feslegen-nedir-ece

Evlerin Vazgeçilmez Kokusu: Fesleğen

Favorilerime
Ekle

Anavatanı Hindistan olan ve Lamiacee (Ballıbabagiller) familyasının göz bebeklerinden biri olan fesleğen (diğer adları ile fesleğen otu, peslen) hoş, tatlımsı kokusu ile bizleri mest ederek mutfaklarımızda önemli bir yer üstlenir.

Fesleğen, genellikle taze (yaprak) ve kuru olarak hayatımızda yer alır. Humuslu, balçıklı toprakları seven fesleğen sıcak ve ışıklı yerlerde çok sağlıklı bir şekilde yetişir. Ayrıca soğuğa (dona) karşı oldukça dayanıklı bir bitkidir.

Fesleğen, Akdeniz sahil ülkelerinde oldukça sık kullanılır. Özellikle İtalyan mutfağının vazgeçilmezi olan fesleğen, İtalyan usulü sebze çorbasının baş baharatıdır. Sadece İtalya'ya özgü bir baharat karışımı olduğu sanılan "Pesto", ince kıyılmış fesleğen, çam fıstığı, sarımsak, tuz, biber, soğuk pres zeytinyağı ve parmesan peynirinden oluşan bir karışımdır.

Salata soslarında, makarnalarda ve çeşitli sebze yemeklerinde lezzeti olgunlaştırmak konusunda çok başarılıdır. Tüm taze baharatlar ile uyumlu olduğu için mutfakta çok geniş kombinasyonlar yapılabilir.

Salata sosları yaparken kuru fesleğen 15-20 dakika soğuk su veya zeytinyağında bekletildikten sonra kullanılırsa aromasını daha net verecektir. Taze yapraklarda ize bu durum sofraya konmadan hemen önce eklenirse çok daha aromatik etki yaratacaktır.

Tıbben oldukça etkili bir bitki olan fesleğenin kramp çözücü, öksürük kesici, uyarıcı ve yatıştırıcı etkileri de bulunmaktadır. Fesleğenin bilinen herhangi bir yan etkisi olmamakla birlikte epileptik insanların, yağını içten ve dıştan kullanmaları sakıncalıdır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?