kaktus-bakimi-3-one-cikan

Çürümesin, Çiçek de Açabilsin: Sulamasından Saksı Değişimine Kaktüs Bakımı

Favorilerime
Ekle

Kaktüs bitkisi, hem en kolay bakımı yapılan bitkilerden olduğu, hem maruz kaldığımız radyasyonu bir nebze de olsa emerek evimize sağlık katması hem de özellikle son zamanlarda "dikensiz kaktüs" olarak da anılan sukulentlerin popülerleşmeye başlaması nedeniyle oldukça tercih edilen bir bitki.

Bir çöl bitkisi olarak bilindiğinden zorlu şartlara adapte olabilen kaktüs, orkide bakımı ya da menekşe bakımı kadar çok bakım gerektirmeyen bir bitki olsa da kaktüs bakımı ile ilgili bilmemiz gerekenler de var aslında.

Evinde en az bir kez kaktüs yetiştirmeyi deneyenler bilir, kaktüs bakımı nasıl yapılır tam olarak öğrenmediğimizde ne yazık ki onun çürümesine sebebiyet verebiliriz.

İşte biz de istedik ki kaktüsler hiç çürümesin, evinde bitki yetiştirmeyi seven, kaktüsü olan herkes bu püf noktalarına dikkat etsin, kaktüsler yıllar yılı bizimle kalsın, büyüyüp serpilsin.

Kaktüs saksı seçiminden sulamasına, kaktüs nasıl bakılır: Tüm yönleriyle kaktüs bakımı

Kaktüsünüzü küçük bir kabın ya da saksının içinde aldınız ve eve geldiniz. Şimdi ona her anlamda uygun bir ortam yaratmak için her bitkide olduğu gibi saksı seçiminden sulamasına kadar birçok konuyu öğrenmeniz gerekiyor. Buyurunuz, adım adım kaktüs nasıl yetiştirilir anlatalım.

Kaktüs saksı seçimi: Kaktüsünüzü aldığınız kaptan çıkardıktan sonra çıkardığınız o saksıdan biraz daha büyük ama yine küçük sayılabilecek bir saksıya dikmelisiniz. Saksının mutlaka drenajlı olmasına, yani alt kısmında delikler olmasına ve alt tablası olmasına dikkat etmelisiniz. Suyu çok sevmeyen bit bitki olduğundan fazla suyun bu deliklerden aşağı akması ve kökleri çürütmemesi oldukça önemli.

Toprak seçimi ve saksı değişimi: Hem ilk aldığınızda hem de kaktüsünüz büyüdükçe saksı değiştirmeniz gerekecek. Bu nedenle toprak seçiminden saksı değişimine kadar bu konuda bilmeniz gereken çok şey var aslında. Öncelikle kullanacağınız saksının en alt kısmına mutlaka çakıl taşları serpiştirin. Bu, fazla suyun kaktüsün köklerine zarar vermesini engelleyecektir. Ardından çiçek toprağı ve kalın kum karışımından oluşan kaktüs toprağı temin edin ve bu toprağı, saksı boyunun yaklaşık 2/3'ü dolacak şekilde, çakıl taşlarının üzerine yerleştirin. Yerleştirirken üzerine fazla bastırmamaya özen gösterin. Bu aşamanın ardından elinize sağlam bir eldiven geçirin ve eski saksınındaki kaktüsü köklerine de kendinize de zarar vermeyecek şekilde dikkatlice çıkarıp yeni saksıya yerleştirin. Üzerine yine çok fazla olmayacak şekilde, bastırmadan toprak örtün. Kaktüsünüzü diker dikmez can suyu da dediğimiz ilk sulama işlemini yapmayın. İlk sulama işlemini 1-2 gün sonra yapın.

Sulama: "Kaktüs nasıl sulanır?" sorusunun cevabına gelince, sulama yapmadan önce kaktüs saksısının altındaki tablanın boş olduğundan emin olun, değilse mutlaka boşaltın. Ardından kaktüsün toprağını parmağınızla kontrol edin, mümkünse sadece üst kısmının değil iç kısmının da kuruduğundan emin olun. Eğer toprak nemliyse sulama yapmanıza gerek yok ancak toprak tamamen kuruduysa bol suyla güzelce sulayabilirsiniz. Sulama yaparken suyun kaktüsün gövde kısmına gelmemesine dikkat etmeli, yalnızca toprağı ıslatmalısınız. Bu nedenle ince uçlu bir sulama kabı kullanmanızda fayda var, bizden söylemesi.

Sıcaklık, ışık ve nem: Kaktüs, bolca güneş almayı ve sıcağı seven bir bitki olduğundan onu evin en çok güneş alan yerlerinde yetiştirmeye özen gösterin. Pencere pervazlarında ya da balkonlarınızda yetiştirebileceğiniz kaktüslerin yalnızca öğlen güneşine doğrudan maruz kalmasını engelleyin. Öğle saatleri dışında kaktüsün, güneş ışınlarını doğrudan almasında bir sakınca olmaz. Sıcaklığa gelince, evde bakacağınız kaktüsler yaklaşık 40 dereceye kadar sağlıklı büyürler, bu sıcaklığın üzerinde ise büyümeleri durur ama yaşamaya devam edebilirler. Aynı şekilde sıcaklığın -10 gibi ciddi derecede düştüğü zamanlar da kaktüsler için tehlikelidir. Son olarak kaktüslerin nemden hiç hoşlanmadıklarını söylemekte de fayda var. Bu nedenle kaktüsleri mutfak gibi yoğun nemli olan yerlerde yetiştirmemeye özen göstermelisiniz. Aksi halde çürüme yapabilir, mantar gibi birçok rahatsızlığa yakalanabilir.

