Muz Kabuğu Faydaları

Çöpe Atmaya Son: Muz Kabuğunun Faydaları ve Şaşırtıcı Kullanım Alanları

Favorilerime
Ekle

Keyifle yediğimiz lezzetlerden muzun sadece meyve kısmıyla yetiniyor, muz kabuklarını çöpe atıyorsanız orada durun. Çünkü çoğu meyvede olduğu gibi muzun da vitamini kabuğunda. Diğer bir deyişle muz kabuğunun faydaları saymakla bitmiyor.

İçi kadar kabuğu da besleyici olan ve sayısız faydaya sahip olan muzun kabuğunda çok fazla miktarda demir, potasyum, B vitaminleri, C ve K vitaminleri bulunuyor. Ayrıca antioksidan, antifungal, antibakteriyel ve enzimatik özellikleri barındıran muz kabuğu bu yönüyle birçok derde de deva oluyor.

Peki muz kabuklarının faydaları neler? Muz kabuklarıyla neler yapabilirsiniz? Yaklaşın, tek tek anlatıyoruz.

İçindekiler

  • Muz kabuğunun faydaları nedir?

Muz Kabuğu Faydaları
  • Diş lekelerini yok ederek dişleri bembeyaz yapıyor

Muz kabuğunun içinde bulunan sitrik asit diş beyazlatmada etkin olan bir madde. Böylelikle muz kabuğu diş yüzeyindeki lekeleri temizlerken dişleri güçlendiriyor ve inci gibi bembeyaz olmasını sağlıyor. Bunun için muz kabuğunun yumuşak tarafıyla dişlerinizi hafifçe ovalayın. Bunu günde 1 ya da 2 kez tekrarlayabilirsiniz. Ardından dişlerinizi her zaman olduğu gibi fırçalayın. Bu yöntemi düzenli uyguladığınız takdirde farkı görmeye başlayacaksınız.

  • Akne oluşumunu engelliyor, sivilcilere çözüm oluyor

Antioksidan açısından oldukça zengin olan muz kabuğu aynı zamanda iltihap önleyici özelliğe sahip. Böylelikle mikroplarla savaşarak akne oluşumunun önüne geçmeye yardımcı olan muz kabuğu aynı zamanda var olan akne ve sivilceleri de kurutuyor, pürüzsüz ve sağlıklı bir cilde sahip olmanızı sağlıyor. Bunun için tek yapmanız gereken muz kabuğunun içindeki yumuşak bölgeyle aknelerinizle masaj yapmak ve cildinizin bu maddeleri emmesi için 20 dakika bu şekilde bekletmek. Ardından yüzünüzü soğuk suyla iyice temizleyebilirsiniz. Bu yöntemi günde 2 kere tekrarlamanızda bir zarar yok.

  • Siyah noktaları, cilt lekelerini azaltıyor

Antioksidan deposu muz kabukları cilt sağlığı için birebir. Sadece sivilcelere çözüm olmayan muz kabuğu içerdiği A, B, C ve E vitaminleri sayesinde ciltteki siyah noktalar ve lekeler için de çok faydalı. 5 dakika boyunca muz kabuğuyla yüzünüze masaj yapıp 20 dakika beklettikten sonra yıkamanız yeterli. Bunu her gün değil de gün aşırı yapmaya özen gösterin.

  • Göz altı torbalarından ve göz altı şişkinlerinden kurtarıyor

Muz kabuğundaki potasyum sayesinde göz altı torbalarından kurtulabilir, yorgun ve şiş gözüken gözlerinizi rahatlatabilirsiniz. Nemlendirici özelliği olan muz kabukları aynı zamanda göz altı torbalarından kurtulmanızı da sağlayabilir. Bunun için kabuğun içinde kalanları kazıyın ve bunu maske şeklinde göz altı bölgesine sürün. Dilerseniz bir-iki kaşık aloe vera jeli de karıştırarak maskenin gücünü artırabilirsiniz. Bu maskeyi 15 dakika yüzünüzde beklettikten sonra bol suyla temizleyin.

  • Böcek ve sivrisinek ısırıklarının oluşturduğu izleri ve kaşıntı hissini geçiriyor

Muzun kabuğunda yer alan polisakkaritler, böcek ya da sinek ısırıklarından sonra meydana gelen şişlik ve kaşıntıyı birkaç dakika içinde dindirme özelliğine sahip. Tek yapmanız gereken ısırığın olduğu bölgeyi 5 dakika muz kabuğuyla ovmak ve 15 dakika beklettikten sonra temizlemek. İşte bu kadar basit!

