Portakal suyu aşama 4

Bu Kış Ona Yenilmek Yok: Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir?

Favorilerime
Ekle

Soğuk algınlığı, havaların soğumasıyla birlikte hemen hepimizin başına gelen ve hayat kalitemizi düşüren bir hastalık. Genelde boğaz ağrısı, öksürük, burun akıntısının eşlik ettiği soğuk algınlığı zamanında tedavi edilmezse daha ciddi sağlık sorunlarına da dönüşebiliyor.

Birazdan sıralayacağımız doğal besinler ise kişinin bağışıklık sistemini güçlendirip soğuk algınlığıyla savaşıyor ve bu hastalığı daha kolay atlatmanızı sağlıyor.

Hepimizin baş belası soğuk algınlığına ne iyi gelir, nasıl geçer sorularının cevaplarına gelin hep beraber bakalım.

İçindekiler

  • Soğuk algınlığı nedir, neden olur?

Soğuk Algınlığı Neden Olur

Soğuk algınlığı, genellikle üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan bir virüsün yol açtığı bir hastalıktır.

Soğuk algınlığı, kişiden kişiye damlacık yoluyla yayılan virüslerle bulaşır. Virüsler genellikle öksürme, hapşırma veya virüs bulaşmış yüzeylere dokunma yoluyla yayılır. Enfekte olmuş bir kişiyle doğrudan temas veya virüs bulaşmış bir yüzeye dokunma ve sonra yüz, burun veya ağıza dokunma, soğuk algınlığına neden olabilir.

Soğuk algınlığı genellikle kış ve sonbahar aylarında daha yaygındır, ancak her mevsimde ortaya çıkabilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, yaşlılar, çocuklar ve kronik sağlık sorunları olan bireyler soğuk algınlığına daha duyarlı olabilirler.

  • Soğuk algınlığı belirtileri nedir?

soguk-alginligi-belirtileri

Eğer son zamanlarda kendinizde şu belirtileri hissediyorsanız soğuk algınlığına yakalanmış olmuş olabilirsiniz.

Soğuk algınlığı belirtileri genellikle hafif seyirli olup, üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlıdır. Belirtiler şu şekilde ortaya çıkabilir:

  • Burun akıntısı ve tıkanıklığı: Burun akıntısı ve tıkanıklık, soğuk algınlığının en belirgin belirtilerindendir. Genellikle berrak ve sulu bir akıntı görülebilir.
  • Boğaz ağrısı: Boğazda hafif veya orta derecede ağrı veya rahatsızlık hissi.
  • Hapşırma: Sık sık hapşırma, genellikle burun akıntısı ile birlikte ortaya çıkar.
  • Öksürük: Hafif veya orta derecede öksürük, bazen balgamlı olabilir.
  • Baş ağrısı ve kas ağrıları: Baş ağrısı, genellikle alın ve göz çevresinde hissedilen hafif veya orta derecede bir ağrı. Kas ağrıları ve genel vücut ağrıları da görülebilir.
  • Hafif ateş: Soğuk algınlığı genellikle ateşe neden olmaz. Ancak, bazı insanlar hafif ateş veya vücut ısısında hafif bir artış yaşayabilir.
  • Halsizlik ve yorgunluk: Soğuk algınlığı, genellikle hafif halsizlik ve yorgunluk hissi ile birlikte olabilir.

Bu belirtiler genellikle soğuk algınlığının başlangıcından itibaren birkaç gün içinde ortaya çıkar ve genellikle 7-10 gün içinde iyileşir. Belirtiler şiddetli değilse, genellikle evde tedavi edilebilir ve destekleyici önlemler alınabilir. Ancak, belirtiler şiddetli veya uzun süre devam ediyorsa veya başka sağlık sorunları varsa, mutlaka doktora başvurulmalıdır.

  • Soğuk algınlığına ne iyi gelir: Soğuk algınlığına iyi gelen besinler

Portakal suyu aşama 4

Soğuk algınlığına yakalandıysanız onu evde tamamen doğal besinlerle tedavi edebilir, yataklara düşmeden onu yenebilirsiniz. Bu yiyeceklerden bazılarını şöyle saymak mümkün:

  • Maydanoz, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kuşburnu gibi C vitamini kaynağı besinler

C vitamini en güçlü antioksidanlardan biri ve vücuttan zararlı maddelerin atılmasında önemli bir görevi var. Ayrıca bağışıklık sistemini de güçlendiren C vitamini soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarının da bir numaralı düşmanı. Bu yüzden C vitamini açısından zengin meyve ve sebzeleri tüketmenin size büyük faydası var.

  • Fındık, ceviz, badem, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller gibi E vitamini kaynağı gıdalar

Tıpkı C vitamini gibi E vitamini de çok güçlü bir antioksidan. E vitamini kaynağı gıdaları beslenmenize dahil etmek soğuk algınlığını da daha çabuk atlatmanıza yardımcı olacaktır.

  • Balık

Omega 3 yağ asitlerini içeren balıkları da beslenmenize eklemeyi unutmayın deriz. Zira uzmanlar haftada 2-3 kez balık tüketmenin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söylüyorlar.

  • Yoğurt, kefir, ayran

İçerdiği laktik asit sayesinde mikroplarla savaşan yoğurt ve kefir, ayran gibi ürünleri bu dönemde sıklıkla tüketmek soğuk algınlığına karşı olan savaşta öne geçmenizi sağlayacaktır.

  • Zencefil

Doğal bir ağrı kesici olan zencefil hem soğuk algınlığı hem de grip tedavisinde kullanılan tamamen doğal bir yöntem. Zencefil çayı ya da zencefili taze olarak tüketerek şikayetlerinizi azaltabilirsiniz.

  • Bal

Her derde deva olan bal, soğuk algınlığına neden olan mikropları öldürüyor. Örneğin boğazdaki ağrı ve tahrişi azaltan balın bu özelliğinden faydalanmak için bir çay kaşığı bal limon suyu damlatarak düzenli olarak tüketebilirsiniz.

  • Tarçın

Boğaz ağrısı ve kuruluğuna iyi gelen, öksürüğü azaltan tarçını da bu dönemde tüketebilirsiniz. Bunun için bir yemek kaşığı toz tarçın ve iki karanfili 15 dakika kadar demleyin ve ılıdıktan sonra için. Dilerseniz içine bal da ekleyebilirsiniz.

  • Sarımsak

Antibakteriyel özellik taşıyan ve doğal antibiyotik özelliği taşıyan sarımsak, soğuk algınlığı belirtilerini ortadan kaldırmakta da çok başarılı. İyice ezdiğiniz bir adet sarımsağa iki çay kaşığı limon suyu ve bir çay kaşığı bal ekleyin ve her gün bu karışımdan bir kaşık tüketin.

  • Tavuk suyu çorbası

İçinde bulunan vitaminler sayesinde soğuk algınlığının geçmesinde etkili olan son önerimiz ise bir tarifte saklı. Bu yüzden annelerimizin ne kadar haklı olduğunu bir kere daha anlamanızı sağlayacak antioksidan ve protein kaynağı nefis bir tavuk çorbası tarifi vereceğiz.

Şifa olsun: Tavuk suyu çorbası tarifi

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?