Özellikle kış aylarında soğuklara karşı lezzetli bir çözüm olan salep, yapılışında kullanılan bitkinin evde kolaylıkla yetiştirilmesiyle de öne çıkıyor. Kimi yerlerde yabani olarak da yetiştirilen salep bitkisi, zarif görüntüsüyle evlerin yeni üyesi arasında yer alıyor. Yemek tariflerinde kullanılmasının yanında dondurmaya kıvam vermesi için de kullanılan salep, etki alanını her geçen gün artırarak hayatımızın önemli bir parçası oluyor.
Salep bitkisi nedir?
Salepgiller ya da Orkidegiller olarak adlandırılan familyaya ait olan bu bitki, nadiren beyaz olmakla beraber çoğu zaman mor renktedir. Yapraklarındaki estetik görüntü ile süs olarak da yetiştirilebilir. Bitkinin toprak altına kalan ve yumru olarak adlandırılan kısım, toz haline getirilerek yemeklerde kullanılan ve içecek yapılan bildiğimiz salep halini alır.
Salep yetiştiriciliği hakkında bilmeniz gerekenler
Salep, genellikle soğuk bölgeleri ve kireçli toprakları sevse de çoğu iklimde yetiştirilmeye müsaittir. Eylül ayında ekilen bitki, nisan ve haziran aylarında çiçek açar. Çiçek açtıktan sonra yumruları toplanarak tüketime hazırlanır. Salepte 2 adet yumru bulunur. Bir tanesi toplanması gereken yumruyken diğeri bir sonraki sene toplanacak genç yumrudur.
Salep neyden yapılır?
Günlük hayatımızda severek tükettiğimiz, özellikle kış aylarında soğuklardan korunmanın en lezzetli yolu olan salep, Salepgiller ya da Orkidegiller olarak bilinen familyaya ait olan salep bitkisinin toprak altında kalan yumrularından yapılır. Yumrular toplanarak önce haşlanır. Haşlama işleminden sonra gölgede kurumaya bırakılır. Uygun kuruluğa ulaştıktan sonra öğütülen yumrular, toz haline gelerek bildiğimiz salep tozunu oluşturur.
Salep nasıl yetiştirilir?
Salep yetiştiriciliği tarlalarda gerçekleştirilebildiği gibi evde de yapılabilir.
Salebin faydaları nedir?

Yorumlar
0