paslanmaz-celik-tencereler-aralik-2020

Yemeği Ocağa Koymadan Önce Tencere ve Tava Hakkında Bilmeniz Gereken 11 Gerçek

Favorilerime
Ekle

Koca koca tencerelerde çeşit çeşit yemek pişirmeyi, geniş sofralar kurmayı, kalabalıkları ağırlamayı çok severiz. Bizim için yemek sadece doymak değil, aynı zamanda mutlu olmak, paylaşmak, bereketi çoğaltmak demektir.

Yemeği kadar anlamını da benimseriz. Bu yüzdendir ki mutfakta hep bir tencere kaynar, tava ateşe sürülür, buzdolabı bir açılır bir kapanır.

Buraya kadar iyi güzel de sağlığımıza pek dikkat etmeyiz. Yemeği, mutfağı sağlıktan görmez, aslında yemeğin ta kendisinin sağlık olduğunu hep es geçeriz. Daha sağlıklı ve kaliteli bir hayat için mutfaktaki gizli düşmanları tanıyalım mı birlikte?

Tava ve tencereler gibi pişirme gereçlerini sizin için masaya yatırdık. Neleri sevmeliyiz, hangilerinden acilen kurtulmalıyız, bir bir anlattık.

Geriye kalıyor dolapları indirip hepsini tek tek ayıklamak. Şimdiden kolaylıklar olsun...

En sağlıklı pişirme gereçleri toprak güveç, cam, emaye, döküm demir ve paslanmaz çeliktir.

paslanmaz-celik-tencereler-aralik-2020

Sağlığımızın gıdalar kadar o gıdaları pişirdiğimiz gereçlerle de ilgisi vardır. Eğer siz doğru gıdalarla, doğru pişirme yöntemleriyle ve doğru gereçlerle pişirirseniz, sağlığınıza katkı sağlamış olursunuz. Haydi, mutfağa gidip bir ayrıştırma yapmanızın zamanı geldi. Toprak güveci, camı, emayeyi, döküm demiri ve paslanmaz çeliği bir kenara ayırın. Onlar size lezzet ve sağlığı bir arada sağlar. Onları daha çok sevmeye başlayabilirsiniz.

Emaye ve seramiği çizilseler dahi kullanabilirsiniz.

Mutfaktaki eliniz ayağınız: Pişirme ve saklamada paslanmaz çelik.

Paslanmaz çelik, pişirmeden saklamaya kadar mutfakta en iyi yardımcılardandır. İster sahan olarak kullanın, ister tencere veya tava. Kahvaltıdan akşam yemeğine kadar tüm yemekler için iyi bir seçenektir. Ancak çabuk ısınır ve ısıyı dağıtmaz. Bu nedenle dikkat etmezseniz yemeğin altı tutabilir. Ocağı çok açmadan, ısıyı kontrol ederek pişirmenizde fayda var.

Her paslanmaz çelik aynı değildir.

her-celik-ayni-degildir

Bazı metaller gıdalarla reaksiyon gösterir.

Bazı metaller, bazı gıdalarla reaksiyon gösterirler. Örneğin alüminyum, domates ve diğer asidik gıdalarla reaksiyon gösterir. Bu da yemeğinizin bazı gıdaları içine hapsedebileceğini gösteriyor.

Çözüm mü? Ya hangi materyal ile hangi gıdanın reaksiyon göstereceğini öğreneceksiniz ya da sağlıklı pişirme gereçlerine yöneleceksiniz.

Her servis gerecini tava ve tencerelerinizde kullanmayın.

Alışkanlık bu ya plastik, metal ve paslanmaz çelik malzemeden kaşıkları, kepçeleri yemek pişirirken çok kullanırız. Halbuki bu gereçler, tavalarınıza ve tencerelerinize zarar verebilir. Hele ki pişirme gereçleriniz alüminyum, teflon ve döküm demirse. Bu yüzden pişirme gereçlerinin uzun ömürlü olmasını istiyorsanız, ahşap ve silikon kullanın ve kullanım esnasında nazik davranın.

Döküm demir alırken iç kaplamasını iyi seçin.

