Bitkiler hayatımızda olmasaydı ne yapardık hiç düşündünüz mü? Lezzet, hoş koku, güç, enerji ve sağlık istediğimizde hemen onlara başvuruyoruz. Onlar da bizi hiç yarı yolda bırakmıyor.
Baştan tırnağa tüm organlarımıza bir şekilde yararı dokunan, bizi stresten uzaklaştıran, ruhumuzu yatıştıran ve besleyen bitki çayları, siz ne zaman iyi hissetmeseniz vücudunuzu rahatlatmak için de orada. O çekmeceyi açın, o suyu kaynatın, o çayı demleyin ve afiyetle için!
Bu arada ufak bir not: Tarçın gibi kabuk bitkilerin çayı yapılacağı zaman bitki kaynatılmalı, yapraklı ve çiçekli bitkilerin çayları hazırlanılırken ise demleme yöntemi uygulanmalıdır.
Bu önemli bilgiye de nail olduğunuza göre hem midenizi hem de ruhunuzu rahatlatacak, size enerji ve güç verecek bitki çayı önerilerimizi okumaya başlayabilirsiniz.
Hazımsızlık, mide şişkinliği ve gaz sorunlarına iyi gelir: Nane çayı
Diyet esnasında düzenli kullanıldığında zayıflamaya da destek olan nane çayı, içeriğindeki C vitamini ile sizi hastalıklara karşı korur, vücut direncinizi artırır. Bütün bunların dışında bu özel çay, mentol etkisiyle yüksek ateşi de düşürür.
Sindirimi rahatlatır, mide kramplarını giderir: Papatya çayı
Mayıs ve Haziran aylarında çiçek veren papatya, siyah çaydan sonra en çok tüketilen çaydır. Yararları ise saymakla bitmez, iltihaplı yaralar, kaşıntılar ve döküntüler için birebirdir. Cildi güzelleştirir. Diş ağrılarına gargara olarak kullanıldığında ağrıyı hafifletir. Ayrıca, nezle ve sinüzit tedavisinde de olumlu etki gösterir.
Mide bulantıları ve karın ağrıları için özellikle önerilir: Zencefil çayı
Doğal bir ağrı kesici olduğu bilinen zencefil çayı, regl ağrılarına da kökten çözüm sağlıyor. Astımlı hastalar için de faydalıdır. Balgamı yumuşatarak akciğerleri rahatlatıyor. Öksürüğün azalmasını sağlıyor. Tüm bunların dışında bir de sakinleştirici etkisi vardır. Streslerden uzaklaşmanızı ve rahatlamanızı sağlıyor.
Bağırsak ve mide gazlarına karşı olumlu etkisi vardır: Rezene çayı
Halk arasında bebeklerin gaz şikayeti için de sıklıkla kullanılan rezene, metabolizmayı hızlandırır, toksinlerin atılmasını hızlandırır. Ateş düşürür. Boğaz ağrısına iyi gelir. Bir su bardağı kaynamış suya bir-iki çay kaşığı kurutulmuş rezene eklenerek beş-on dakika boyunca demlenmeye bırakılarak hazırlanır. Beş dakikada hazırlanır, beş dakikada rahatlatır.
Karaciğeri temizler, iştahı düzenleyici etkisiyle vücudu rahatlatır: Karahindiba çayı
Papatyagillerden karahindibanın en önemli faydalarından biri karaciğeri temizlemesidir. Kansızlığa iyi gelir, çünkü D vitamini içeriyor. Ayrıca stres ve depresyonun vücudunuzda oluşturduğu olumsuz etkiyi de yok eder.
Kan ve lenf damarlarını genişletir, ağrıları dindirir: Çadıruşağı çayı
Çadıruşağı otu, çayı ve yağının dolaşım sistemine olumlu etkisi göz ardı edilemez. Fakat bu çay sık kullanıldığında başta karaciğer olmak üzere iç organlara ciddi zararlar verebilir. Hatta bazı kaynaklara göre ölüme dahi yol açabilir. Aman haa...
