Torosların can alıcı yeşilliği ile balık kokan gök mavi denizine ev sahipliği yapan Mersin, barındırdığı birçok tarihi doku zenginliğinin dışında mutfağıyla da her zaman bilinmesi gereken bir şehir.
Akdeniz'in narenciye diyarının çok kültürlü yapısı, ne mutlu ki mutfağı da etkisi altına almış. Modern Mersin mutfağının çevre illerden etkilendiğini söylemek mümkün ancak zaman çizelgesini epey bir geriye götürdüğümüzde Arap ve Yörükler'in Mersin mutfağında söz sahibi olduğu aşikar.
Mersin'in en bilinen yemeği kuşkusuz tantuni. Oysa Mersin'in hem tatlı hem de tuzlu birçok lezzeti, ülkemizde maalesef hak ettiği değeri layıkıyla bulamıyor. Yazımda Mersinlilerin bile tam manasıyla keşfedemediği, kökeni Arap mutfağına dayanan bir lezzeti tanıtacağım.
Türkiye'nin en uzun sahillerinden biri olan Mersin sahilinde gezinen bir Ankaralı olduğunuzu varsayalım. Öğle saatleri şehrin doğusuna doğru deniz havası alıp yürüyorsunuz. Karnınız epey bir acıktı ve yoldan geçen bir kişiye nerede yemek yiyebileceğinizi sordunuz. O kişi de sizi yakınlardaki Palmiye Şato Dürüm Evi'ne yönlendirip doğru bir tavsiyede bulunuyor.
Salaş ve bir o kadar küçük bir mekan olan Palmiye Şato Dürüm Evi'nde 4 kişinin güçlükle sığabileceği 6 minik masa bulunuyor. Mekanımızın, yazımıza konu ettiğimiz lezzeti ise Şato Kebabı. Tavuk bonfilesinin peynir ile buluşmasını sağlayan bu eşsiz lezzet kömür ateşinde, ızgarada pişiriliyor.
Kebabı leziz kılan kimilerine göre tavuğun Antakya domates salçası ve özel baharatla terbiye edilmesi, kimilerine göre ise etin acılı yağlı lavaşla (Kebap ekmeği de derler) bütünleşmesi. Bana göre ise peynir. Arap kökenli olan işletmeci ve aynı zamanda usta, kullandıkları peynirin türünü söylemekten itina ediyor. Peynirin tadı, tuzu az bir sünme künefe peynirini andırıyor. Ser verip sır vermeyen ustadan peyniri ancak ve ancak İskenderun'dan tedarik edildiği bilgisini cımbızlıyorsunuz. Bu arada Şato Kebabı'nın porsiyonu ise 12 TL.
Kebabın yanında gelen mevsim salatası ise klasik. Domates ve marulun en tazesinden seçmeye gayret ediyorlar. Limon, nar ekşisi ve yağın salataya önceden eklenerek masaya karıştırılmış bir şekilde gelmesi salatanın özünü bulması açısından tam puan alıyor.
Bazı yerler vardır, "aman şubeleşmesin" dersiniz. Çünkü şubeleşince kalite büyük olasılıkla bozulur fabrikasyon ticari satış tekniği devreye girer. Palmiye Şato Dürüm Evi'nin Mersin'de merkez şube dahil olmak üzere 2 şubesi olmasına karşın, kaliteden taviz vermemesiyle takdir topluyor.
Şato Kebabı, Mersin'de hak ettiği değeri tam anlamıyla henüz bulamasa da bu salaş lezzet durağının kıymetini bilenlerin tavsiyeleriyle ayakta kalmaya devam edecek.
Palmiye Şato Dürüm Evi Adres: Palmiye Mahallesi 1205 Sokak, Metro Sineması Karşısı, Mersin
Yorumlar
0