İzmarit Balığı

Favorilerime
Ekle

İzmarit balığı, ortalama 15 cm boyunda, yanlardan basık şekilli ve oldukça sert derili bir balıktır. İstiridye, midye, deniz solucanı, balık yumurtaları ve planktonlarla beslenir. Çok kurnaz bir balık olduğundan zor yakalanır. Sırt yüzgecinde çivi gibi sert dikenleri bulunur. Bu nedenle acemi balıkçıların elini kanatmasıyla ünlüdür. Derisinde kahverengi, mavi, sarı ve mora kadar uzanan geniş bir renk skalasını barındırır. Büyüklerine kanal izmariti veya pabuç, küçüklerine ise kancur adı verilir. İlkbahar ve sonbahar aylarında olmak üzere, yılda iki defa üreme yapar. Avlanma mevsimi, ekim ve nisan ayları arasındadır.

İzmarit balığının içerdiği vitamin ve mineraller nelerdir?

Eti çok lezzetli olan izmarit balığı, vitamin ve mineral açısından zengin bir balıktır. İçerisinde A, B1, B2, D ve E vitaminlerinin yanı sıra çinko, iyot, kalsiyum ve bolca fosfor bulunur. Yağlı bir balık olduğu için çoklu doymamış yağ asitlerini bolca bulundurur.

İzmarit balığının faydaları nelerdir?

- Vücudun özellikle kış aylarında daha çok gereksinim duyduğu A, B1, B2, B12 ve D vitaminlerini içeren izmarit balığı, mevsimsel hastalıklardan korunmada yardımcı olur.

- İçerisindeki çinko ve kalsiyum gibi madensel tuzlar sayesinde, kemikleri güçlendirir.

- Yağlı balıklardan olduğundan dolayı bol miktarda protein içerir. İçerisinde şeker ve karbonhidrat bulunmadığı için sindirimi kolaydır.

- Ülkemizde yaygın olan kalp ve damar hastalıklarına karşı, özellikle de damar sertliğinin önlenmesinde çok faydalıdır. Ayrıca kalp ritmini düzeltir.

- Kan şekeri seviyesini düzenlediği için şeker hastaları için yararlıdır.

- Haftada en az iki kere yenildiğinde vücuttaki toksin düzeyini aşağıya çeker.

- Bol miktarda fosfor barındırması sayesinde göz sağlığı için yararlıdır.

Pişirme yöntemi? Nasıl pişirilir?

İzmarit balığı; beyaz etli ve yağlı bir balıktır. Eti çok lezzetlidir. Bütün olarak mangalda yapılması mümkündür. Derisindeki pullar çok sert olduğu için genelde pullarını kazımak yerine, tulum olarak çıkarılarak tavada pişirilmesi önerilir. Bu haliyle buğulama ve yahni olarak da pişirilebilir. Tüm balıklarda olduğu gibi kızartılması, besin değerini yitirmesine sebep olur.

Görsel: geliboluoltacilari.com


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?