ramazanda-agiz-kokusu

Çoğumuzun Derdi: Ramazanda Ağız Kokusu Nasıl Önlenir?

Favorilerime
Ekle

Her yıl Ramazan ayı yaklaştıkça cevabı merak edilen pek çok soru ortaya çıkar. “Ramazanda ağız kokusu nasıl önlenir?” sorusu da bunlardan birisidir. Bu noktada ağız kokusu giderme ramazanda ayrıca önem taşır.

Ağız kokusu, ramazan ayında oruçlu kişilerin en büyük sorunlarının başında gelir. Genellikle tüm gün süren açlık ve susuzluğun neden olduğu bu problem, hem oruç tutan kişiye hem de çevresindekilere rahatsızlık verir.

Ramazan ayı öncesi diş ve ağız bakımı

Ağız kokusu probleminin tek nedeni sahur ve iftar arasında geçen süredeki açlık ve susuzluk olmayabilir.

Bu sorunun altında yatan sebepler irdelendiğinde, ağız ve diş bakımına gösterilen özensizliğin ağız kokusunun temel sebeplerinden biri olduğu öne sürülmektedir. Bu bakımdan ramazan ayı başlamadan diş hekiminize giderek gerekli önlemi almanız yerinde olacaktır.

Oruç tutarken diş ve ağız bakımı

medyatrabzon

medyatrabzon

Bireylerde fizyoloji gereği uyku sırasında sindirim sisteminde gaz birikmesi, genizde akıntı ve dil yüzeyinde bakteri oluşumu durumları meydana gelebilir. Bu durumların yol açabildiği ağız kokusu ramazan ayı öncesinde dişlerin fırçalanması ile giderilebilir.

Her ne kadar oruçluyken yutmamak kaydıyla dişlerin fırçalanmasında bir sakınca olmadığı Diyanet yetkilileri tarafından belirtilmişse de pek çok kişi bu riski almaktan kaçınmaktadır. Bu nedenle sahur öncesi ve iftar sonrasında dişler mutlaka en az iki dakika fırçalanmalıdır.

Ağız sağlığı açısından yalnızca dişlerin fırçalanması yeterli olmayacağı için fırça veya özel üretilmiş aparatlar aracılığıyla dil sırtı ve iç yanak bölümleri de temizlenmelidir. Diş ipi ve ağız gargaraları da ağızda kalan yemek kalıntılarını en aza indirmeleri bakımından mutlaka kullanılmalıdır.

Ağız kokusunu gidermek için iftar ve sahurda ne yemeli, ne yememeli?

ramazanda-agiz-kokusu

Gerek iftar gerekse sahurda yenilen yiyecekler gün boyunca ağız kokusuna neden olabilir. Bu sebeple sarımsak ve soğan gibi ağır kokusu olan yiyeceklerin yanı sıra aşırı yağ ve baharat kullanımı sınırlandırılarak yeme içme alışkanlığı ramazan ayına yönelik olarak düzenlenmelidir.

Özellikle sahurda çay, kahve, kola gibi kafeinli içeceklerden uzak durulmalı. Bu içecekler ağız kuruluğu yaptığı için ağız kokusuna da sebep olurlar.

Orucun mide asitlerini artırmak suretiyle ağızda kötü ekşi tat ve kokuya sebep olmasından yola çıkarak bunu dengelemesi için sahurda sebze, meyve, fasulye, nohut gibi besinler tüketmeye özen gösterilmelidir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?