  • Kıymık batmasına çözüm oluyor

Cildi nemlendiren ve yumuşatan muz kabuğu inatla çıkmayan kıymıklar için de birebir. Kıymığın battığı bölgeye muz kabuğunu bir bandajla sabitleyin. Yaklaşık 5 saat beklettikten sonra bandajı açın. Kıymık muz kabuğuyla birlikte çıkacaktır.

  • Baş ağrısına iyi geliyor

Şiddetli baş ağrısı yaşadığınız zaman muz kabuklarını alnınıza ve şakaklarınıza yerleştirin. Düşmesini engellemek için bir bezle de sarabilirsiniz. Uzanıp beklediğinizde baş ağrınızın yavaş yavaş geçmeye başladığını göreceksiniz.

  • Siğilleri azaltıyor

Siğilin neden olduğu virüsle mücadele eden muz kabukları siğilleri eritme gibi bir süper güce de sahip. Siğilden biraz daha büyük olan bir muz kabuğu parçasını o bölgeye yerleştirin ve bir bez yardımıyla sarın. Bir gece boyunca böyle kalmasına müsaade edin. Ertesi sabah bandajı açabilirsiniz. Siğiller eriyene kadar bu yöntemi kullanabilirsiniz.

  • Sedef hastalığının tedavisine yardımcı oluyor

Lutein dahil olmak üzere çeşitli antioksidanlarla dolu olan ve içindeki yağ asitleri sayesinde cildi nemlendiren muz kabuğunu sedef hastalığı tedavisinde doktorunuzun da onayıyla kullanabilirsiniz. Bunun için muz kabuğunun içine zeytinyağı döküp sedefli bölgeye sürmeniz ve sonradan soğuk suyla temizlemeniz yeterli.

  • Ayakkabıları parlatıyor

Geldik sağlığa faydalarından sonra muz kabuğunun günlük hayatımızda kullanabileceğimiz bir faydasına. Ayakkabı cilaları içinde yer alan ve deriyi besleyen potasyum muz kabuğunun içinde doğal olarak bulunuyor ve bu özelliğiyle parlaklığını yitirmiş ayakkabılarda harika sonuçlar almanızı sağlıyor. Muz kabuğunun etli tarafıyla ayakkabılarınızı ovun ve üzerinde yapışkan bir tabaka kalan ayakkabılarınızı bu şekilde biraz beklettikten sonra yumuşak bir bezle onları ovalayarak temizleyin. Bu arada bir not daha; aynı yöntemi deri koltuklar gibi mobilyalarınız için de kullanabilirsiniz.

  • Muz kabuğu zayıflatır mı?

Muz Kabuğu Faydaları

Muz kabuğunun zayıflatıcı etkisi olduğuna dair bilimsel kanıtlar bulunmuyor. Ancak, muzun kendisi sağlıklı bir besin kaynağıdır ve düşük kalorili bir atıştırmalık olduğu kadar muz kabuğu da lif açısından zengindir ve tokluk hissi sağlayabilir, bu da uzun süre tok hissetmenize yardımcı olabilir.

Ancak herhangi bir zayıflama programı veya diyet için muz kabuğunun tek başına bir çözüm olmadığını unutmamanız gerektiğini hatırlatmak isteriz.

  • Muz besin değerleri nedir?

null

Orta boy bir muzun besin değerleri şunlardır:

  • Kalori: Yaklaşık 105 kcal
  • Karbonhidrat: Yaklaşık 27 g
  • Lif: Yaklaşık 3 g
  • Protein: Yaklaşık 1.3 g
  • Yağ: Yaklaşık 0.4 g
  • Potasyum: Yaklaşık 422 mg
  • C vitamini: Yaklaşık 10 mg
  • A vitamini: Yaklaşık 81 IU
  • Folat (B9 vitamini): Yaklaşık 41 mcg
  • Magnezyum: Yaklaşık 32 mg
  • Fosfor: Yaklaşık 27 mg
  • Kalsiyum: Yaklaşık 6 mg
  • Demir: Yaklaşık 0.3 mg

Bu değerler genel bir ortalamadır ve muzun büyüklüğüne ve olgunluğuna bağlı olarak değişebilir.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?