Tane tane dökülen pilavın yıllardır en kadim dostudur kuru fasulye... İyi yapılanın tabak tabak afiyetle yendiği en nefis tariflerdendir o! Gönlümüzde yeri hep bir başka. Helmeli pişmiş olanı makbul olan kuru fasulye pişirmenin birkaç farklı püf noktası mevcut. Ama işin en önemli sırrı kuru fasulyenin çeşidinde saklı. Ülkemizde en çok sevilen, tüketilmesi en lezzetli olan çeşitlerin başında da ispir fasulyesi geliyor. Dillere destan lezzetiyle ispir fasulyesi diğer çeşitlerden çok daha farklı pişiyor ve lezzeti yiyen herkesi kendine hayran bırakmaya yetiyor.
İçine sucuğun, etin ve pastırmanın da çok yakıştığı bu fasulye çeşidi hakkında bilmeniz gereken her şeyi bir bir anlatıyoruz. Hazırsanız başlayalım.
İçindekiler
İspir fasulyesi nasıl pişirilir?
-
İspir fasulyesinin özellikleri, ispir fasulyesi nerede yetişir?
Aranızda isminin nereden geldiğini merak edenleriniz olacaktır. İspir fasulyesinin ismi yetiştirildiği bölgeden geliyor. Erzurum'un İspir ilçesinin bereketli topraklarından çıkıp ünü ve lezzeti tüm ülkeye yayılmış bir kuru fasulye çeşidi kendisi. Şeker fasulyesi olarak da biliniyor. Şekli ve tadı diğer fasulyelerden oldukça farklı. Klasik fasulyelere göre görünüşü daha yuvarlak ve küçük. Bu nedenle diğer fasulyelere nazaran çok daha hızlı pişiyor. Pişirme süresini kısaltma özelliğinin yanında pişerken kabuklarının pek çıkmıyor oluşuyla da kuru fasulye severlerin tercihlerinden oluyor.
Bu özelliklerinin yanında ispir fasulyesi bağışıklık sistemini destekleyen bir yapıya sahip. Bol kimyonla pişirildiği takdirde bağırsakların düzenli çalışmasını sağlıyor. Oldukça önemli bir lif kaynağı. Besin değeri açısından oldukça yüksek ve çok da doyurucu! Bunların yanında içerisinde protein, vitamin ve mineral de bulunduruyor.
-
İspir fasulyesi nasıl pişirilir?
Klasik kuru fasulyeyle pişirilme aşamaları benzerlik gösteriyor. Ama ispir kuru fasulyesinin birkaç başka lezzet sırrı da mevcut. İspir kuru fasulyesini pişirmeden önce mutlaka suda bekletmek gerekiyor. Her bakliyat gibi bu onun daha kısa sürede pişmesine yardımcı oluyor. Ancak bekletirken içerisine süt koymak onun daha yumuşacık ve nefis pişmesine yardımcı oluyor.
Sonrası bildiğimiz klasik kuru fasulye pişirme aşamaları. Pişerken üzerindeki kefi mutlaka almak, süreyi kısaltmak için karbonat gibi malzemeler ilave etmemek, daha helmeli bir kıvam yakalamak için su eklerken mutlaka sıcak su ilave etmek birkaç püf noktası. İspir fasulyesinin pişme süresi diğer fasulyelere nazaran daha kısa olması nedeniyle içerisine karbonat ilave edilmemeli. Su eklenmesi gerektiğinde de kesinlikle soğuk su eklenmemeli. Aklınızda bulunsun. Kullandığınız yağ ve salçanın kalitesi de yemeğinizin tadını oldukça etkileyecektir. Bizim önerimiz tereyağı kullanmanızdan yana. Dilerseniz tencerede pişirdikten sonra fırına atarak daha koyu ve lezzetli bir kıvamda olmasını da sağlayabilirsiniz.
Kuru fasulye hatta tüm kuru bakliyatları pişirirken yapılan hatalara dikkat etmek için sizi şuradan alalım: Kuru Fasulyesinden Nohutuna Evde Baklagil Pişirirken Herkesin Yaptığı 9 Hata
Lokantalardaki kadar lezzetli kuru fasulyeler hazırlamak için sırları veriyoruz: Neden Lokantada Yediğimiz Kuru Fasulye Evdekinden Hep Daha Lezzetli?
Yorumlar
1