Diyabet, halk arasında genel olarak şeker hastalığı olarak anılan, her insanda farklı etkiler gösteren, farklı bir şekilde seyreden ve farklı tipleri bulunan ciddi bir rahatsızlık.
Bu hastalığa sahip olanların hayatları boyunca sağlıklı beslenmeye özen göstermesi, diğer herkesten çok daha önemli bir hal alabiliyor, özellikle rafine şekerden uzak, sıkı beslenme programları hayatlarının vazgeçilmezlerinden oluyor.
Biz de istedik ki diyabetle olan mücadelemizde bize iyi geldiği söylenen, vücudumuzu destekleyen, şeker ihtiyacımızı en sağlıklısından karşılayacak yiyecekler nelermiş öğrenelim, onlara soframızda daha çok yer verelim.
En bilineni o: Tarçın
Tarçın, şekersiz bir hayata adım atmak isteyenlerin bir numaralı kurtarıcılarından biri bildiğiniz gibi. Canımız tatlı yemek istediğinde de önerilen o, çayın içine küp şeker yerine atın denilen de o. Peki ya neden?
Çünkü tarçın, vücutta glikoz emilimini azaltıyor, bu da şekerin vücudumuza verebileceği zararları en az seviyeye indirmesine yardımcı oluyor. Tarçın, tatlı yeme isteğini baskılama konusunda da en etkili doğal yiyeceklerden biri olarak görülüyor.
Tabii kurabiye ya da kek harcının içine katarak tükettiğinizde değil, çubuk tarçını içeceklerinizin içine eklediğinizde ya da yoğurdun üzerine bir miktar toz tarçın dökerek yediğinizde bu etkileri hissedebiliyorsunuz.
Faydaları saymakla bitmeyen bir güzellik: Zerdeçal
Sapsarı, sofralara renk katan nefis bir baharat zerdeçal. Onu sevmemizin tek nedeni de rengi değil tabii. Kendisi, içinde bulunan ve rengini almasını da sağlayan kurkumin adlı madde sayesinde antidiyabetik etkiler gösteriyor. Kan şekerinin dengelenmesinde, özellikle de yüksek kan şekerinin normal seviyelere inmesinde büyük rol oynuyor.
Bunların yanı sıra sahip olduğu güçlü antiflamatuar ve antioksidan özellikler de diyabet rahatsızlığı nedeniyle ortaya çıkabilecek sorunların en aza inmesini sağlıyor.
Nasıl tüketeceğiz derseniz, kendiniz için yaptığınız sağlıklı yemeklerden, size göre uygun olanlara ekleyebilir ya da zerdeçal sütü yaparak tüketebilirsiniz. "Zerdeçal sütü de nedir?" derseniz sizi zerdeçal sütünün tarifini ve faydalarını anlattığımız yazımıza da bekleriz.
Ölçülü ve düzenli tüketmek önemli: Zencefil
Zencefil de tıpkı zerdeçal gibi antiflamatuar ve antioksidan özellikleri bakımından oldukça güçlü. Bu da kendimizi kış hastalıklarına karşı korurken aynı zamanda kan şekerimizi de dengeleyebileceğimiz anlamına geliyor.
Zencefili ister toz şeklinde isterseniz de taze olarak alıp rendeleyerek tüketebiliyorsunuz. Ancak dikkat, diyabetle mücadele etmek için zencefil tüketecekseniz onu bol miktarda bal ile karıştırmamaya özen göstermelisiniz.
Onunla her şey çok daha güzel: Soğan
Hemen her yemeğin olmazsa olmaz malzemesi soğan, sadece yemeklere lezzet katan bir yiyecek değil, içindeki faydalı bileşenler nedeniyle çiğ olarak tüketildiğinde kan şekerini dengeleyici bir yiyecek.
Sarımsakla birlikte doğal antibiyotik denecek kadar çok sevilen soğanın çiğ halini sofranızdan eksik etmeyin, diyabetle mücadelenizde kendinizi yalnız hissetmeyin.
Soğandan eksiği yok fazlası var: Sarımsak
Soğanı anlatmışken sarımsaktan söz etmemek olmaz. Dile kolay, kendisi çok eski zamanlardan bu yana "ölümsüzlüğün sırrı" olarak anılıyor, birçok hastalığın iyileşme sürecinde katkılarını bizden esirgemiyor.
