Havalar soğuduğu zaman akla gelen ilk içeceklerden biri de saleptir. Salep, sahip olduğu müsilaj özelliğinin getirdiği yumuşatıcı etkisi ve soğuk algınlığına iyi gelmesi sebebiyle kış mevsimi içeceği olarak bilinir. Ortadoğu’ya özgü bir içecek olan salep, tarih olarak da çok eskilere dayanır. 8. yüzyılda kahve yaygınlaşmadan önce Avrupa’da da oldukça popüler olan salep için "Salep dükkanları" açıldığı bilgisi tarih kitaplarında yer almaktadır.
Tarihin en önemli filozoflarından İbn-i Sina da 'Kanun' adlı eserinde "iştah açıcı, felç giderici" gibi sözler ile salebin faydalarını dile getirmiştir.
Salebin faydaları nelerdir?
-Salep, barındırdığı müsilaj özelliği ile yumuşatıcı bir etki sağlar. Bu nedenle öksürük, soğuk algınlığı ve bronşite karşı oldukça etkilidir.
-Hazmı kolaylaştırır ve midenin rahatlamasını sağlar. Bu sayede kabıza karşı da iyi gelmektedir.
-Kuvvet verici ve besleyici özelliği ile zihni güçlendirir.
-Kadınlarda regl döneminin düzenli olmasını sağlar. Regl dönemi düzensizliklerinden şikayetçi olan kadınlara karşı salep önerilmektedir.
-Vücut sıcaklığını dengeleyen salep, bağırsaktaki kurtların düşmesini sağlar.
-Salep, özellikle tarçın ile hazırlanırsa afrodizyak etkisine sahiptir. Ayrıca cinsel gücün artmasını sağlar.
-Süt ile tüketilmesi sebebiyle kalsiyum özelliği vardır ve kemik sağlığına iyi gelmektedir.
Salep neyle iyi gider?
Salep, genellikle tarçın ile tüketilmektedir. Tarçının kan şekerini düzenleme özelliği sayesinde salebin tarçın ile tüketilmesi uzun süre tokluk sağlar ve acıkmayı geciktirir. Salebin yanında en çok tüketilen diğer yiyecekler de kek ve kurabiyelerdir.
Salep mevsimi ne zamandır?
Adaçayı, ıhlamur çayı gibi salebin de mevsimi kıştır. Salebin ülkemizde kış mevsiminde içilmesi, İslamiyetin kabul edildiği zamanlara kadar dayanmaktadır. Kış mevsiminde daha çok içilen şarabın yasaklanmasının ardından, salep gibi sıcak içecekler yaygınlaşmıştır.
Salep nerede yetişir?
Salep, orkidelerin yumrularının toz haline getirilmesi ile oluşur. Ülkemizde en çok Burdur’un Bucak ilçesinde yetişir. Bucak için "salep ticaretinin merkezi" denilir. Bunun dışında Muğla, Isparta ve Kastamonu, salebin en çok yetiştirildiği yerlerdir. Dünyada ise salep üretimi ve tüketimi en çok Balkan ülkeleri ve Yunanistan'da yapılır.
Yorumlar
1