avokado-nasil-yetistirilir-one-cikan

Saksılara Lezzet Gelsin: 5 Basit Adımla Evde Avokado Bitkisi Nasıl Yetiştirilir?

Favorilerime
Ekle

Hatırlayanlar olacaktır daha önce evde saksı içinde domates yetiştirmekten tutun çuvallarda patates yetiştirmeye kadar birçok meyve ve sebzeyi evde nasıl yetiştireceğinizi anlatmış, bahçelerinizi, balkonlarınızı lezzetle renklendirmenin yollarından bahsetmiştik.

Bugün de sırada şık görüntüsüyle evinize tazelik katacak nefis avokado bitkisi var. Eğer siz de "Acaba evde avokado bitkisi yetiştirebilir miyim?" diye düşündüyseniz "Avokadonun bu kocaman çekirdeğini eksem ne olur acaba?" diye merak ettiyseniz ya da hemen şimdi öğrenip uygulamak istiyorsanız aşağıda anlattığımız adımları bir bir uygulamanız yeterli. Ve baştan söyleyelim, her şey düşündüğünüzden çok daha kolay olacak.

Buyursunlar, evde avokado nasıl yetiştirilir adım adım anlatıyoruz...

1. adım: Avokadonun içinden çekirdeğini dikkatli bir şekilde çıkarın

1 adet avokadoyu bıçak yardımıyla ortadan ikiye ayırın. Bıçakla bölerken iç-orta kısmında bulunan büyük avokado çekirdeğine zarar vermemeye dikkat edin. Çıkardığınız çekirdeği bol suyla yıkayıp üzerindeki kalıntıları temizleyin ve 5 dakika kadar temiz bir suyun içinde çekirdeği bekletin.

Bu işlem için birden çok avokado kullanmanızda fayda var. Zira bazı çekirdekler sonraki adımlarda istediğiniz sonuçları vermeyebiliyor.

2. adım: Çekirdeğin orta-alt kısımlarını 2-3 kürdanla delin

Filizlendirmek üzere hazırladığınız çekirdeğin hafif sivri sayılabilecek kısmı üste gelecek şekilde ayarlamanızı yapın. Daha yuvarlak ve tombul olan kısmı aşağıda kalan çekirdeğin orta-alt kısımlarına 2 ya da 3 kürdan girecek şekilde kürdanla delikler açın ve gördüğünüz şekilde kürdanları yerleştirin. Bu işlem sayesinde çekirdeğin suyun içinde kalması ve filizlenmeye başlaması bir hayli kolaylaşıyor.

3. adım: Hazırladığınız kürdanlı avokado çekirdeğini bir bardak suyun üzerine bırakın

Yine tombul kısmı aşağıda, hafif sivri kısmı yukarıda (suyun üzerinde) kalacak şekilde avokado çekirdeklerinizi bardağın içindeki suya bırakın ve bu şekilde beklemeye başlayın. Bir süre sonra (Yaklaşık 1-1,5 ay), önce çekirdeğin altında saçaklanmalar (köklenmeler) oluşmaya başladığını görecek, sonra da çekirdeğin üst kısmından ufak bir filizin çıkmaya başladığını fark edeceksiniz.

Tabii bu süre içinde avokado çekirdeği koyduğunuz bardağı cam kenarı, güneş ışığı gelen bir yerde tutmayı ve ara ara bardakta azalan suyun üzerine su ekleyerek suyunu tazelemeyi unutmayın.

4. adım: Çekirdekten yükselen filiz güçlenip 15 santimetre boyuna gelene dek bu şekilde bekletmeye devam edin

Bu süre içinde filizin üst kısmında çok yapraklanma olursa bitkinin daha hızlı ve kolay güçlenebilmesi adına yaprakları dikkatlice budayın. Bir süre sonra yeni yaprakların çıktığını göreceksiniz.

5. adım: Boyu uzayan ve güçlenen filizi orta boy bir saksıya dikkatlice ekin

https://www.tin247.com/dung_vut_hat_qua_bo_di_hay_giu_lai_de_trong_cay_lam_canh_cuc_dep-16-24060389.html | tin247

tin247

Suyun içinde beklettiğiniz ve artık güçlenen filizi dikkatli bir şekilde, köklerine zarar vermeden sudan çıkarıp yaklaşık 20-30 santimetre çapında bir saksının içine yerleştirin. Bu aşamada seçeceğiniz toprağın zenginleştirilmiş saksı toprağı olmasına dikkat edin. Eğer topraklar konusunda yeterince bilgi sahibi değilseniz çiçekçilerden ya da yapı marketlerin ilgili reyonlarında çalışanlardan bu konuda yardım alabilirsiniz.

Ekerken çekirdeği tamamen toprakla kapatmamaya özen gösterin. Çekirdeğin üst kısmı toprağın yaklaşık 2-3 santimetre üzerinde kalacak şekilde ekim işleminizi tamamlayın.

Bu bitki nemli toprağı sevdiğinden toprağın kurumasına izin vermeden sık sık ama çok da olmayacak şekilde sulama işleminize devam edin. Evinize renk katacak harika bir avokado bitkisi yetiştirmenin tadını çıkarın.

"Bu bitkiden avokado elde edebilir miyim?" derseniz bir avokado bitkisinin meyve verebilmesi için 5 ila 13 yıl arasında ciddi bir süre geçmesi gerektiğini, bu süre içinde gerekli tüm bakımları ve aşılamaları yapmanız gerektiğini ve tabii ki saksınını büyüyüp gelişme hızına göre ara ara değiştirmeniz gerektiğini, son olarak da bahçeye ekmenizin daha iyi olacağını söylemeden geçmeyelim.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?