oruc-tutmanin-faydalari-nelerdir-one-cikan

Bilenler Bilmeyenlere Anlatsın: Oruç Tutmanın Faydaları Nelerdir?

Favorilerime
Ekle

Ramazan ayı gelip de oruçlar tutulmaya, iftar ve sahur sofraları özenle kurulup toplanmaya başlayınca çeşit çeşit tartışma, soru ve merak da ortaya çıkıyor haliyle.

Hemen her sene sorulan "Tükürük orucu bozar mı?" sorusundan tutun da "Şeker hastaları oruç tutabilir mi?" ye kadar farklı birçok konu merak ediliyor, araştırılıyor, Diyanet İşleri Başkanlığından gelen açıklamalar bekleniyor, doktorlardan öneriler alınıyor.

Hal böyle olunca insan oruç tutmanın faydaları neler, şöyle bir görmek istiyor.

Elbette oruç tutmanın manevi olarak birçok faydası var, ondan söz edecek değiliz ama sağlığımızı nasıl etkiliyor, ne gibi kazanımlarımız oluyor, bunu da bilmeli. Çünkü eminiz, birazdan okuyacağınız faydalarını görünce şaşıracak, oruç tutmanın getirilerini hayranlıkla karşılayacaksınız.

O zaman sözü daha fazla uzatmayalım, oruç tutmanın faydaları neler bir bir öğrenip ramazan ayının bize kattıklarına bir kez daha sevinelim.

Sağlıklı, upuzun bir ömrünüz ve ağız tadıyla geçireceğiniz nice ramazanlarınız olsun!

Oruç tutarken vücutta neler oluyor merak edenlere: Oruç tutmanın faydaları

Mide ve bağırsakların daha sağlıklı olmasını sağlıyor, mide asidini düzenliyor

Oruç tutarken gün içinde yemek yemek gibi bir durum söz konusu olmadığı için iftar ve sahurda ölçüyü kaçırmadan, aşırıya kaçmadan yemek yenmesi durumunda mide ve bağırsaklar koca bir sene yorulmuş olsa bile kendini düzenleme fırsatı buluyor. Mide asidinin düzenlenmesi sayesinde sindirim sistemi çok daha iyi çalışıyor. Ancak söylediğimiz gibi, bunun için iftar ve sahur vakitlerinde aşırıya kaçmadan, ölçülü ve yetecek kadar yemek önem taşıyor.

Boşaltım sisteminin dinlenip kendini toparlamasına destek oluyor

Söylediğimiz gibi mide ve bağırsaklar oruç tutarken kendini toparlayacak vakit bulmuş oluyor. Özellikle oruç tutulmayan günlerde vücudunun ihtiyaç duyduğundan çok daha fazlasını yiyenlerdenseniz oruç tutarken tıpkı sindirim sisteminizde olduğu gibi boşaltım sisteminizde de bir iyileşme olduğunu fark edersiniz.

Oruç tutmak, hücrelerin yenilenme hızını artırıyor

Oruç tutmanın manevi katkıları zaten yeteri kadar değerliyken bir de vücudumuz üzerinde de öyle faydaları var ki, öğrendikçe şaşırmamak, mutlu olmamak elde değil. Bir kere birçok uzmanın görüşüne göre oruç tutulması durumunda hücrelerimiz çalışmalarına hız kesmeden devam ettikleri için yenilenme süreçleri hızlanıyor, bu sayede vücudumuz daha dinç ve oluyor. Öyle ki bu durumun insanın öğrenme seviyesini bile geliştirdiği söyleniyor.

Beynin daha sağlıklı çalışmasına olanak sağlıyor

Oruç tutulmayan zamanlarda aşırıya kaçılan yeme-içmeler beyindeki kan dolaşımını azaltıyor. Oysa oruç tutulan zamanlarda vücut sindirimle her zamankinden daha az uğraşmak zorunda kaldığından kan dolaşımı daha hızlı oluyor. Bu da beynimizin sağlıkla çalışmasını, algılama ve öğrenme yeteneklerimizin daha da artmasını sağlıyor.

Kandaki kolesterol seviyesi düştüğü için damarlar çok daha sağlıklı bir hale geliyor

Oruç tutulduğunda, gün içinde kolesterol seviyesi genel olarak düşüş eğiliminde oluyor. Düşen kolesterol de damarların daha az zorlanacağı anlamına geliyor. Daha sağlıklı damarlar ve daha hızlı bir kan dolaşımı için fazla yemek yememek gerektiğini söyleyen uzmanlar, orucun da bu anlamda vücuda oldukça katkı sağladığını düşünüyor.

Daha sağlıklı bir hale gelen damarlar ve hücrelerin daha hızlı yenilenmesi de yaşlanma karşıtı bir etki yaratıyor

Oruç tutarken edindiğimiz daha sağlıklı damarlar ve daha hızlı yenilenen hücreler, birçok faydasının yanı sıra, vücutta yaşlanma karşıtı bir etki de yaratıyor. Kan dolaşımı hızlandığı için ve hücreler hızla yenilendiği için cildimiz de yenileniyor.

Karaciğerin dinlenmesine olanak sağlıyor

7 gün 24 saat çalışmaya devam eden, tüketttiğimiz onlarca zararlı zararsız yiyecek ve içecek nedeniyle oldukça hırpalanan karaciğerimiz, oruç tutulduğunda kendisine biraz zaman ayırabiliyor ve dinleniyor. Bu dinleme süreci de vücudumuzun çok daha sağlıklı bir şekilde çalışmasına, karaciğerimizin her zamankinden daha iyi bir duruma gelmesine olanak sağlıyor.

Oruç tutmak, kötü alışkanlıkların terk edilmesine destek oluyor

Oruç tutulan zamanlarda alkol kullanımı çoğunlukla tümden terk ediliyor ya da çok daha aza iniyor. Aynı şekilde sigara tüketimi de gün içinde söz konusu olmadığından iftar ve sahur arasındaki zamanda da dikkatli davranarak ve iradenize sahip çıkarak bu kötü alışkanlıkları tümden bırakma fırsatı bulabiliyorsunuz. Alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklarınız varsa ve ramazan ayı boyunca bu konuda çok daha dikkatli davranıyorsanız oruç tutmadığınız zamanlarda da bunu yapmaya özen göstererek çok daha sağlıklı bir yaşama adım atabilirsiniz, bizden söylemesi.

Ve en önemlisi insanların karşısındakini anlamasını, daha hoşgörülü ve huzurlu olmasını sağlıyor

Başta da söylediğimiz gibi oruç tutmanın manevi faydaları da say say bitmez ama biz yine de bahsetmeden geçmeyelim istedik. Ramazan, empati duygusunun en yoğun olarak yaşandığı, yani insanın kendini karşısındakinin yerine koyarak düşünebildiği, onu anlamak için elinden geleni yaptığı bir dönem desek hiç de yanlış olmaz. Üstelik oruç tutmak, sabrın da bir göstergesi olduğundan insanlar bu dönemde çok daha hoşgörülü ve huzurlu oluyor, manevi olarak kendini çok daha tamamlanmış hissediyor. Sözün özü, orucun maddi ve manevi faydaları sayfalara sığmayacak kadar fazla.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?