Börülce

Favorilerime
Ekle

Baklagiller familyasından fasulyeye benzerliği ile bilinen börülce, orta kısmında yer alan siyah bölge nedeniyle kimi yörelerde karnıkara ismi ile de anılmaktadır.Familyasındaki diğer bitkilere nazaran daha az bilinen ve çoğunlukla Ege Bölgesi'nde tüketilen börülce, oldukça besleyici içeriğe sahiptir. Bu haliyle börülce, özellikle hayvansal gıda tüketiminden uzak duranlar için iyi bir besin alternatifi olarak dikkat çekmektedir.

Börülce nasıl tüketilir?

Börülce, taze ve kuru olarak yemeklerde kullanılır. Salata yapılarak tüketimi de yaygındır. Kimi yerlerde börülce turşu yapılarak da tüketilmektedir. Börülcenin yemeğinden ziyade salata yapılarak tüketilmesi daha yaygındır. Ezilerek limon ve zeytinyağı ile terbiye edilen pişmiş börülce tohumları fava adı verilen ve yaygın olarak da sevilen bir yemeği oluşturur.

Kıymalı ve zeytinyağlı olarak, taze fasulyeye benzer bir şekilde pişirilerek de tüketilmektedir.İyot yönünden zengin olan börülce, yüksek kesimlerde yetiştiği için tuzlu ve ekşi bir tada sahiptir. Bu sebeple pişirilirken içine bir miktar şeker atılması tadının dengelenmesi adına faydalı olacaktır.

Börülcenin yararları nelerdir?

- Lifli yapısı sindirim ve boşaltım sisteminin düzenli çalışmasına yardımcıdır.

- Yanıklar üzerine uygulandığında iyileştirici özelliği mevcuttur.

- Kan şekerini düşürür ve kolesterolü dengeler.

- Kansızlık şikayeti olanların tüketmesi tavsiye edilir.

- Kandaki insülin seviyesi üzerinde olumlu etkileri gözlenmiştir.

- Göğüs ve akciğer rahatsızlıklarına karşı faydalı olduğu düşünülmektedir.

- Anüsteki kaşıntıyı gidermede kullanılabilir.

- Cinsel isteksizliği gidermede ve cinsel arzuyu arttırmada katkısı bulunmaktadır.

- Göz sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır.

- Bağışık sistemini güçlendirici ve kansere karşı koruyucu özelliklerinin bulunduğu düşünülmektedir.

Börülcenin içerdiği vitamin ve mineraller nelerdir?

Börülce yüksek lifli besinler arasındadır. Bu hali ile tokluk hissi vererek kilo almayı engelleyici özellik sergiler. Bir bardak dolusu börülceden vücudun ihtiyaç duyduğu A vitamininin yarısı temin edilebilir. Ayrıca börülce C, B1 ve K vitaminlerini içerir, folik asit yönünden zengindir.

Börülcede bol miktarda demir, çinko, fosfor, potasyum ve manganez bulunur. Börülce protein yönünden de oldukça zengin içeriğe sahiptir. Tam tahıllarla birlikte tüketimi protein kalitesini arttırmak açısından önemlidir.

Görselin kaynağı: https://dogalvekolay.wordpress.com


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?