Domates, salatalık, lahana, patlıcan, kavun, armut, ayva, erik, biber, mantar, soğan, sarımsak, patlıcan, karnabahar gibi birçok sebze ve meyveyi kışın geldiğine sevindiren yegane şeydir turşu.
Kışın soğuğunda aile bir sofra etrafında toplanıp sıcaklığını etrafa saçarken ev yemeklerinin yanına en çok yakışan şey olan turşuyu arar tüm gözler. Anne de bunu bilir ve yüzyıllık geleneğimiz olan turşu kurmadan kış hazırlığını tamamlamaz.
Kışın soframızdan eksik etmediğimiz turşuyla bitmiyor ancak her şey. Hangi turşuyu seviyor olursanız olun sadece tanelerini yemekle olmaz o iş. İlaç niyetine içilmesi gereken turşu suyunu yabana atamayız.
Zira turşu suyunun bu faydalarını öğrendikten sonra içmeden duramayacağınıza eminiz. Afiyet, şifa olsun.
Kas kasılmalarına iyi gelir
İster inanın ister inanmayın birçok sporcu günlük egzersizlerinden sonra turşu suyu içmeyi tercih ediyor. Sebebi turşu suyunun kas ve eklem ağrılarına iyi gelmesi, krampları geçirmesi. Spor yapanlara duyurulur.
Dehidrasyon için birebir, bu konuda vücuda sudan bile daha faydalı
Dehidrasyon yani vücudun aşırı su kaybetmesi durumunda turşu suyu adeta bir süper kahraman.
Bu durumda bol su tüketmek tabii ki ilk akla gelen şey ancak ondan çok daha iyi bir seçenek var elimizde. İçinde hem sodyum hem de potasyum olduğundan turşu suyu vücudun kaybettiği suyu daha hızlı yerine koymakla kalmıyor, daha uzun süre bu şekilde kalmanızı sağlıyor. Zira terleyerek vücuttan sodyum ve potasyumu attığımızı düşünürsek turşu suyu bunları vücuduna geri kazandırma özelliğine sahip. İshalden muzdarip olanlar, akşamdan kalanlar turşu suyunu es geçmesin deriz.
Bağışıklık sisteminizi güçlendiriyor
Mikroplara karşı en korumasız olduğumuz kış aylarında bağışıklık sistemini güçlü tutmamız gerekiyor. İçinde C ve E vitaminleri kadar antioksidan da barındıran turşu suyu böylelikle bağışıklık sisteminizi de güçlendirerek sağlığınızı korumak için canla başla uğraşıyor.
Vücutta yağ birikimini bastırıp metabolizmayı hızlandırdığı için kilo vermenize yardımcı oluyor
Turşu suyu içinde bulunan asetik asitin yağ birikimini azaltma ve metabolizmanın hızlı çalışmasına yardımcı olma gibi özellikleri var. Ana malzemesinin sirke olduğunu düşünürsek (limoncular kusura bakmasın) ve sirkenin de kilo vermeye etkisini de biliyorsak aslında çok da mantıksız değil.
Kan şekerini dengede tutuyor
gezenyer - tarihi balat turşucusu
Yine içerdiği sirke sebebiyle turşu suyu yemek sonrası kan şekeri seviyesini dengeliyor. Yalnız burada içilen miktarı çok az tutmak önemli.
Kabızlığa çare oluyor
Sabah saatlerinde içilen turşu suyunun bağırsak sorunlarını giderdiği biliniyor. Bu sebeple kabızlık çekenlerin de kurtarıcılarından biri turşu suyu. Hatta nokta atışı yapalım, lahana turşusu suyu bu konuda çok daha iddialı.
Vücudun ihtiyaç duyduğu birçok minerali barındırıyor
Turşu ve suyu, demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum ve çinko gibi vücut için çok önemli olan mineralleri barındırıyor. Düzenli olarak sebze ve meyve tüketemiyorsanız bu ihtiyacınızın bir kısmını turşu suyu içerek de karşılayabilirsiniz.
Hazımsızlığa iyi geliyor
Turşulardaki besinlerde bulunan yüksek orandaki liflerin sindirim sistemi üzerinde birçok olumlu etkisi var. Turşu suyu da bu açıdan sıklıkla hazımsızlık sorunu yaşayanların bu sıkıntılarından kurtulmasına yardımcı oluyor.
Alzheimer gibi sinir sistemi hastalıklarına iyi geliyor
Turşunun içindeki sarımsak sayesinde sinir sistemimiz de güçleniyor. Zira sarımsağın içinde bulunan flavonidler isimli materyallerin Alzheimer hastalığı için son derece faydası olduğu biliniyor.
İçiniz.
Yorumlar
0