Lokanta Usulü Bulgur Pilavı Tarifi

Neden Kebapçılarda Yediğimiz Bulgur Pilavı Evdekinden Hep Daha Lezzetli?

Favorilerime
Ekle

Lokantaya gidiyor, yemek siparişi veriyor yanına da bulgur pilavı istiyorsunuz. Kebapçıya gittiğinizde ise kebap siparişi veriyor ve yanında gelen bulgur pilavına ilk görüşte aşık oluyorsunuz.

Nitekim lokantalarda ve kebapçılarda servis edilen bulgur pilavı önce o yoğun rengiyle gözünüzü doyuruyor, ardından ilk kaşıkta midenize bayram yaşatıyor. Ancak ne yaparsak yapalım evde yaptığımız bulgur pilavların ne görüntüsü ne de lezzeti böyle olmuyor.

Peki neden dışarıda yediğimiz bulgur pilavının tadı bize her zaman daha lezzetli, daha büyülü geliyor; hiç merak ettiniz mi?

Bunun cevabı aslında lokanta mutfaklarında kullanılan birkaç püf noktasında saklı.

Lokantalarda, kebapçılarda şefler bulgur pilavı pişirirken sizden farklı ne yapıyor?

lokanta-usulu-bulgur-pilavi-puf-noktalari

Sözümüz meclisten dışarı; eminiz evinde, mutfağında tam kıvamında bulgur pilavı yapanlar, lokantalara taş çıkaranlar vardır aranızda. Bizim sözümüz dışarıda yediği bulgur pilavının tadını evde bir türlü yakalayamayanlara...

Nitekim dışarıda yediğimiz bulgur pilavları, meyhane pilavları önce yoğun rengi ve kokusuyla evde yapılandan ayrılıyor, sonra bulgur tanelerini ağzınıza aldığınızda daha çiğnemeden bile fark edeceğiniz aromatik tadıyla evde yapılandan farklılaşıyor.

Öyleyse "İçine ne katıyorlar da böyle yapabiliyorlar?" diye merak edenler toplansın, lokanta/kebapçı usulü bulgur pilavının püf noktalarını anlatıyoruz.

Lokanta/kebapçı usulü bulgur pilavının püf noktaları

domatesli-bulgur-pilavi3

  • Lokanta usulü bulgur pilavlarına o eşsiz rengi veren aslında salça ve kiraz domateslerin birlikte kullanımı. Biber ya da domates salçasından birini değil, ikisini birden kullanıyorlar ve bunlara kiraz yani cherry domates de eşlik ediyor. Salça olarak tercihleri ise Antep salçası.
  • Mis gibi köy tereyağında soğan kavururken içine sarımsak da ekliyorlar. Bu bulgura farklı bir aroma veriyor.
  • Sadece tereyağı kullanmakla yetinmeyip zeytinyağı da ekleyenler oluyor.

domatesli-bulgur-pilavi2

  • Bulgur olarak tercihleri ise genelde iri pilavlık köy bulguru.
  • En önemli püf noktalarından biri ise pilavı çok kısık ateşte karıştırmadan pişirmek. Tanecikler küçülünceye, çıtır çıtır sesler çıkarıncaya kadar bu şekilde kavuruyorlar. Bu sayede pilavlar tane tane oluyor, birbirine asla yapışmıyor.
  • Bulgurlar salçayla buluşup iyice kavrulduktan sonra tuza ek olarak pul biber de ekliyorlar. Ardından ocağın altını açıp tencere bir kere fokurdatıktan sonra kapağını kapıyorlar. Yeniden ocağın altını en kısığa getirdikten sonra yavaş yavaş pişmeye bırakıyorlar.
  • Bulgur pilavını pişirirken dikkat etmeniz gereken diğer bir nokta su kaynadıktan sonra ocağın altını kısmayı unutmamanız, yoksa bulgurlar pişmeden suyunu çeker ve bulgurlar çiğ kalır.
  • Söz konusu "meyhane pilavı" olduğunda ise ona lezzet veren en önemli püf noktası tavuk suyu, tavuk bulyon ya da haşlanmış tavuk göğsü kullanmak. Restoranların birçoğu daha çok tavuk göğsü kullanıyor.
  • Tavuk suyu kullanıyorsanız sıcak tavuk suyunu tuz, karabiber ve ortadan ikiye böldüğünüz kiraz domateslerle birlikte kavrulan bulgurlara eklemelisiniz.
Ev Yapımı Tavuk Suyu

Ev Yapımı Tavuk Suyu

  • Bulyon kullanacaksanız ise pilavın tuzunu azaltmanız gerekiyor. Zira bulyonun kendi tuzuyla birleştiğinde pilavınız çok tuzlu olabilir.
  • Bulyonu kaşığın arkasıyla iyice ezip ekleyin, yoksa pişerken dağılmama ve pilavı yerken ağza bütün hale gelme riski her zaman var. Ayrıca eğer bulyon kullanacaksanız domates ve salçayı ekledikten sonra tencereye katmanız, ardından bulgurları eklemeniz gerekiyor.

Canı şimdiden mükemmel şekilde pişmiş bulgur pilavı çekenler için tariflerini de şöyle bırakalım: Sebzeli bulgur pilavı tarifi, meyhane pilavı tarifi.

Afiyet olsun!


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?