Fıstık ağacının yabanisi olan melengeç; kuru yemiş olarak tüketildiği gibi, kahve, sakız ve sabun olarak da kullanılır. Bunun yanı sıra, antiseptik özelliğe sahip olan ve merhem olarak da kullanılan melengeçin meyveleri kavrularak, yemek olarak da tüketilir.
Melengeç bitkisi nasıl kullanılır?
Melengeç bitkisinin meyveleri temizlendikten sonra, sıcak suda bir süre bekletilir. Ancak suda fazla haşlanması hem besin değerlerinin azalmasına hem de tadını yitirmesine neden olduğundan, uzun süre sıcak suda bekletilmesi önerilmez. Diriliğini kaybetmeden sıcak sudan alınan melengeçler, soğuk su ile şoklanır ve daha sonra dondurulur. Bu şekilde, kavrulmaya hazır hale gelen melengeç, yılın istenilen zamanlarında kullanılabilir. Acı bir tada sahip olan melengeç ağacının meyveleri, baharat kullanımı ile lezzetli yemeklere dönüştürülebilir. Akdeniz Bölgesi ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde melengeç kuruyemiş olarak sık tüketildiği gibi, kavurması da özellikle Gaziantep çevresinde oldukça yaygındır.
Melengeç bitkisinin diğer isimleri
Melengeç; yanlış kullanım dolayısıyla menengeç ya da melengiç olarak bilindiği gibi, yörelere göre de farklı isimler alır. Çitlenbik, çedene, çıtlık, bıttım ve çitemik en sık kullanılan yöresel isimlerdir. Ayrıca Akdeniz Bölgesi'nde sakızlak olarak, Doğu Anadolu'da ise kezvan olarak bilinir.
Melengeçin faydaları nelerdir?
-Antiseptik özelliğe sahip olan sarımsak, kuşkonmaz, semizotu gibi, melengeç bitkisi de bağışlık sisteminin güçlenmesini ve hastalıklara karşı vücudun korunmasını sağlar.
-Melengeç, yaraların hızlı iyileşmesini sağladığından, Gaziantep ve çevresinde merhem olarak kullanılır.
-Melengeç ağacından üretilen sabun; akne, sivilce gibi derinin altında oluşan mikropların yok edilmesine yardımcı olur.
-Solunum yolları ile ilgili hastalıklara iyi gelir ve öksürüğün giderilmesini sağlar.
-Melengeç, kuru yemiş olarak tüketildiğinde, mide ağrılarına da iyi gelir.
-Böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı olur.
Melengeç kahvesi
Melengeç yetiştiği bölgelerde en fazla kahve olarak kullanılır. Fıstık ağacının yabanisi olması sebebiyle özellikle Gaziantep’te melengeç kahvesi oldukça meşhurdur. Türk Kahvesi’nden farklı bir aroma ve lezzete sahip olan melengeç kahvesinin müdavimleri de oldukça fazladır. Kahvenin telvesi ise meyveler nedeniyle oldukça acı ancak son derece lezzetlidir.
Yorumlar
0