Nohut Tarifi

Bünyeye Protein Olacak Kuru Baklagil Yemekleri İçin Anne Eli Değmiş 5 Öneri

Favorilerime
Ekle

Kuru baklagil mi? Bakliyat mı?

“Peh!” demeyin bak. İçinden pıt pıt köfteler, makarnalar, hamburgerler yemeyi geçirenleri şimdilik yemek tariflerine alalım, bizi kınamasınlar. Şimdi, ne diyorduk biz? Tencerede pişen, yeri geldiğinde güveçle fırına giren o kuru baklagil yemeklerini siz istemeseniz bile vücut ister beyler bayanlar. Kan çeker, can ister. Suyuna ekmek banılası bu arkadaşlar genellikle tencere ya da ev yemeği sınıfına girerler. Aslında onları tüketmenin tek yolu bu değildir. Tüm ağırlığını ortaya koydukları salatalar, mezeler, çorbalar hatta pilavlar hazırlamak da mümkündür onlarla (Ömründe yeşil mercimekli pilav yemeyen hemen şuracıkta hayıflansın bi’). Önemli olan uygun yöntemlerle pişirilmesi ve besin değeri açısından kayba uğramadan tüketilmesidir. Sonra gelsin kendini belli eden kas dokusu ve gün boyu süren tokluk hissi.

Anneannelerimizin annelerimize aktardığı, üzeri örtülü kalmış kuru baklagil yemeği püf noktaları seriyoruz önünüze bugün. Yapılsın bir yeşil mercimek yemeği, o esnada demlensin bulgur pilavı. Ev yapımı turşu da kurduysak önceden oldu bu iş, akşama sizdeyiz.

Tanışalım mı tatlı besin: Kuru baklagillerin vücut için önemi ve besin değeri

Türk mutfağına adını altın harflerle yazdırmış besin gruplarından biridir kuru baklagiller. Yeşil mercimek, kırmızı mercimek, nohut, kuru fasulye, barbunya, soya fasulyesi, börülce, kuru bakla vb. ürünler; en çok tercih edilen başlangıçlardan ana yemeklere kadar yer bulmuş durumdadır sofralarda. Dillerinden anlayıp uygun koşullarda pişirilmesi besin ve mineral değerlerini korumak adına önemlidir.

Bitkilerin olgunlaşmış tohumlarıdır onlar, genel bileşenleri karbonhidrat ve proteinlerdir. Genellikle doymamış yağ asidi içerirler. İyi birer protein kaynağıdır hepsi, tahıllarla el ele verdiklerinde bu etkiyi daha da kuvvetlendirirler. Vejetaryenlerin bir numaralı dostudur. B vitaminleri, kalsiyum ve demir yönünden zengindir hepsi.

Acı biberlerin üzerinde süzüm süzüm süzüldüğü etli kuru fasulye patlatmalı şu aşamada.

kuru fasulye

kuru fasulye

Bi’ pazara gidip gelelim biz: Kuru baklagilleri seçerken dikkat edilecekler

Emin olduğunuz markaların paketli ürünlerini tercih ediyorsanız gönül rahatlığıyla ne mutlu size. Peki bunun dışında kuru baklagil satın alırken ne yapmalıyız? Aslında mümkünse avuç içine alıp tanelerine bir göz atmalıyız. Toz ve küf kokanlar, oldukça eski mahsul olanlar satın alınmamalıdır. Ne kadar uzun süre beklediyse daha uzun sürede pişer.

Taneler irili ufaklı, karışık yapıda olmamalıdır. Küçük böcek testinden geçmelidir bir bakliyat (tiksinmeyin hemen, çok fazla duran bakliyatlar böceklenir, otur otur nereye kadar). Nemli ortamda bulunmamalı, yumuşamamış olmalı, kuruluğunu korumalıdır.

Satın aldıktan sonra da küflenmemesi ve böceklenmemesi için güneş ışığı görmeyen kuru bir ortamda, nemden uzak tutulmalı. Ağzı sıkıca kapanan cam kavanozlarda saklanmalıdır.

Salatalık turşusunu önceden hazırlamıştık zaten, kuru fasulye sevmeyenlere bir tas nohutla geliriz.

Yok öyle hemen tadına bakmak: Kuru baklagilleri pişirmeden önce yapılması gerekenler

Yemeğe adını verecek kuru baklagil seçilir öncelikle. Her ihtimale karşı ayıklanır, bir göz atılır. Su çekme özelliği, nemi, cinsi, yemeği rezil de vezir de edecek unsurlardan sadece birkaçıdır. Pişirme işlemi öncesinde duru suya basmak önemlidir. Ortalama 6-8 saat yeterli olsa da genellikle bir gece önceden yapılır bu işlem evlerde. Tüm ev halkı ertesi gün pişecek yemeği bilir.

Mide ve gastrit problemi olanlar için; uzun saatler boyunca suda bekleyen bakliyatların kabukları ayıklanır ve pişirme işlemine geçilir. Kireçli sular besin kaybına neden olduğundan içme suyuna basılmalıdır. Bu süreyi kısaltmak adına karbonat vs. koymak vitamin ve mineral yapısını bozmaktadır.