Antidiyabetik etkileri de devreye girince kendisi şeker hastalığının yol açtığı sorunları yok etmede oldukça başarılı sonuçlar sağlıyor. Kan şekerini dengeleyerek diyabetin zararlı etkilerini en aza indiriyor.
Hazırlaması da pek kolay: Ceviz ve ceviz suyu
Birçok insan tarafından uygulanan kolay bir yöntemle cevizden elde edilen suyu içmek ya da günde 2 tam ceviz olacak kadar ceviz tüketmek diyabete iyi geliyor. Vücuttaki iltihaplanmaların, yüksek kolesterolün önüne geçen ceviz ve ceviz suyu, yüksek şeker sorununa da çareler sunuyor.
Ceviz suyunu hazırlamak için yapmanız gerekense basit, akşam yatmadan bir bardak oda sıcaklığında suyun içine 1-2 ceviz içi atıyorsunuz, sabah uyanır uyanmaz, ağzınızı temizledikten sonra bu suyu içip cevizleri yiyorsunuz. İşte bu kadar!
Ceviz suyu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz sizi ceviz suyunu ve faydalarını anlattığımız yazımıza doğru alabiliriz.
Zamanını kaçırmadan: Lahana
Lahana, lifli ve düşük kalorili yapısı sayesinde birçok diyetin, detoks programının parçası. İşte bu lifli yapısı, zayıflamaya yardımcı olmakla da yetinmiyor, aynı zamanda kan şekerinin dengelenmesine destek oluyor.
Lahananın bu etkisinden faydalanmak içinse onu mümkünse çiğ olarak, salatalara katarak tüketin, bizden söylemesi.
Tadı biraz acımtrak gelse de: Greyfurt
İçindeki C vitamini ve düşük şeker miktarı sayesinde diyabetle mücadelemizde yanımızda yer alan isimlerden greyfurt, antioksidan özelliği nedeniyle çokça tercih ediliyor.
Ama her gün düzenli olarak alınan ilaçlar söz konusuysa greyfurt yararlı olmanın aksine zararlı bile olabiliyor. Bu nedenle eğer greyfurt yiyecekseniz ve ilaç kullanıyorsanız öncesinde mutlaka doktorunuza danışmanız, onun önerilerinden asla şaşmamanız hayati önem taşıyor.
Madem yağdan vazgeçemiyorsunuz: Zeytinyağı
Canan Karatay'ın dilinden düşürmediği, iyi kolesterolü artırırken kötü kolesterolü de normal seviyelerde tuttuğu söylenen zeytinyağı diyabet konusunda da söz sahibi olanlardan.
Lezzetine hayran olduğumuz bu güzellik, insülin direncinin azaltılmasına destek oluyor, bu sayede kan şekerini dengelemeyi başarıyor. Mis, mis.
Poğaçaların üzerine serpmekle olmaz: Çörek otu
Birçok kronik rahatsızlıkta alternatif bir destekleyici olarak kullanılan çörek otu, sadece hamur işlerinin üzerine serpip tadını çıkaracağımız kadar basit bir besin değil. İçinde, cüssesinden beklenmeyecek o kadar çok faydalı madde barındırıyor ki haftada 5 gün, 1 çay kaşığı kadar çörek otu yemek bile yetebiliyor.
Aniden yükselebilen kan şekerinin yükselmesine engel olan ve kan şekerini dengede tutan bu misler gibi çörek otlarına mutfağınızda daha çok yer açın.
Önemli bir not: Başta da söylediğimiz gibi diyabet oldukça ciddi bir rahatsızlık. Bu nedenle yukarıda saydığımız yiyecekler genel olarak diyabet hastalığına iyi gelse bile sizin bünyenizde aynı etkileri yaratmayabilir. Bu yüzden bu yiyecekler de dahil olmak üzere herhangi bir yiyeceği fayda sağlamak amacıyla tüketecekseniz öncesinde mutlaka konunun uzmanı olan ve sizi çok iyi tanıyan doktorunuza danışın. Kendiniz için iyi bir şeyler yapmaya çalışırken sağlığınızı tehlikeye atmayın.
Yorumlar
0