Herkes evi hep pırıl pırıl olsun, kıyafetleri hep mis gibi koksun istediği için elimize bir bez almaya görelim. Tüm evi dip köşe temizlemeden o bezi bırakmıyoruz. Çünkü tertemiz bir kokuya bayılıyoruz! İşin bir sürü püf noktası var elbet ama hepsine inanıp uygulamamız da gerekmez değil mi?
Farkında olmadan yaptığımız ve temizlemek bir yana; eşyalara, yüzeylere, kıyafetlere aslında zarar veren yanlışlar var. Bu yazımızda o tertemiz ferahlık hissinden hiç mahrum kalmayın diye temizlikte yapılan hataları sıraladık.
Çamaşırların renginin solmasını engellemek için tuzlu su kullanıyorsunuz.
Yanlış çünkü tuzlu suyun çamaşırın kumaşını ya da rengini korumada bir etkisi yok. Yani aslında boşuna zahmete giriyorsunuz. Zaman içinde renklerin yine de solduğunu göreceksiniz. En doğrusu renkli çamaşırlarınız için doğru deterjanı doğru miktarda kullanın.
Birden fazla temizlik malzemesini karıştırıyorsunuz.
Yanlış çünkü kimyasal bileşen içerdikleri için birbiriyle karıştırılmaları nadiren tehlikeli çoğu zaman da faydasız. Boşuna emek harcıyor ve fazla ürün tüketmiş oluyorsunuz. Siz en iyisi mi ihtiyacınıza uygun tek bir ürün kullanın.
Kesme tahtasını bulaşık deterjanıyla temizliyor ya da bulaşık makinesine koyuyorsunuz.
Yanlış çünkü ahşap oldukları için bakterileri içlerinde tutarlar. Köpüklü bir ürün kullandığınızda ahşap, köpüğü içine çektiği ve aynı zamanda geç kuruduğu için bakterilere uygun bir ortam sağlar. Temizlemek için her kullanım sonrası sadece sudan geçirin ve dik şekilde bir yere asarak kurutun.
Ahşap mobilyaları çayla parlatmaya çalışıyorsunuz.
Yanlış çünkü çay, rengi ve yapısıyla boya benzeri özellik gösterse de içinde bulunan su mobilya ve yüzeylerde leke bırakıyor. Bu tür yüzey ve mobilyalarınızı parlatırken çay yerine zeytinyağı ve limon suyu kullanabilirsiniz.
Çamaşır makinenizi temizlemiyorsunuz.
Yanlış çünkü çamaşır makinesinin içinde deterjan kalıntıları ve kireç birikir. Yıkarken soğuk su kullanıyorsanız makine içinde bakteri üreyebilir. Bunlar zamanla makinenin çalışma kalitesini düşürür. Kıyafetleriniz tam temizlenmediği gibi kötü de kokabilir. Bu yüzden makinenizin deterjan ve yumuşatıcı bölümlerini ayrı, iç kısmını ayrı ve körük lastiğini ayrı olacak şekilde düzenli temizleyin.
Temizlik spreylerini yüzeylere direkt olarak sıkıyorsunuz.
Yanlış çünkü tezgah ve ayna gibi yüzeylere temizlik ürünü direkt sıkıldığında, ürünün içindeki çözelti yüzey üzerinde bölgesel veya çizgi şeklinde birikerek kalıcı iz bırakıyor. Bu sebeple ürünü önce kullanacağınız beze sıkın sonra bu bezle yüzeyleri temizleyin.
Sirkenin temizlikte her sorunu çözdüğünü düşünüyorsunuz.
Yanlış çünkü sirke, asidik yapısıyla kimi yüzeyler için zararlı bir malzemeye dönüşebiliyor. Örneğin taş ya da mermer yüzeyler sirkeyle temizlendiğinde çizikler ve çıkması zor lekeler kalıyor. Bu tip yüzeylerin ömrünü uzatmak için çamaşır deterjanı ve ılık suyla temizleyin.
Gümüşleri parlatmak için diş macunu kullanıyorsunuz.
Yanlış çünkü diş macunu tüm diğer ürünlere oranla daha fazla aşındırıcı özelliğe sahip. Bu yüzden gümüşler diş macunuyla ovalandığında aslında sadece yıpranıyor. Gümüşlerinizin parlaması için limon suyu ve karbonattan destek alabilirsiniz.
Camları güneşli havalarda siliyorsunuz.
Yanlış çünkü güneş, cama sıktığınız temizleyiciyi çok hızlı şekilde kurutarak leke olmasına sebep oluyor. Sonrasında ise bu lekeleri çıkarmakla uğraşmanız gerekiyor. Bu yüzden en güzeli camlarınızı güneşin doğrudan vurmadığı zamanlarda silin.
Kuru bez veya toz fırçasıyla toz alıyorsunuz.
Yanlış çünkü kuru bez veya toz alıcı fırçalar tozları bir yerden başka bir yere taşımaktan başka bir işe yaramıyor. Islak bez, tozları kendisine yapıştırdığı için temiz bir bezi uygun ürünlerle hazırlanmış suya batırın ve temizlemek istediğiniz yerleri bu bezle silin.
Çamaşırlarınızı makineye atarken fermuarları açık bırakıyorsunuz.
Yanlış çünkü yıkama sırasında açık olan fermuar dişleri diğer kıyafetlere zarar verebiliyor, hassas kumaşlarda söküklere sebep olabiliyor. Bu yüzden bu tarz kıyafetlerinizin fermuarlarını kapatarak makineye atın.
Yastık ve battaniyeleri sadece 1 tur yıkıyorsunuz.
Yanlış çünkü yün yapıları sebebiyle yıkama sırasındaki köpüğü içlerine çekiyorlar. Yastığın veya battaniyenin içinde kalan köpük, kurumalarını zorlaştırdığı gibi alerjik rahatsızlıklara da sebep olabiliyor. En güzeli, yıkadıktan sonra sadece su kullanarak bir tur daha yıkayın.
Yorumlar
1