Neredesin sen kırmızı mercimek çorbası? Tam zamanın senin.

İşte geldiler: Kuru baklagil yemekleri pişirmenin suyuna banılası püf noktaları

Kuru baklagilleri doğru düzgün seçtik, suya salıp banyo yaptırdık onlara. Bekledik bir güzel. Şimdi sıra geldi haşlamaya. Haşlama esnasında baklagillerin daha aromatik bir kokuya sahip olması istenirse kuru soğana takılmış bir adet defne yaprağı, birkaç adet karanfil eklemek yerinde bir karar olabilir.

Kaynama esnasında yüzeye çıkan beyaz köpükler bir daha kullanmamak üzere alınmalıdır. Kısa süre haşlamanın ardından da kabukları ayıklanabilir kuru baklagillerin. Besin ve mineral kaybına uğramaması için haşlama suyunu süzmeden pişirilmesi gerektiğini söyleyenler vardır ancak bu da gaz (gülmeyin) ve sindirim problemlerini beraberinde getirir.

Sadece sulu yemek olmaz onlardan demiştik di mi? Hani benim yiyene takla attıran zeytinyağlı favam? Hani humusum?

Nohut, kuru fasulye, barbunya gibi baklagilleri önceden suya basıp sonrasında haşlamak ve yeniden pişirme işlemine geçmek kesin kural gibi gözükse de bunu bakliyatın cinsi ve pişirme süresinin kısalığı belirler. Düdüklü diye bilinen basınçlı tencereler sayesinde bu süre minumuma inmiş ve çoğu ev hanımı suda bekletme işlemi sonrasında direkt pişirme işlemine geçer. Hele mis gibi mercimek çorbası yapılan kırmızı mercimeği sadece yıkayıp pişirmeye geçmek doğru olandır.

Pişirme işleminde de kireçsiz, yumuşak içimli sular kullanılmalıdır. Kireç pişirme süresini geciktirir.

Suda bekletme de olduğu gibi pişirme esnasında da yemek sodası ya da karbonat eklemek yanlış karardır. Gider gül gibi vitaminler.

Ayrıca bir minik tüyo: Güveç kapları lezzeti artırır, gereğinden fazla pişirme süresi de besin kayıplarına yol açar.

Baklagil pişirme işlemi tıngır mıngır, kısık ateşte yapılmalıdır aksi takdirde o kabuklar özgürlüğünü ilan eder, halaya geçer.

Neden olmasın? Önceden hazırlanmış ev yapımı et ya da tavuk bulyon kullanmak yemeğin lezzetini perçinler.

Yemeğe eklenen su sıcak olmalı, bakliyatın isteğine cevap verecek şekilde azar azar eklenmelidir. Ya tuz? Tuz, pişme süresini uzatmaması adına son anda eklenmelidir.

Tencereden sonra güveç kabına dolup fırını boylayacak baklagil yemekleri, protein kaybına uğramasın diye 100 derece ve altındaki sıcaklıklarda fırınlanmalıdır.

Kırmızı ve beyaz et ürünleri, kuru soğan, salça çeşitleri ve baharatlar yemeklere tat katmanın yanı sıra besin değerini artırır.

Börülce salatası çekti bak canlar, sosuna tahin bile katılır onun.

Kuru baklagil yemekleri nasıl ve ne zaman servis edilir?

Off kokusu geldi buraya kadar. Şimdi sıra geldi onları servis etmeye, suyuna bana bana yemeye. En sevdiğimiz bölüm, yaşasın yemek yemek! Sloganımızı da attığımıza göre tavsiyelere geçelim inceden.

Düdüklü tencerede pişen baklagillerin buharının çıkması beklenmeli, sonrasında açılmalıdır tencerenin kapağı. Mutfak kazalarına aman dikkat!

Et eklenen kuru baklagil yemekleri; pişirme işlemi sonrasında kısa bir süre dinlendirilmeli ve servis edilmelidir.

Demini almış nasıl derler helmelenmiş kuru fasulye eğer etli ise yine sıcak olarak servis edilmelidir. Porsiyonlama esnasında tabağa alınan su ve tane oranının tutarlı olmasına dikkat edilmelidir.

Çok çabuk ekşimeye ve sulanmaya başlayan kuru baklagil yemekleri oda ısısı yerine buzdolabında muhafaza edilmelidir.

Tekrar tekrar ısıtmak görüntüyü bozacağından mümkün olduğunca taze taze tüketilmelidir. Bu kadar püften sonra tazeliği kaybetmeye başlamadan kuralım sofrayı, bir kase çoban salata hazırlayalım önceden belki bir ölçü yoğurt. Kaşık kaşık yiyelim baklagil yemeklerini, vitamini tam olarak almak adına suyuna da banalım ekmekleri. Yarasın bizce

Önceden haşlanmış nohutlardan falafel de güzel oluyor bak, akılda bulunsun.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?