kuru bakla

Kuru Bakla

Favorilerime
Ekle

Diğer bir ismi 'ful' olan bakla, baklagiller ailesinden gelen kazık köklü, yıllık bir bitkidir. Kökleri kuvvetli bir açılım gösteren bu bitkinin boyu 1 metreye kadar uzayabilmektedir. Çiçeklerinin kendine has, hoş bir kokusu vardır. Bakla, hem taze hem kuruyken vitamin ve mineral değerlerini korumaktadır. Kuru hali, yeşil baklaya göre çok daha besleyicidir. Farklı iklimlerde yetişmeye elverişli olan bu önemli bakliyat, ülkemizin hemen hemen tüm bölgelerinde bulunurken, en çok ekildiği yerler; başta İçel, Antalya, Aydın olmak üzere Akdeniz ve Ege Bölgeleridir.

Bakla nasıl pişirilir?

Zeytinyağlısından etlisine, çorbasından mezesine kadar çeşitli yemekleri yapılabilen baklanın karbonhidrat ve protein değerleri oldukça yüksektir. Yeşil bakla pişirilmeden önce tıpkı taze fasulye gibi iki ucundan koparılarak, kenarındaki kılçıklar temizlenir. Bu işlemden sonra bakla, yeşil rengini kaybetmemesi için limonlu soğuk su içine alınmalıdır. Mayıs ayında yetişen bamya, zamanı geçip kartlaştığında, barbunya fasulyesi gibi ayıklanır. Elde edilen iç bakla, taze baklayla aynı şekilde pişirilir. Diyet yapanların da sık sık tüketebileceği bu yararlı bakliyat, yüksek lif oranı ve doyurucu etkisiyle kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Baklanın faydalı etkilerinden daha fazla yararlanabilmek için, C vitamini içeren besinlerle tüketilmesi önerilmektedir. Kuru iç bakla, baharatçılarda ve semt pazarlarında bulunmakla birlikte, tıpkı kuru fasulye gibi bir gün önceden ılık suda bekletilmelidir. Ertesi gün suyu değiştirilerek istenilen şekilde pişirilebilir.

Kuru baklanın faydaları nelerdir?

-Parkinson hastalığı için tetikleyici olan depamin eksikliğini kapatmaya yardımcı olan kuru bakla, doğal depamin kaynağı olarak tedaviyi destekleyicidir.

-Kolesterol seviyelerini düzenleyerek, kötü kolesterolün minimum seviyeye çekilmesine yardımcı olur.

-Sindirim sistemini düzenleyerek, bağırsakla ilgili şikayetleri azaltır. Aynı zamanda hemoroid ve kabızlık gibi rahatsızlıklarla mücadele eder.

-Kalsiyum açısından çok zengin olan kuru bakla, hamilelerin de sık sık tüketmesi gereken bir bakliyattır. Yüksek demir oranıyla, aneminin tadavisine destek olur.

-Güçlü bir bitkisel protein kaynağı olduğu için, uzun süre tok tutucu özelliklere sahiptir.

-Böbrek ağrısı ve iltihaplarını önlemesinin yanı sıra, böbrekle ilgili rahatsızlıkların tedavisi için de yardımcıdır.

-İdrar yollarını temizleyerek, böbrek kumlarının vücuttan atılmasını sağlar.

-Tanelerinde yüksek miktarda azot ve nişasta bulunan kuru bakla, baş ağrısı şikayetini bertaraf eder.

-Kan dolaşımını artırarak cildin duru ve berrak görünmesini sağlar.

Baklanın zararları nelerdir?

Baklanın nişasta oranı yüksek olduğu için kan şekerini yükseltici etkiye sahiptir. Bu sebeple şeker hastaları için önerilmez. Akdeniz ve Ege Bölgelerinde sıklıkla tüketilen kuru bakla, favizm hastalığına sebep olabilmektedir. Bakla yendikten sonra alyuvarların parçalanması sonucunda meydana gelen bu rahatsızlık, geç kalındığı takdirde kalp yetmezliği ve ölümcül vakalara yol açabilmektedir. Uzmanlar tarafından, üç yaşından küçük çocuklara yedirilmesi önerilmemektedir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?