hurma yagi

Hurma Yağı

Favorilerime
Ekle

Bilimsel adı “elaeis guineensis” olan hurma ağacı, palmiyegiller familyasından bir palmiye türüdür. Bu bağlamda, hurma ağacının meyvesinden elde edilen hurma yağı, dünyada palm yağı adıyla anılır. 5000 yıllık bir tüketim geçmişine sahip olan hurma yağının dünyaya yayılması 1870 yılında Batı Afrika’daki palmiye ağaçlarının Malezya’ya getirilmesi ile gerçekleşmiştir. Hurma yağı, üretim maliyetleri ucuz olduğu için soya yağının ardından en çok üretilen bitkisel yağdır. Günümüzde tropikal bölge ülkeleri başta olmak üzere 130 ülke mutfağında hurma yağı kullanıldığı görülür. Yaygın olarak Malezya, Endonezya, Kolombiya, Orta ve Batı Afrika’da üretilen hurma yağının ülkemizde üretimi yoktur.

Hurma yağı türleri nelerdir?

Üretim aşamasında sıvı ve katı bölümleri ayrıştırılan hurma yağının sıvı bölümü “palm olein” olarak adlandırılır. Bu kısım doğrudan şişelenerek yemeklik yağ olarak ayrılır. Filtre işlemlerinden geçirilen palm olein yağları, daha sıvı bir yapıya kavuşur ve “süper palm olein” olarak nitelenir. Katı yağ bölümü ise “palm sterain” olarak isimlendirilir. Bu kısım da genel olarak margarin gibi katı yağ ve diğer yağların formüle edilmesinde kullanılır. Hurmanın çekirdeğinden elde edilen hurma çekirdeği yağı ile hurma yağı birbirinden farklı yağlardır.

Hurma yağının kullanıldığı alanlar nelerdir?

Hurma yağı, dünya mutfak kültüründe yemeklik ve kızartmalık yağ olarak kullanılır. Hurma yağının fiyatının ucuz olması nedeniyle gıda sanayisinde kullanımı yaygındır. Çikolata, bisküvi, cips, şekerleme, galeta, mısır gevreği, kahve kremaları ve benzeri hazır gıdalarda sıklıkla kullanıldığı görülür. Margarin gibi yağların yapılandırılmasında yer alan hurma yağının biodizel yakıt üretiminde kullanım oranı yüksektir. Fast food sektöründe kızartma yağı olarak tercih edilen hurma yağı ayrıca kozmetik ve ilaç sektöründe de kullanılmaktadır.

Hurma yağının içerdiği vitamin ve mineraller nelerdir?

Hurma yağı içerik olarak doymuş ve doymamış yağ asitlerini barındırır. İşlenmemiş palm yağında havuç sebzesinden bile fazla karoten vardır. Hurma yağı içeriğinde yüksek oranda A, E vitaminleri bulunur. Hurma yağında Omega 6 yağ asidi bulunur. Yüksek oranda oleik asit barındıran hurma yağı bol miktarda lif de içerir. Hurma yağında trans yağ miktarı sıfırdır. Hurma yağı, az miktarda sodyum, kalsiyum ve potasyum mineralleri içerir. Ayrıca hurma yağındaki doymamış yağ asitleri kolesterol içermez.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?