bostan otu

Bostan Otu

Favorilerime
Ekle

Gövdesi dikenlerle kaplı olan bostan otu, halk arasında şevket-i bostan, şevket otu, mübarek dikeni, akkız gibi isimlerle tanınır. Anadolu'da kültürel değere sahip olan bitki, ilaç yapımında kullanılır.

Bostan otunun mevsimi ve saklanması

Akdeniz ikliminde yetişen bostan otu, doğada kendiliğinden yetişir. Tarla kenarlarında, çayırlarda ve kırlarda büyüyen bitki, ilkbaharda yetişmeye başlar ve yaz aylarında çiçek açar. Bostan otunun çiçekleri olgunlaşmaya başladıktan sonra yaprakları ise körpeyken toplanmalıdır. Toplandıktan sonra temizlenen bitki, parçalara bölünür ve gölgede kurutulur. Kurutulduktan sonra hava almayacak şekilde poşetlerde saklanır. Bostan otunun tohumları ise kasım ayının sonunda toplanmalıdır.

Bostan otu nasıl temizlenir?

Bostan otu dikenli bir bitki olduğu için temizlenmesi zordur. Dikenlerini önlemek için eldiven takılır ve yapraklı kısımları elle koparılır. Kök kısımlar ise bıçakla kazınarak veya soyularak temizlenir. Soyulduktan sonra uzun şeritler halinde doğranan bostan otu küçük parçalara bölünür. Bostan otunun yaprakları ise bol su ile yıkanıp yapılacak yemeğe göre parçalara ayrılır. Dilimlenen yapraklar sirkeli suda bekletildikten sonra kullanılır.

Bostan otu nasıl tüketilir?

Akdeniz ve Ege’de sıklıkla tüketilen bostan otu, farklı şekillerde pişirilebilir. Haşlanarak kemikli kuzu etiyle yemeği yapılan bitkinin suyu çorba yapımında kullanılır. Taze toplanan bostan otu, zeytinyağlı yemek olarak hazırlanır ve dereotu ile süslenerek servis edilir. Haşlanarak salata yapımında kullanılan bitkinin tavuklu yemeği ve pirinçli yemeği de pişirilir. Kurutulan bostan otunun çiçekleri ve yaprakları karıştırılarak çay hazırlanır. Kurutulmuş bostan otu, en fazla 15 dakika kaynatılır veya kaynamış suyun üzerine eklenerek demlenmeye bırakılır. Bunun yanında yapraklarından lapa yapılan bostan otunun suyu tıbbi amaçla tüketilir.

Bostan otunun faydaları

-Bostan otu iştah açar.

-Bostan otu düzenli tüketildiğinde karahindiba otu gibi vücuda zindelik ve canlılık verir.

-Sindirim sorunlarına iyi gelir ve mideyi rahatlatır. Bostan otundan yapılan çay karın ağrısını geçirir.

-Bostan otunun çayı madımak bitkisi gibi böbrek taşı düşürmeye yardımcı olur.

-Bostan otunun suyu yaraları temizlerken kullanılır. Lapa yapılıp yaraların üzerine sürülürse yaraları çabuk iyileştirir.

-Doku ve damar büzücü etkisiyle kanamaları durdurur.

Görsel kaynak: klasternizahrada


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?