Tarihin en eski pişirme gereci olan döküm demir, son birkaç yıldır neyse ki yeniden moda oldu da evde mangal tadında etler yapabileceğimizi tekrar hatırladık. Döküm demir güzel olduğu kadar da dayanıklı bir materyal. Ancak eskiye göre teknoloji sayesinde döküm demir pişirme gereçlerinde de yenilikler oldu. Örneğin artık döküm demir gereçler emaye kaplama, alüminyum kaplama ve seasoning'e ihtiyaç duymayan cilalı kaplamalayla satışa sunuluyor. Satın alırken emaye kaplama, seasoning'e ihtiyaç duymayan cilalı hazır ürünler veya seasoning'e ihtiyacı olan ham demirden birini tercih edebilirsiniz.

Her güveç, toprak güveç değildir.

Toprak güveçlerle yapılan yemeğin tadı hakikaten de bir başka. Güveçlere en yakın pişirme gereçleri döküm demir olsa da yine de güvecin o mükemmel lezzetine tam olarak yaklaşamıyor. Siz de o güveci ocağa koyup türlüyü pişirmek istiyorsanız, züccaciyeciye gitmeden önce biraz soluklanın ve şuna dikkat edin: Cila.

Güveç alırken içi cilalı olanları almamalısınız. İçi cilalı olanlarda ciladaki kimyasal ürünler zaman zaman yemeğe geçebiliyor. Bu yüzden içi cilasız olanları seçip, eve gelince yıkayıp kuruttuktan sonra zeytinyağıyla seasoning yapabilirsiniz. Hem sağlıklı, hem lezzetli.

Gıdalar teflonda yapışmaz ama diğerlerinde yapışabilir.

teflon-tava-metal-spatula

Teflon tavada ister yağlı, ister yağsız pişirin, yapışmaz. Eh, boşuna adı non-stick değil. Teflonun yapışmaması için kimyasal içeren özel bir kaplama olduğunu düşünürsek, diğer materyallerin yapışabilmesi gözümüze çok da kötü gelmeyecektir.

Diğerlerinde ise teflon dışındaki malzemelerde yapışmaması için çok az yağ koymalısınız. Döküm demirin yapışmaması için önce seasoning yapmalı, ardından tava ya da tencereyi çok iyi ısıtmalısınız. Seramik, emaye ve diğer tüm materyallerde tava ya da tencereye yağ koymadan kızartma ya da pişirme yapmamanızı tavsiye ederiz. Sonuçta kimse köftenin yarısını tavayla paylaşmak istemez. Değil mi?

Bakır kapları kullanırken kalaylı olmasına dikkat edin.

bakir-kalayli-tava

Isıyı çok iyi ilettiği için elektrik kablolarında da kullanılan bakır, özellikle sahan olarak kahvaltıda yumurtalara tat verir. Ancak bakır kapları kullanmak, bakımı nedeniyle zordur. Çabuk lekelenir, açıkta kalırsa üzerinde yeşil bir renk oluşur. Ayrıca kalaysız bakır kaplardan kurşun gibi tehlikeli ve çok zararlı maddeler yemeklere geçerek çeşitli hastalıklara neden olabilir. Bu yüzden bakır sahan ya da kap kullanıyorsanız sık sık kontrol etmeli ve kalaylı olduğundan emin olmalısınız.

Alüminyum tencereleri elmayla parlatın.

elma-kabuklari-hidirellez-aralik-2020

Alüminyum gereçler ucuz olduğu kadar çabuk yıpranabilir. Parlaklık için elma kabuklarından yararlanın. Birkaç tane elmanın kabuğunu alüminyum tencereye doldurduğunuz suyun içine koyun ve kaynatın. Su kaynadıktan sonra altını kapatın ve suyu soğumaya bırakın. Kabuktaki asitler, tencerenizin parlamasını sağlayacaktır.

Mümkünse plastik kullanmayın.

Evde kullanılan plastikler termoplastikler ve termosetting'ler olmak üzere iki çeşittir. Termoplastikleri bardak, salata kasesi vb. ürünlerde görürüz. Termosetting'lerde ise ısıda yumuşamayan, şeklini koruyan melamin'leri ve teflonu örnek olarak gösterebiliriz. Plastikler de metaller gibi gıdaya geçebilir, şişe plastikler ve yüksek sıcaklıklar göğüs kanserine kadar uzayan hastalıklara neden olabilir. Gıda taşıma için bile olsa mümkünse plastik kullanmamalı, yerine cam ya da emaye kullanmalısınız.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?