakımı

Yılbaşı kaktüsü bakımı nasıl yapılır?

yilbasi-kaktusu-bakimi-yilbasi-cicegi-shutter

Geldik yeni yıl zamanı en çok konuşulan yılbaşı çiçeklerinden biri olmayı başaran yılbaşı kaktüsüne. Klasik olarak bildiğimiz kaktüslerden çok daha farklı görünüyor olmasıyla evinde bitki yetiştirmeyi sevenlerin dikkatini en çok çekenlerden biri olmayı başaran bu özel bitkiyi evde yetiştirmek isterseniz şu adımlara dikkat etmelisiniz:

Toprak ve saksı seçimi: Yılbaşı kaktüsü için humuslu, su tutuculuğu yüksek ve havadar toprakları tercih etmelisiniz. Saksı olarak ise yine fazla suyun akıp gidebileceği drenaj delikleri bulunan, köklerin rahat edebileceği büyüklükte (fazla küçük seçmemelisiniz) bir saksı uygun olacaktır.

yilbasi-kaktusu-bakimi-nasil-yapilir-shutter-2

Güneş ışığı ve ortam: Aydınlık alanları seven bir bitki olduğundan kış ayları boyunca onu güneş ışığı alabilen yerlerde gönül rahatlığıyla yetiştirebilirsiniz. Ancak yaz ayları geldiğinde aşırı sıcaklardan korumanız gerektiğini de unutmamalı, özellikle öğle saatlerinde doğrudan güneş ışığına maruz kalmaktan onu korumalısınız. Yılbaşı kaktüsünüzü kış aylarında 10 ila 15 santigrat derecelerde konumlandırabilirsiniz. Aşırı sıcak ve soğuklar bitki verimliğini olumsuz yönde etkileyecektir, unutmamalısınız.

Sulama: Yılbaşı kaktüsünüzü çiçeklerini açtıktan sonra daha sık, çiçeksiz olduğu dönemlerde ise daha az sulamalısınız. Eğer sulama yaptıktan sonra saksının altındaki tablada su birikiyorsa bu suyu hemen bitkiden uzaklaştırmalısınız. Sulamayı mümkünse günün aynı saatlerinde yaparak bitkinize bir alışkanlık kazandırabileceğinizi de unutmamalısınız.

Kokina bakımı nasıl yapılır?

yilbasi-cicegi-kokina-3-aralik-2020

Yukarıdaki diğer iki bitkinin aksine kokina, bu dönemlerde çoğunlukla demet olarak karşımıza çıkan, saksılarda yetiştirilemeyen bitkilerden biri. Dolayısıyla demet halinde aldığınız kokinaların bakımıyla ilgili uygulayabileceklerinizden söz edeceğiz size şimdi. Evde kokina bakımı için şu adımları uygulayabilirsiniz:

  • Bitkinizi çok soğuk ve çok sıcak ortamlardan korumalısınız.
  • Radyatör gibi sıcak alanlara yakın koymamalı, aynı şekilde balkon gibi kış aylarında soğuk olabilecek alanlardan da korumalısınız.
  • Bitkinizi demet halinde suya koyarak yapraklarının daha uzun süre sararmadan kalmasını sağlamalısınız.
  • Ancak suyu çok sevmeyeceğinden çürümemesi için 1-2 gün sonra sudan çıkartıp kurumaya da bırakabilirsiniz, aklınızda bulunsun.
  • Daha detaylı bilgi için şöyle buyurun lütfen: Yılbaşı Dendiğinde Hemen Akla Gelen O Güzeller Güzeli Bitkiyle Tanışın: Kokina Çiçeği


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?