hamam-otu-zararlari-one-cikan

İstenmeyen Tüylerden Kurtardığı Söylenen Sıra Dışı Bir Bitki: Hamam Otu

Favorilerime
Ekle

Bitkiler aleminin çeşitliliğine akıl sır erdirmek zor, her gün karşımıza öyle farklı bitkiler çıkıyor ki insan "Bundan daha önce neden haberim yoktu?" demeden edemiyor.

Bugün de onlardan birini, hamam otunu tanıyacağız birlikte. Aslında çok uzun yıllardır özellikle kadınların sıklıkla kullandığı otlardan biri olarak biliniyor hamam otu.

Birçok faydası olduğu söylense de aslında yan etkilerinden, zararlarından da korunmayı bilmek büyük önem taşıyor. Olur da karşınıza bir gün hamam otu çıkar ve almak isterseniz onunla ilgili bilmeniz gereken birçok mühim konu var anlayacağınız.

Tam da bu yüzden hamam otu nedir, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır ve zararları, yan etkileri nelerdir bilmeli, onu artısıyla eksisiyle, kısacası tüm yönleriyle tanımalısınız.

Zırnık otu da derler: Hamam otu nedir?

hamam-otu-faydalari-zararlari-2

Hamam otu, çok uzun yıllardır kullanılan otlardan biri aslında. Halk arasında zırnık otu ya da hürrem otu olarak da anılan bu bitkinin özellikle Osmanlı döneminde kadınlardan çokça rağbet gördüğü söyleniyor.

Genel olarak toz haline getirilmiş şekilde kullanılan bu ot, Kahramanmaraş ve civarı başta olmak üzere ülkemizin birçok yerinde yetişebiliyor, aktarlardan temin ediliyor.

Ancak kendisi, faydasının yanı sıra içindeki kimyasallar nedeniyle "insan sağlığına zararlı" bitkiler arasında da gösteriliyor.

"Hamam otu ne işe yarar ki?" diyenlere: Hamam otunun faydaları

Hamam otunu kısaca tanıdık ama gelelim asıl merak edilen kısma: Hamam otu ne işe yarıyor, faydaları neler?

Kendisi aslında tek bir özelliği nedeniyle çok ilgi görüyor desek yanlış olmaz. Bu özelliği de istenmeyen tüyleri dökmesi. Osmanlı döneminden bu yana birçok kadının hem pratik hem de ekonomik bir yöntem olarak tercih ettiği hamam otu, toz ve yağ şeklinde iki farklı halde sıkça değerlendiriliyor.

Hamam otu tozu, tıpkı bir tüy dökücü krem etkisi gösteriyor. Hamam otu yağı ise halihazırda dökülmüş olan tüylerin yeniden çıkmasını geciktirmesi amacıyla kullanılıyor. Otun her iki haline de aktarlardan ulaşılabiliyor.

Aldık diyelim, peki ya sonra: Hamam otu kullanımı

greatnailsspalubbock

greatnailsspalubbock

İstenmeyen tüylerden kurtulmak için hamam otu tozu kullanmaya karar verenler, uygulayacakları bölgenin genişliğine göre miktarı belirleyip tozu bir kaseye aktarmalı. Ardından üzerine yavaş yavaş su ilavesi yapıp karıştırarak krem kıvamında bir karışım elde etmeli. Hazır olan kremimsi yapıdaki karışım uygulanmak istenen bölgeye sürülmeli ve 3-4 dakika kadar bekletilip hemen temizlenmeli.

Temizlerken lif gibi bezlerden destek alabilir, çok bastırmadan, duru suyla bölgeyi güzelce yıkayabilirsiniz. Tüylerinizin döküldüğünü göreceksiniz. Dökülen tüyler yaklaşık 2 hafta sonra yeniden çıkmaya başlayacaklardır, bizden söylemesi.

Ancak yukarıda da söylediğimiz gibi bu ot, kimyasal bileşenler içerdiğinden kötü ve tehlikeli bir kokuya sahiptir. Bu nedenle hazırlarken de uygularken de mümkün olduğunca bu kokuyu solumamaya özen göstermek ve bu tozla olan işinizi çabucak bitirmeniz önemlidir.

