Hem doğu hem de batı tıbbında önemli bir yeri olan melisa, latince adıyla melissa officinalis, antimikrobiyal ve antioksidan özellikleri açısından üzerinde en fazla çalışma yapılan tıbbi bitkilerden biridir. Genellikle Akdeniz iklim özelliklerinde yetişir. Boyu bir metreden fazla uzayabilen, çok yıllık, otsu yapıdadır. Ferahlatıcı limon kokusu ve naneyi andıran yuvarlak, hafif tüylü yaprakları vardır. Kokusu nedeniyle limon otu ya da kolonya otu adı verilen süs bitkisiyle karıştırılsa da farklı yaprak biçimi sayesinde diğerlerinden ayırt edilebilir. Kozmetik ve ilaç sektörlerindeki kullanımının artmasıyla birlikte, yabani olarak yetişen melisanın, son yıllarda ticari üretimi de yapılmaya başlanmıştır. En iyi faydayı sağlamak için, bitkinin yaprakları, içlerindeki yağ oranının yüksek olduğu mayıs-haziran aylarında toplanarak kurutulur. Yaprakları, yağ, tonik, çay, gibi değişik şekillerde hazırlanarak kullanılabilen melisa bitkisi, öncelikle, papatya, rezene ve ıhlamur gibi sakinleştirici etkisi nedeniyle tercih edilmektedir.
Melisa çayının faydaları nelerdir?
-Antiseptik özelliğinden dolayı uçuklarda, ağız içi yaralarda, cilt ve saç derisi üzerindeki mantar ve egzama sorunlarında kullanılır.
-Sinek ve böcek ısırıklarında hem mikrop öldürücü hem de iyileştirici etkisi vardır.
-Sedatif özelliği nedeniyle melisa çayının, uykusuzluk, stres ve huzursuzluk gibi ruhsal durumlarda kullanımı yaygındır.
-Mide rahatsızlıklarında, gaz ve ağrı giderici etkisi sebebiyle melisa çayı tercih edilir.
-Son yıllarda, bilişsel bozukluklar, özellikle alzheimer ve epilepsi gibi hastalıklarda etkili olabileceği yönünde araştırmalar yapılmaktadır.
-Rahatlatıcı etkisi nedeniyle yüksek tansiyon ve kalp spazmlarını önleyebileceği düşünülmektedir.
-Ağrı kesici ve ateş düşürücü olduğu için grip ve nezlede, boğaz ağrılarında, migren türündeki baş ağrılarında kullanılır.
Melisa bitkisi nasıl kullanılır?
Sakinleştirici özelliğinden yararlanmak için taze ya da kurutulmuş yaprakları genellikle çay olarak tüketilen melisa bitkisi, ayrıca güzel kokusu nedeniyle özellikle balık ve tavuk gibi et yemeklerinde, tatlılarda, meyve salatalarında ve soğuk içeceklerde rahatlıkla kullanılabilir.
Melisa çayının yan etkileri nelerdir?
Melisa çayının fazla tüketilmesi mide bulantısı ve hafif baş dönmelerine neden olabilir. Etkisini arttırdığı için sakinleştirici ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır. Tiroit ve diyabet hastalarının melisa çayı kullanmaları önerilmez. Hamilelik ya da emzirme dönemlerinde kullanımıyla ilgili bir araştırma olmadığından doktora danışılması önemlidir.
Yorumlar
0