tursu-neden-beyazlar

Bilinmesi Gerek: Turşunun Üzeri Neden Beyazlar? Nasıl Önlenir?

Favorilerime
Ekle

Yazları kornişonlar, fasulyeler, biberlerden çıtır çıtır turşular hazırlanır. Kış mevsimi gelince turşu kavanozlarına lahanalar, havuçlar, pancarlar, karnabaharlar dolmaya başlar. Her mevsimin armağanı sebze ve meyveleri, diğer mevsimlerde de afiyetle tüketmenin yolu turşu kurmaktan geçer. Turşu kurmak en eski lezzet geleneklerimizden biri. Fermentasyona dayalı olan bu lezzetleri kurmak da birbirinden farklı püf noktaları istiyor. Emek vererek ve büyük bir özenle hazırlanan turşuların bazen üzerlerinde beyaz tabakalar oluşuyor. Gelin bugün bu tabakanın nedenlerini ve önlemenin yöntemlerini hep birlikte öğrenelim. Emeklerimiz ziyan olmasın, turşularımız hep tam kıvamında olsun!

Turşunun üzeri neden beyazlar? Bu durum nasıl önlenir?

tursu-neden-beyazlar1

Turşularınızı hazırladınız ve fermente olmaları için tariflerde yazılan sürelere göre bekletmeye başladınız. Ancak o da ne? Turşunuzun suyu bulanıyor, üzerinde kalın, beyaz, üzeri göz göz olmuş bir tabaka oluşmaya başlamış. Bazen de turşuyu açtıktan ve tüketmeye başladıktan sonra oluşuyor bu tabaka. Ne yazık ki bu tabaka bir turşuda oluşmuşsa fazla çürüme olmuş demektir. Bu yüzden turşular lezzetini kaybeder ve tüketilemez hale gelir. Peki turşu suları neden bulanıklaşır, üzerlerinde bu tabakalar neden oluşur? Birbirinden farklı birçok nedeni olabilir aslında.

tursu-suyu-nasil-yapilir4

Turşunuzu hazırlarken yeterli miktarda tuz kullanmamışsanız ya da fazla tuz kullanmışsanız yapısı bozulur ve turşu suyu bunalık hale gelir. Üzerinde de zaman içerisinde beyaz bir tabaka oluşmaya başlar. Sadece tuz değil, sirkenin içerisinde limon-sirke-su ve tuz oranının dengesizliği de yine benzer bir olaya sebebiyet verebilir. Ayrıca turşuları kuracağınız kavanozları tam anlamıyla steril hale getirmememiş olmak, turşuyu kurarken musluk suyu kullanmış olmak da yine turşunuzun üzerinde beyaz tabaka oluşumuna neden olabilir. Turşunuzu kurduktan sonra kapağını sıkıca kapatmamış olmak, turşunun havayla temasını sağlayacağı için çok çabuk bozulup küflenmesine neden olacaktır. Üstelik turşuları da yumuşatacağı için lezzetini de bozacaktır.

tursu-neden-beyazlar2

Peki ama bunlar nasıl önlenir? diyorsanız hemen onları da anlatalım. Öncelikle turşu suyunun bulanıklığını önlemek adına birkaç ipucu verelim. Musluk suyu kulllanmamak, tuz dengesini doğru ayarlamak gerek. Turşu suyunun bulanıklığının engellenmesi için bilmeniz gereken diğer püf noktaları için sizi şuradan alalım: Turşu Suyu Neden Bulanır? Bulanması Nasıl Engellenir? Turşunuzu çok yüksek sıcaklıkların altında bırakmamaya özen gösterin. Bu da turşunun üzerinde ne yazık ki beyaz bir tabaka oluşturur. Uygun sıcaklıklarda bekletin mutlaka. Turşularınızın hava almadığından emin olun. Kapağını çok sıkı kapatarak havayla temasını kesin bu şekilde uzun süre küflenmeden, üzerinde beyaz tabaka oluşmadan saklayabilirsiniz. Küf oluşumunu engelleyecek diğer püf noktaları için ise şuradan alalım: Turşuların Bozulmaması İçin Ne Yapmalı? Eğer turşularınızın üzerinde bu beyaz tabaka oluşmuşsa sağlık açısından tüketmemenizi öneririz. Şimdiden ellerinize sağlık!


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?