Hamam otu yağına gelince, bu yağ, toz hali gibi tüyleri dökmesi için değil, dökülmüş olan tüylerin yeniden çıkmasını geciktirmek ve tüylerin sıklığını seyreltmek için değerlendirilir. Seçtiğiniz herhangi bir yöntemle tüylerinizin dökülmesini sağladıktan sonra bu yağı cildinize az miktarda damlatın ve yaklaşık 5-7 dakika masaj yaparak yedirin. Bu uygulamayı 10 günde 1 yapabilirsiniz.

Geldik en önemli kısma, herkes buraya: Hamam otunun zararları ve yan etkileri

hamam-otu-zararlari-one-cikan

Hamam otunun hem toz hem de yağ halinin nasıl kullanıldığından söz ettik, istenmeyen tüylerden kurtulmaya yarıyor dedik demesine ama... Kendisinin aslında ne kadar büyük bir tehlikeye dönüşebileceğini de bilmelisiniz.

Hamam otu, kimyasal olarak As2S3 olarak anılan oldukça güçlü ve tehlikeli bir yapıya sahip. Öyle ki hamam otu kullanımı nedeniyle zehirlenenler ve hatta hayatını kaybedenler olduğu bile biliniyor.

Aynı şekilde hamam otu tozunun da yağının da bilinçsizce ciltte uzun süre bekletilmesi ciddi tahrişlere ve yanıklara neden olabiliyor, vücudun alerjik reaksiyonlar vermesine yol açabiliyor. Tüm bunlara rağmen yine de hamam otu kullanmak istiyorsanız öncesinde mutlaka cildinizin ufak bir kısmına sürüp 2-3 dakika bekletip temizlemeli, 24 saat bu bölgeyi gözlemleyip hiçbir reaksiyonun oluşmadığından emin olmalısınız.

Cildinizde her zamankinden farklı herhangi bir etki hissediyorsanız, kaşıntı, yanma hissi ya da kızarıklık gibi bir durum söz konusu olursa bu otu asla kullanmamalısınız. Aynı şekilde uygulama yapacağınız alanın iyi hava aldığından emin olmalı, asla hava almayan, küçük alanlarda bu otu kullanıp kokusuna uzun süre maruz kalmamalısınız.

Son olarak, yüz ve göz gibi hassas bölgelerinizde asla kullanmamanız gerektiğini de bilmelisiniz tabii.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Cilt doktoruna ve/veya güzellik ve bakım uzmanına danışmadan hiçbir cilt bakım ürününü uygulamamalısınız. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere uzmanların sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

5

Yutsuki Ssxi7 Ağustos 2022 05:04
Hamam otunu kullandıktan sonra kolumda 5-6 tane büyük küçük kabarcıklar çıktı ne yapmalıyım yanıyor ve kaşınıyor
Yanıtla
Leyla Günbay 8 Ağustos 2022 08:37
Yanıtla
Yazımızda da belirttiğimiz üzere bu tarz maddeler farklı cilt tiplerinde reaksiyonlar gösterebilir. Bu tarz bir durum tespitiniz olduysa muhakkak doktorunuza danışmanızı öneriririz.
sumeyraaa8 Şubat 2018 10:47
hamam otu denilen şey aslında tamamen kimyasal bir madde olan arseniktir. cilde son derece zararlıdır. ayrıca suyla karıştırdığınız anda her yeri kaplanyan iğrenç mi iğrenç bir koku salar. lütfen iyi araştırın.
Yanıtla
jrchefff 10 Şubat 2018 16:10
Yanıtla
Ve acayip şekilde yanma yapar .
Zeynep Çetin 26 Şubat 2018 12:04
Yanıtla
Merhabalar, aslında yazımızda söz ettiğiniz tehlikelerden bahsettik. Gözünüzden kaçmış olmalı. " Hamam otunun zararları ve yan etkileri" ara başlığında bulabilirsiniz.

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?