Sindirime yardımcı olur, kandaki şekeri dengeler: Kimyon çayı
Balga söktürücü, üst solunum yolları hastalıklarına karşı koruyucu, idrar yolu enfeksiyonu tedavisine yardımcı ve doğal bir böbrek temizleyicidir. Vücudun uyku ve şeker dengesi de kimyon çayıyla düzene sokulabilir.
Mide ve bağırsak gazlarını giderir, sindirim sistemini harekete geçirip hazımsızlığı önler: Anason çayı
Sinirleri yatıştırır, uykusuzluğa iyi gelir. Kan akışını düzene koyar ve anne sütünü artırır. Maydonozgillerden biri olan anason çayını, kuru bitkiyi havanda dövdükten sonra 5-10 dakika boyunca kaynar suda bekleterek demleyebilirsiniz.
Sigara ve alkolün etkilerine karşı vücudu korur: Kekik çayı
Taze kekik otu kullanılarak çay hazırlanacaksa ilk olarak kekiğin odunsu dalları seçilir. Ayıklanan kekik yaprakları ince ince doğranarak kaynamış suyun üzerine dökülür ve 5- 8 dakika demlenmeye bırakılır. Kurutulmuş kekikten çay yapılacak ise aynı şekilde kaynamış suyun üzerine kekikler atılır. Kurutulmuş kekiğin dem alma süresi ise en az 15 dakikadır.
Vücut direncini ve enerjiyi artırır, ülser ve gastritin doğal tedavisinde kullanılır: Sarı kantaron çayı
Sinirleri yatıştırır ve kas gevşetir. Göğsü yumuşatarak öksürüğün giderilmesine yardımcı olur. Ayrıca şaşırtıcı bir detay daha; kantaron bitkisi kanser tedavilerinde destekleyici etki gösterir.
Mide asitlerini düzenlemeye yardımcı olur: Yasemin çayı
Antioksidan etki gösteren yasemin çayı, yağ yakımını hızlandırıcı etkisiyle de kilo kaybını hızlandırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir, kansere karşı vücudu korur. Ayrıca diş çürükleri ve diş eti çekilmelerine karşı da etkilidir.
Mide ülserine sebep olabilecek bakterileri yok eder, hazımsızlığa iyi gelir: Sinameki çayı
Müshil etkisinin yanı sıra kas spazmları ve eklem ağrılarının önlenmesine de yardımcı olan sinemaki çayı, genellikle güvenli bir bitki olarak kabul edilir fakat bu hiçbir yan etkisi yoktur demek değildir. En yaygın görülen yan etkileri; mide bulantısı, mide ağrısı ve uzun süre devam eden ishaldir. İki haftadan fazla kullanılması önerilmeyen sinameki çayı, sindirim sistemini tembelleştirerek, bağırsak fonksiyonlarının bozulmasına neden olabilir.
Vücuda kuvvet verir, kan şekerini dengeler: Mısır püskülü çayı
1 su bardağına 2 tatlı kaşığı püskül ölçeğiyle demlenmesi gereken mısır püskülü çayı hazırlanırken püskülleri su ile birlikte kaynatmamak gerekir. Suyun içine atılan mısır püskülleri 10 -15 dakika kapağı kapalı kalacak şekilde demlendirilir ve içilebilir.
Midedeki ağrı ve yanmayı azaltır: Ebegümeci çayı
Bir pamuk ve ebegümeci çayıyla yapılan pansuman göz kuruluğunu azaltır. Cilt üzerindeki çıban, yara ve yanıkların iyileşme sürecini destekleyici özelliğe sahiptir. Ayrıca tıpkı meyan kökü gibi öksürüğe de iyi gelir.
Mide ve bağırsaklarla ilgili sorunlar üzerinde iyileştirici etkisi vardır: Lavanta çayı
1 su bardağı içme suyu kaynatılarak içine 1 tatlı kaşığı lavanta eklenir. Bu işlemden sonra ocağın altı kısılarak, lavanta çayının 6 dakika demlenmesi sağlanır. Demlenen çay ılıdıktan sonra süzülerek içilebilir. Lavanta çayı, aç karnına ya da akşam yemeklerinden en az 2 saat sonra içilmelidir.
Yorumlar
0