hatmi-kapak

Faydalarından Kullanım Alanlarına: Hatmi Çiçeği

Favorilerime
Ekle

Bir aktarın önünden geçerken göz ucuyla bakmadan edemeyenleri, yeni bitkiler keşfetmeyi sevenleri, mutfağının bir köşesini mini bir aktar reyonuna dönüştürenleri görebilir miyiz? Biliyoruz, hiç yalnız değiliz aslında.

Boğazında bir rahatsızlık hissedince çocukluktan kalma alışkanlıkla eli hemen ıhlamur çayına gidenler olarak çok yol katettik aslında. Işgın otundan çiriş otuna, çeşit çeşit bitkiyle tanıştık, onları da hayatımıza, beslenme düzenimize soktuk. İşte bugün de onlardan biriyle, bilmeyenlerin bir an önce keşfetmesi gereken, ismini duymuş olanların kaynaşmak için daha fazla vakit kaybetmemesi gereken bir bitki ile tanışacağız: Hatmi çiçeği ile!

Hatmi çiçeğinin faydaları nelerdir öğrenince hemen en yakın aktarın yolunu tutmak isteyebilir, hatmi çiçeği nasıl kullanılır, bu faydalarından yararlanmak için onu nasıl tüketmek gerekir bilmek isteyeceksiniz.

Tam da bu yüzden hatmi çiçeği tüm yönleriyle karşınızda!

İçindekiler

Hatmi çiçeği nedir?
Hatmi çiçeği faydaları nelerdir?
Hatmi çiçeği nerede bulunur, nasıl kullanılır?
Hatmi çiçeğinin bir yan etkisi, zararı var mıdır?
  • Hatmi çiçeği nedir?

hatmi-shutter4

Ebegümecigiller familyasına ait olan hatmi çiçeği, killi, humus bakımından zengin toprakları seviyor, şiddetli rüzgarlara karşı pek dayanıklı olmadığı için güneş alan ama rüzgardan korunaklı bir alanda yetiştirilmesi gerekiyor. Halk arasında deve gülü, hire, silindir çiçeği ve gülhatmi gibi isimlerle de anılan hatmi çiçeği, yetişmek için olumlu şartları bulduğunda 2-2,5 metrelere kadar çıkabiliyor. Çiçeği beyazdan kırmızıya, pembeden turuncuya kadar çeşit çeşit renkte olabiliyor.

Onu kısaca tanıdığımıza göre geçelim asıl kısma, yani hatmi çiçeğinin faydaları!

  • Hatmi çiçeği faydaları nelerdir?

hatmi-shutter3s

  • Hatmi çiçeği halk arasında "kuru öksürük" olarak tabir edilen ve bir türlü bitmek bilmeyen o öksürüğe çare olmasıyla biliniyor. Aynı zamanda grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırıyor.
  • Bu özelliğinin yanında kendisi gastrit reflü gibi çeşitli mide rahatsızlıklarına da olumlu etkilerde bulunuyor.
  • Sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına destek olduğundan hazımsızlık, gaz sancısı gibi problemler yaşayanlara da öneriliyor.
  • Hatmi çiçeği, adeta doğal bir ağrı kesici olduğundan vücudun çeşitli yerlerinde oluşan ağrıları dindiriyor.
  • İltihaplı bölgelerin daha hızlı toparlanmasına da destek olan hatmi çiçeği, bu özelliğiyle böbrek iltihabından zonaya (sinir ucu iltihaplanması) birçok ciddi sorunun çözümünde de olumlu etkiler oluşturuyor.
  • Böbreklerin sağlıkla çalışmasına destek oluyor, bu sayede idrar söktürücü özellikler de gösteriyor.
  • Uzun süreli kullanımlarında cilt sağlığını da olumlu yönde etkileyen hatmi çiçeği, cildin nemlenmesini ve temizlenmesini sağlıyor.
  • Sıcak suda demlenerek elde edilen çayı saçları yıkarken kullanıldığında daha parlak ve sağlıklı saçlar elde etmek mümkün oluyor.
  • Hatmi çiçeği doğal bir ağrı kesici olduğu gibi doğal bir sakinleştirici olarak da görüldüğünden, strese, sinire, ve bu olumsuzluklara bağlı uykusuzluk problemine çözüm oluyor.
  • Hatmi çiçeğini sıcak suda demledikten sonra elde ettiğiniz çayı soğutarak gargara yaptığınızda iltihaplanmaları iyileştirme gücü sayesinde diş ve diş eti sağlığına da olumlu etkilerde bulunuyor, söylemeden geçmeyelim.
    • Hatmi çiçeği nerede bulunur, nasıl kullanılır?

    hatmi-shutter2yazi

    Hatmi çiçeğinin nerede bulunduğuna gelince, kendisine genel olarak aktarlardan kurutulmuş olarak ulaşmanız mümkün.

    Hatmi çiçeğini nasıl tüketeceğiz diye düşünenler için en kolay ve en etkili yol kurutulmuş hatmi çiçeği çayı hazırlamak oluyor.

    Peki hatmi çiçeği çayı nasıl demlenir dersiniz? Aslında klasik bitki çaylarından çok da farklı değil. Suyu güzelce kaynatıyor ve hemen ardından içine kurutulmuş hatmi çiçeklerini ilave ediyorsunuz. Bu şekilde 10 dakika kadar bekliyor ve demlendikten sonra süzerek afiyetle içebiliyorsunuz. 1 bardak sıcak su için yaklaşık 5-6 adet kurutulmuş hatmi çiçeği kullanabilir, 1 litreyi dolu dolu bir avuç hatmi çiçeği ile demleyebilirsiniz.

    Dilerseniz ve çayın tadını güzelleştireceğini düşünüyorsanız tarçın gibi ferah, kan şekerini düzenleyen malzemeleri de hatmi çiçeği çayı tarifinize ekleyebilirsiniz.

    • Hatmi çiçeğinin bir yan etkisi, zararı var mıdır?

    hatmi-shutter-s

    Hatmi çiçeğinin bilinen ciddi bir zararı, bir yan etkisi bulunmuyor. Ancak yine dikkat edilmesi gereken konular yok değil.

    Öncelikle hamilelik dönemlerindeki kadınların tüketmesi asla önerilmiyor.

    Bunun yanında diyabet, tansiyon gibi kronik, ciddi bir rahatsızlığı olanların tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışmaları ve doktorlarının önerileri doğrultusunda hareket etmeleri gerekiyor.

    Her yiyecek-içecek gibi ne kadar doğal olursa olsun ilk kez deneyen biri için alerjik riskler taşıyabildiğinden, hassas bünyeli olanlar başta olmak üzere ilk kez deneyen herkesin bu bitkiye karşı tedbirli davranması gerekiyor.

    Unutmadan, hatmi çiçeğinin faydalarından yararlanmak isteyenlerin de ölçüyü elden bırakmaması ve günde 1 ya da 2 fincan hatmi çiçeği çayından daha fazlasını içmemesi gerekiyor, bizden uyarması.

    Önemli Uyarı

    Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?