Eski tıp kitaplarında adı sıkça geçen bitki, halk arasında sinirli yaprak, bağa yaprağı veya ateş yaprağı gibi isimlerle anılır. Sinir otunun dar yapraklı ve büyük yapraklı iki türü vardır. 40 santimetreye kadar büyüyebilen sinir otunun her iki türü de benzer özelliklere sahiptir.
Sinir otu mevsimi ve saklanması
Doğada kendiliğinden yetişen sinir otu, yol kenarlarında, çayırlarda ve tarla sınırlarında bulunabilir. Rutubetli ve nemli ortamları seven sinir otu, mineral açısından zengin topraklarda yetişir. Bahar yağmurları ile birlikte büyümeye başlayan bitki, mayıs ayı ile eylül ayı arasında toplanabilir. Yaprakları büyümeye başladıktan hemen sonra toplanabilen bitkinin, çiçekleri ise eylül ayıda toplanır. Sinir otu yaprakları ipe dizilerek veya tek tek yere serilerek güneş almayan bir ortamda kurutulur. Sinir otunun yaprakları çabuk nemleneceği için doğrudan toprak üzerinde serilmez. Kurutulan bitkiler ışık almayan bir ortamda kavanozlar içinde saklanır.
Sinir Otu nasıl tüketilir ve püf noktaları nelerdir?
Yaprakları ve çiçekleri tüketilen bitki, yemek yapımından ziyade iyileştirici özellikleri ile kullanılır. Yaprakları kekikle birlikte kaynatılarak çay yapılır. Sinir otu yapraklarını 10-15 dakikadan fazla kaynatmamak gerekir. Sinir otunun yaprakları ve çiçekli kısımları şurup yapımında kullanılır. Sinir otundan hazırlanan bu şurup aç karnına tüketilir. İyileştirici özelikleri ile kullanılan sinir otu yapraklarından lapa yapılır. Yıkandıktan sonra kurtulan yapraklar haşlanmadan merdane ile ezilerek lapa haline getirilir. Yaz aylarında toplanan sinir otu, pekmez yapımında da kullanılır. Bunun yanında taze toplanan sinir otu yaprakları salatalara katılarak tüketilebilir. Sinir otu tohumu ise sade halde yenilebilir.
Sinir otunun faydaları nelerdir?
-Sinir otu çayı, astım ve nefes darlığına iyi gelir.
-Kuzukulağı ve tere otu gibi lapası yapılan sinir otu, yaraları iyileştirir. Sinir otu lapası kaslarda oluşan kramplara karşı oldukça faydalıdır.
-Diş eti hastalıklarına ve ağız içi yaralarına karşı iyileştirici özelliği vardır.
-Halk arasında soğuk algınlığına karşı kullanılır ve öksürüğü keser.
-Sinir otu şurubu düzenli tüketildiğinde kanı temizler.
Sinir otunun zararları nelerdir?
Sinir otu doğru oranda kullanıldığında oldukça faydalı bir bitkidir ve yan etkisi yoktur. Sinir otu fazla kullanıldığında ise tansiyonu düşürür, bu nedenle tansiyon hastalarına tavsiye edilmez. Sinir otu lapası, hassas cilde sahip kişilerde alerjilere neden olabilir. Hamile kadınlarda kasılmaları artıracağı için kullanılması önerilmez.
Yorumlar
0