Karabaş

Favorilerime
Ekle

Halk arasında "kafa süpürgesi" ismi adlandırılan karabaş, ezildiği zaman etrafa kötü bir koku yayar. Kötü kokusuna rağmen tıbbi amaçlı kullanılan yararlı bir bitkidir. Doğada kendiliğinde büyüyen karabaş otu, nemli bölgelerde kolayca yetişir.

Karabaş Otu Nasıl Tüketilir ve Püf Noktaları Nelerdir?

Yağı çıkarılan karabaş otu rahatlatıcı etkisi ile masaj yaparken kullanılır. Masaj yağının dışında sabun ve krem yapımında kullanılan bitki genelde çay olarak tüketilir. Taze karabaş otundan hazırlanan çayın demleme süresi 10 dakikayı geçmemelidir.

Çay hazırlarken kurtulmuş karabaş otları kullanılacak ise bitkinin tohumlarını ayıklamak gerekir. Eğer bitkinin tohumları da kullanılacaksa dinlendirilmiş klorsuz su kullanılmalıdır. Kurutulmuş bitkiler en fazla 5 dakika kaynatılmalı ve bekletilmeden süzülmelidir. Çay süzüldükten sonra iki saat demlenmeye bırakılmalı, ardından içilmelidir.

Karabaş çayını fazla bekletmeden aynı gün içinde tüketmek gerekir. Bekletilen karabaş çayı hem lezzetini hem de vitaminlerini kaybedecektir. Çay dışında reçel yapımında da kullanılan karabaş otunun mor renkli çiçekleri kullanılır. Reçel yapılacağı zaman çiçekler 10-15 dakikadan fazla kaynatılmamalıdır.

Karabaş Otunun Faydaları Nelerdir?

- Karabaş yağı romatizma ve eklem ağrılarına karşı faydalıdır. Vücut üzerinde dinlendirici ve rahatlatıcı bir etkiye sahiptir.

-Karabaş yağı yaraların üzerine sürülürse acıyı hafifletir ve yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar. Egzama yaralarına karşı antiseptik olarak kullanılır.

-Baş ağrısına iyi gelir, gerginliği ve stresi alır.

-Astım ve sera nöbeti geçiren hastaları sakinleştirir.

-Karabaş otu çay olarak tüketildiğinde uykusuzluğa iyi gelir.

-Kan dolaşımını düzenler, kalbi kuvvetlendirir ve kolesterole iyi gelir.

-Yemeklerden sonra içilirse vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlar ve yağ yakımını hızlandırır.

-Karabaş otu çay olarak tüketildiğinde balgam söktürür.

-Karabaş otu kanserli hücre oluşumunu yavaşlatır ve sigarayı bırakmaya yardımcı olur.

Karabaş Otunun Mevsimi ve Saklanması

Sıcak iklimlerde yetişen karabaş otu, yol kenarlarında, çayırlarda ve tepelerde ilkbaharda yetişir. Mayıs ayının sonlarına doğru çiçek açar, çiçekleri büyüdükten sonra haziran ayında toplanır. Toplanan karabaş otları temizlenir ve gölge de kurtulur. Kurtulduktan kavanozda veya poşette uzun süre saklanabilir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0