Gübreleme: Kaktüsleri ilkbahar aylarında piyasada bulunan "çiçek coşturucu" olarak geçen özel ürünlerle besleyebilirsiniz. Kaktüs gübreleme işleminde asla ama asla hayvan gübresi kullanmamalısınız. Çünkü hayvan gübreleri kaktüslerin çürümesine ve ölmesine neden olur, aklınızda bulunsun. İlkbahar mevsimi dışındaki mevsimlerde yapacağınız gübreleme işleminden de istediğiniz verimi alamayacağınızı unutmamalısınız.

Çürümemesi için bu noktaları gözden kaçırmamalı: Kaktüsün çürümesi nasıl önlenir?

Genel olarak kaktüs bakımıyla ilgili bilmeniz gerekenleri sıraladık ama çürümemesi için şu noktalara da dikkat etmelisiniz aslında.

  • Kaktüsünüzü toprağa diker dikmez sulama işlemi yapmamanız gerektiğini unutmamalı, ilk suyunu yaklaşık 1-2 gün sonra vermelisiniz.
  • Hiçbir zaman aşırı miktarda sulamadığınızdan emin olmalı, toprağın sadece üst yüzeyinin değil tamamına yakınının kuru olduğunu fark ettikten sonra sulama yapmalısınız.
  • Kullandığınız saksının alt kısmında deliklerin olmasından emin olmakla yetinmemeli, fazla suyun saksıdan tablaya aktığından da emin olmalısınız.
  • Eğer bir saksının içinde birden fazla kaktüs yetiştiriyorsanız ve kaktüslerinizden biri hastalandıysa onu hemen o saksıdan ayırmalı ve başka bir saksıya geçirerek diğer kaktüslerin de hastalanmasını önlemelisiniz.
  • Kullandığınız toprağın kaktüs için uygun olduğundan emin olmalı, bu konuda şüpheleriniz varsa toprağı almadan önce mutlaka çiçekçilere, işin uzmanlarına danışarak fikir almalısınız.
  • Kaktüsün üzerinde ya da saksısında sineklenme, böceklenme, solucan oluşumu gibi durumlar söz konusu oluyorsa mutlaka gereken ilaçlamaları yaptırmalısınız.
  • Kaktüsün nemden uzak, havadar bir ortamda bulunduğundan emin olmalısınız. Aksi halde saydığımız tüm bu durumlar kaktüsünüzün hastalanmasına ve çürüyüp toprağından kopmasına neden olacaktır.
  • "Kaktüs çiçeği her kaktüste olur mu?" diyenlere: Kaktüs ne zaman çiçek açar?

    Kaktüsler, aslında çiçek açabilen bitkiler bildiğiniz gibi. Ama gelin görün ki bu çiçek açma durumu kaktüs bakımı doğru yapılmadığında ne yazık ki gerçekleşmiyor.

    Aslında birkaç türü hariç hemen hemen her türü çiçek açan kaktüslerin bakımında özellikle sulama ve ışık alma konularında çok dikkatli olur, ona yetişebileceği en ideal ortamı sağlarsanız kaktüsünüz yılda 1 kez çiçek açacaktır. Çiçeklerin açılması ile dökülmesi arasında ise yaklaşık 1-1,5 aylık bir dönem vardır. Yani siz siz olun, "Kaktüsüm çiçek açtı ama 1 ayda hemen çiçeği kuruyup döküldü." diye dertlenmeyin, onun doğası bu. Tabii bu süreyi, doğru bir bakımla biraz daha artırmak da mümkün, bizden söylemesi.

    Büyüyüp serpildi sıra geldi çoğaltmaya: Kaktüs nasıl çoğaltılır?

    muckme

    muckme

    Kaktüsünüzü yukarıda anlatılan tüm noktalara dikkat ederek yetiştirdiniz, büyüyüp serpilmesini hatta çiçek açmasını sağladınız. Son olarak onu nasıl çoğaltabileceğinizi de bilmelisiniz diyor ve anlatmaya başlıyoruz.

    Saksılarda yetiştirdiğiniz kaktüsleri çoğaltmanın en kolay ve en bilinen yöntemi kökten ayırma yöntemidir. Zaman zaman kaktüsün kökünden yukarı doğru yükselen, daha zayıf yeni bir bitki oluşur bildiğiniz gibi. Hatta birkaç hafta beklediğinizde bu ince bitki, küçük bir kaktüs şeklini alır.

    İşte bu aşamada kaktüsünüzün kökünden oluşan bu yeni kaktüsün kökü de ana bitkiden ayrılmaya başlar. Eğer kaktüsünüzü çoğaltmak istiyorsanız oluşan bu yeni bitkinin kökünü ana bitkiden dikkatli bir şekilde ayırmalı ve onu hemen yeni, küçük bir saksıya dikmelisiniz. Ardından yine yukarıda anlatılan şekilde kaktüs bakımı adımlarını uygulayarak yeni kaktüsünüzü de yetiştirmeye başlayabilirsiniz. İşte bu kadar!


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?