Aspir Yağı

Favorilerime
Ekle

Aspir yağı, yalancı safran olarak tanınan ve sarı, kırmızı çiçekler açan aspir bitkisinin tohumlarından yapılır. Aspir çiçeklerinin ucunda bulunan bu tohumları beyaz renktedir ve üzerinde koyu çizgiler vardır. Tohumlarında yüzde 30-45 arasında yağ bulunur ve dikenli aspir bitkisi, dikensiz aspir bitkisine oranla daha fazla yağ içerir.

Aspir yağı nasıl kullanılır?

Aspir yağı, hem sanayi ürünlerinde hem de yemeklerde kullanılan bir yağdır. Yüksek oranda protein içerdiği için hayvan yemine katılır. Aynı zamanda vernik, cila, baskı mürekkebi, alkid reçine, boya ve sabun yapımında kullanılır. Yemeklerde yağ olarak tüketilebileceği gibi margarinin ve mayonezin içine de katılır. Sade olarak ise salata soslarına eklenir.

Şifalı özelliklerinden yararlanılacak ise günde iki kez haricen cilde masaj yapılarak uygulanır ve bal gibi malzemeler ile karıştırılarak cilt maskesi yapılır. Dahili olarak da tüketilebilen aspir yağı, ılık suya katılarak aç karnına içilir. Özellikle zayıflamak amacı ile kullanılacak ise suya katılarak veya sade halde yemeklerden önce içilmesi gerekir. Saç bakımında da kullanılan aspir yağı ılık suda bekletilir ve saç köklerine fırça ile uygulanır.

Aspir yağının faydaları nelerdir?

- Aspir yağı, vücutta biriken yağı atmaya sağlar. Yağ dokusunu enerjiye ve kasa dönüştürmeye yardımcı olan yağ, metabolizmayı hızlandırır. Böylece diyet yaparken zayıflamaya yardımcı olur.

- Sindirim sisteminde oluşan rahatsızlıklara iyi gelen aspir yağı, hazmı kolaylaştırır ve kabızlığa iyi gelir.

- Aspir yağının kabak çekirdeği yağı gibi prostat kanserine iyi geldiği bilinir. Aynı zamanda göğüs kanserine karşı koruyucu etkisi olduğu düşünülmektedir.

- Romatizma ağrısı olan bölgeye masaj yapılarak uygulanırsa ağrıları hafifletir.

- Kandaki kolesterol seviyesini düşürür ve şekeri dengeler.

- Cilt bakımında kullanıldığında, maske yapılarak kırışıklıkların üzerine sürülür. Aynı zamanda cildi nemlendirir ve yeniler.

Aspir yağının zararları nelerdir?

Aspir yağı, dahili olarak aşırı miktarda tüketilirse alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Kusma ve mide bulantısı gibi durumları ortaya çıkarır. Hassas bünyeli kişilerin ise aspir yağı tüketmeden önce doktora başvurması tavsiye edilir. Bunun yanında aspir yağının ambalajı açıldıktan sonra yağın 40 gün içinde tüketilmesi gerekir ve bu sürede yağ buzdolabında saklanmalıdır.

Görselin kaynağı: http://www.eatthis.com/


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?