Pakistan'daki Himalaya Dağları'ndan elde edilen Himalaya tuzu, oluşumunu 250 milyon yılda tamamlamaktadır. ?Pembemsi renkte, suda çözünebilme özelliğine sahip ve çözünme esnasında kimyasal yapısı bozulmayan Himalaya tuzu, zengin mineral bileşimiyle dünyadaki en değerli kristaller arasında yer alır.
Himalaya tuzunun kullanım şekli nasıldır?
Bir tutam Himalaya tuzu, bir bardak suyun içine atılır ve erimeye bırakılır. Sole olarak adlandırılan bu karışım, tuz eklenmesi gereken tüm yiyeceklere katılabilir.
Cilt güzelliği için de kullanılabilen Himalaya tuzu ile cilde peeling yapılarak ölü derilerin giderilmesi sağlanır. Yüzdeki leke ve çiller için Himalaya tuzu ile hazırlanan sole, masaj yapılarak cilde uygulanır. Ardından yüz ılık suyla yıkanır. Himalaya tuzu sabunu pek çok cilt sorunu üzerinde etkili olurken, Himalaya tuzu lambası da mekanlardaki radyasyonun bertaraf edilmesi ve solunan havanın kalitesinin artırılması için kullanılmaktadır.
Himalaya tuzunun faydaları nelerdir?
- Uykuyu düzenler, yorgunluğu ortadan kaldırır ve vücuda zindelik verir.
- Tıpkı kaya tuzu ve deniz tuzu gibi kasları kuvvetlendirir. Kemik erimesine karşı oldukça faydalıdır.
- Şeker hastalığı, böbrek, damar, kalp ve cilt rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olur.
- Vücudu toksinlerden arındırır, kan basıncını düşürür.
- Aknelerin iyileşme sürecini hızlandıran Himalaya tuzu, aynı zamanda cildin yaşlanmasını önlemeye destek olur.
- Ödemlerin giderilmesini sağlarken, kilo vermeyi kolaylaştırır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu hastalıklara karşı savunur.
- Himalaya tuzu solunum yollarını rahatlatırken grip, nezle, bronşit ve astım gibi hastalıklar üzerinde oldukça etkilidir.
Himalaya tuzunun zararları nelerdir?
Himalaya tuzu genel olarak güvenli kabul edilen ve sağlık açısından yararlı bir tuz türüdür. Himalaya Dağı'nın zirvelerinde, yüksek basıncın etkisiyle kristalleşmiş halde bulunan Himalaya tuzu, aşırı miktarda tüketildiğinde diğer tuzlar gibi vücuda zarar verebilmektedir.
Tıpkı bal gibi metal ile teması halinde besin değerlerini önemli ölçüde yitiren Himalaya tuzu, cam ya da seramik değirmenlerde öğütülerek kullanılmaldır. Yemeklere Himalaya tuzu atılırken de metal yerine tahta kaşık tercih edilmelidir. Böylece tuzun mineral değerleri korunabilir. Himalaya tuzu, fazla kullanımı halinde; hipertansiyon, kalp ve böbrek rahatsızlıklarına yol açabilmektedir.
Görselin kaynağı: https://www.gemrockauctions.com
Yorumlar
0