Mideyi rahatlatmaktan tutun da kemiklerin güçlenmesine destek olmasına kadar işkembenin faydaları saymakla bitmiyor ama ne yazık ki onu herkes sevmiyor. Biz bu kez işkembeyle arasına mesafe koyanların bile onu afiyetle tüketmesini sağlayacak, işkembe severlerin ise onu evlerine daha sık konuk etmesine destek olacak önemli bir konuyla karşınızdayız: İşkembe nasıl temizlenir?
Temizlemesi meşakkatli olduğu için evde işkembe çorbası hazırlamaktan bile uzak duruyor ya da iyi temizlenip temizlenmediğinden emin olamadığınız için işkembeyi pek sevemiyorsanız bu adımları bir bir uyguladıktan sonra bembeyaz ve tertemiz işkembeleri kolayca elde edebilecek, onu içiniz rahat bir şekilde, gönül rahatlığıyla pişirip yiyebileceksiniz.
Hadi o zaman buyurun işkembe evde en kolay şekilde nasıl temizlenir adım adım fotoğraflarıyla anlatalım, kar gibi bembeyaz işkembenin tüm lezzet ve temizlik sırlarını paylaşalım.
1. adım: İşkembeyi soğuk suyla 5-6 kez yıkayarak işe başlayın
İşkembeyi alıp eve geldiniz, hemen soluğu mutfakta aldınız ve temizlik başladı diyelim. İlk aşamada yapacağınız şey işkembeyi bol soğuk suyla (suyun oda sıcaklığında olması yeterli) 5-6 kez yıkamak olsun. Ellerinizde koku olmaması için tüm işkembe temizliği boyunca eldiven de kullanabilirsiniz, aklınızda bulunsun.
2. adım: Kaya tuzuyla arkalı önlü her yerini güzelce ovun
İşkembenin üzerindeki kirlerin bir nebze çıkmasını sağlamak için kaya tuzundan destek alarak her yerini güzelce ovun. Eğer işkembeniz sararmış bir haldeyse bu adımla birçok kirden daha kolay bir şekilde kurtulabilirsiniz. Eğer temizliğine güvendiğiniz bir yerden bembeyaz işkembeler aldıysanız bu adımı uygulamayabilirsiniz, tercih sizin.
3. adım: İşkembenin üzerindeki kirlerden kurtulmak için bir bıçak ya da diş fırçasından destek alın
Kaya tuzuyla ovarak yüzeysel kirlerden kurtulabilirsiniz ancak işkembe bildiğiniz gibi çok iyi temizlenmesi gereken bir gıda. Bu sebeple işkembenin üzerindeki kirlerden kurtulmak için mutlaka bir bıçaktan yardım alarak kazımaya benzer şekilde ileri geri hareketler yapmalı ve üzerine yapışmış durumdaki kirleri işkembeden ayırmalısınız. Petekli dokudaki yüzeyi içinse temiz bir diş fırçasından destek alarak ovalama işlemi yapabilirsiniz.
4. adım: Hem bıçak ve diş fırçasıyla hem de kaya tuzuyla kaldırdığınız kirleri arındırmak için işkembeyi beyaz sirkeyle yıkayın
İşkembenin üzerindeki kirleri önce kaya tuzu ile ovarak, ardından da bıçak ve diş fırçası temizliğiyla kaldırdık. Şimdi işkembeyi o kirlerden tamamen arındırma zamanı. Bunun için marketlerden kolayca temin edebileceğiniz beyaz sirkeden destek alabilirsiniz. Beyaz sirkeyle güzelce yıkadığınız işkembeyi son olarak soğuk suyla durulamayı da unutmayın.
5. adım: Bir tencerede su kaynatıp 1 yemek kaşığı karbonat ekleyin ve işkembeyi bu suyun içinde kısa bir süre bekletin
İşkembeyi derinlemesine temizleyebilmek için bir tencerede su kaynatın ve kaynayan suyun içine karbonat ilave edip güzelce karıştırın. Ardından işkembeyi bu suya tamamen batırıp kısa bir süre bekletin ve çıkarın. Eğer uzun süre tutarsanız işkembeniz sertleşecektir, aman dikkat.
6. adım: Karbonatlı sudan çıkardığınız işkembenin üzerinde kir kaldıysa yine bir bıçakla hafifçe kazıyın ve durulayın
Artık iyice temizlenmiş halde olan işkembenizin üzerinde hala çok az da olsa kir kaldığını düşünüyorsanız bu işlemin ardından son kez bıçakla üzerini hafifçe kazıyarak son kalıntıları da kolayca toplayabilirsiniz. Ardından yine soğuk suyla güzelce durulamayı da unutmayın, bizden hatırlatması.
Yorumlar
1